Omul și muntele: 5 lecții de viață pe care le înveți din “Everest”

Regizat de Baltasar Kormákur și cu un scenariu semnat de William Nicholson (Gladiator) și Simon Beaufoy (Oscar pentru Slumdog Millionaire), Everest este inspirat dintr-o poveste reală – ascensiunea din ’96 pe cel mai înalt vârf din lume, care a pus la mare încercare limitele fizice și psihice ale unor alpiniști experimentați.

Două expediții diferite conduse de ghizi diferiți i-au forțat pe participanți să-și testeze limitele atunci când au fost surprinși de unul din cele mai cumplite viscole din istoria cunoscută a omenirii. Alpiniștii au avut de înfruntat obstacole imposibile, iar pasiunea și obsesia lor de o viață – aceea de a cuceri vârful – a devenit o luptă contracronometru pentru supraviețuire. Inspirați de întâmplările prin care trec eroii din film, am făcut un mic ghid cu 5 lucruri pe care nu trebuie să le uite nimeni, niciodată, înainte de a urca pe munte.

1. Când urci pe munte, trebuie să fii pregătit.

O ascensiune, indiferent de altitudine, îți pune la încercare limitele psihice. Nu ai voie să spui “Nu mai pot!”. Înainte de a începe urcușul, este mai important să știi ce te așteaptă, care și cum e traseul, decât hainele cu care te îmbraci (asta nu înseamnă că nu ar conta și ele).

2. Când urci pe munte, nu faci parada modei.

Echipamentul trebuie adaptat: bocanci și obiecte vestimentare din materiale ușoare, sintetice, impermeabile și călduroase (care să mențină căldura și să elimine transpirația). Fără toculețe, jumătate de rucsac plin cu tricouri de schimb, trusă cu farduri sau parfumele. Bagaj sumar și suficient. Fiecare gram în plus se transformă în kilogram la altitudini înalte.

3. Când urci pe munte, accepți faptul că faci parte dintr-un grup.

Asta presupune o “muncă în echipă” la altitudine. Cu cât grupul e mai mare, cu atât oamenii sunt mai diferiți. Ești pregătit să le accepți temperamentul fiecăruia, să păstrezi același ritm cu ei chiar dacă ești tentat/ă să o iei înainte?

4. Când urci pe munte, nu ai de demonstrat nimic, nimănui. 

Ești doar tu și muntele, care se poate întoarce împotriva ta când te aștepți mai puțin. Nu uita asta!

5. Când urci pe munte, singurul tău scop este să te întorci teafăr!

Pentru că numai așa te poți bucura de el încă o dată și încă o dată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata