5 reguli pentru a îngriji corect gazonul pe timp de vară

Chiar dacă până la venirea oficială a verii mai este destul de mult, temperaturile sunt neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, astfel că probabil te gândești la ce poți face pentru a îngriji cât mai bine gazonul.

 

Pentru a menține gazonul verde și sănătos în condiții de căldură excesivă și soare, este esențial să acorzi atenție îngrijirii corespunzătoare a acestuia. Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm în continuare cinci reguli ce te vor ajuta să îți îngrijești gazonul perfect pe timpul verii.

Irigarea corectă a gazonului

Vara și pe timpul perioadelor foarte călduroase (chiar și la final de primăvară) necesarul de apă al gazonului crește semnificativ din cauza evaporării mai rapide și a temperaturilor ridicate. Astfel, este important să irigi gazonul regulat, preferabil dimineața devreme sau seara târziu pentru a evita ,,arderea” gazonului din cauza șocului termic și a evaporării rapide a apei.

Tunde corect gazonul

Tunderea corectă și în mod regulat a gazonului este importantă pentru menținerea sănătății acestuia pe timpul verii. În perioadele de creștere rapidă, poate fi necesar să tai iarba mai des pentru a menține o înălțime optimă. Este important să nu tai mai mult de o treime din înălțimea totală a ierbii într-o singură tăiere și să folosești o mașină de tuns cu lame ascuțite pentru a evita deteriorarea ierbii. Poți alege o motocositoare de pe timoshop.ro pentru a tunde eficient gazonul.

Aerisește și fertilizează gazonul

Aerisirea gazonului este un pas esențial pentru menținerea sănătății solului și a ierbii în timpul verii. Prin aerisire, se creează spații în sol pentru ca aerul, apa și nutrienții să pătrundă mai ușor în rădăcinile ierbii. De asemenea, aplicarea unui îngrășământ echilibrat în nutrienți înainte de perioadele de vârf de creștere poate ajuta la susținerea sănătății și aspectului gazonului.

Scapă de buruieni și dăunători

Buruienile și dăunătorii pot deveni o problemă majoră în timpul verii, deoarece seacă gazonul de resursele disponibile. Pentru a preveni apariția lor, este recomandat să monitorizezi cu atenție iarba și să îndepărtezi manual buruienile atunci când apar. De asemenea, aplicarea unui tratament preventiv împotriva dăunătorilor poate ajuta la protejarea gazonului împotriva daunelor cauzate de insecte și boli.

Protecție împotriva căldurii extreme

Nu în ultimul rând, pe timpul verii, căldura excesivă și traficul intens pot avea un impact negativ asupra sănătății gazonului. Pentru a-l proteja împotriva căldurii extreme, poți aplica un strat subțire de mulci organici pentru a ajuta la reținerea umidității în sol și la răcirea acestuia. De asemenea, este important să limitezi mersul sau statul pe gazon în timpul perioadelor de vârf de căldură pentru a evita compactarea solului și deteriorarea ierbii.

 

Așadar, îngrijirea corespunzătoare a gazonului în timpul verii este esențială pentru menținerea sănătății și aspectului acestuia. Ține cont de aceste cinci reguli de bază – irigarea corectă a gazonului, tunderea corectă a gazonului, aerisirea și fertilizarea, protejarea împotriva buruienilor și dăunătorilor, și protecția împotriva căldurii excesive și vei putea avea un un gazon frumos și sănătos pe tot parcursul verii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata