Nu poți dormi noaptea? Iată care sunt cauzele și remediile!

Agitaţia, teama, stresul cotidian, bolile… toate aceste probleme îşi pun amprenta asupra somnului tău şi, indirect, asupra stării de sănătate a organismului tău. Aşadar, învaţă să ai un somn odihnitor, ca să fii mai sănătoasă şi mai frumoasă.

 

CE ESTE SOMNUL

Somnul este un proces fiziologic foarte complex, prin care organismul uman alternează între perioadele active şi cele liniştite, mai puţin active. El este alcătuit din două etape: una de somn liniştit, profund şi odihnitor, iar cealaltă de somn „activ”, când de regulă apar şi visele. Pentru ca o persoană să se trezească doua zi odihnită, trebuie să traverseze ambele faze.

CÂTE ORE TREBUIE SĂ DORMI

Nu există o regulă în ceea ce priveşte durata obligatorie de somn, fiecare individ având, în funcţie de ritmul de viaţă, propriile necesităţi. Pentru o funcţionare normală a organismului, un adult sănătos are nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn. Însă, nevoia de somn se reglează în funcţie de vârstă: sugarii sau unii adolescenţi au nevoie de câte 12 ore de somn pe zi, iar persoanele vârstnice se mulţumesc cu câte 5-6 ore de somn.

CARE SUNT CAUZELE INSOMNIEI

– stresul cotidian generat de diverse probleme;

– dereglările hormonale;

– tensiunea arterială redusă;

– astmul;

– depresia;

– administarea unor substanţe excitante (cafea, ciocolată, medicamente care conţin cofeină).

TIPSURI PENTRU UN SOMN LINIȘTIT

1. Fă-ţi program de somn: culcă-te la o anumită oră şi trezeşte-te în fiecare zi la aceeaşi oră, chiar şi în week-end. Însă, evită să dormi în timpul zilei, cum vii de la școală. Astfel, la nivelul organismul tău se va crea un reflex în acest sens, pregătindu-se singur pentru culcare.

2. Fii cât poți de activă peste zi, consumă-ţi energia şi descarcă-ţi adrenalina. Cu cel puţin o oră înainte de culcare, este recomandat să nu mai faci efort fizic. Dacă totuşi vrei să faci mişcare, cel mai indicat este mersul pe jos.

3. Cu cel puţin câteva ore înainte de culcare, evită stimulentele: mâncărurile grele, condimentate, alcoolul, cafeaua, ciocolata, alcoolul, tutunul. Deşi alcoolul induce multor persoane starea de somnolenţă, el afectează calitatea somnului.

4. Ia cina cu cel puţin trei ore înainte de culcare. Digestia întârzie somnul şi îl face mai agitat.

5. Alege somniferele naturale (puţină pâine, fructe, lapte călduţ cu miere etc.) în locul celor sintetice. Medicamentele-somnifer sunt recomandate doar în cazurile extreme, de criză şi doar la indicaţia medicului. Ele pot da dependenţă şi nu reduc doar nervozitatea şi indispoziţiile, ci şi buna dispoziţie.

6. Fă-ţi un ritual de pregătire a somnului: creează o atmosferă intimă, plăcută şi aeriseşte bine camera în care dormi, fă o baie căldă cu câteva ore înainte, relaxează-te cu ajutorul masajului sau al aromaterapiei.

7. Închide televizorul cu cel puţin o oră înainte de culcare. Deşi mulţi consideră televizorul un mijloc de a adormi, pâlpâitul luminii este un stimulent nervos, generând un somn agitat, de proastă calitate.

TEHNICI DE RELAXARE

– Respiră adânc şi lent, pornind de la diafragmă, şi, în timp ce te gândeşti la lucruri plăcute, lasă aerul să aerul să plutească în interiorul tău.

– Numără cifre sau oi, începând de la 1000 înapoi.

– Notează pe un bileţel gândurile care te apasă şi lasă-l într-o cameră alăturată.

– Ascultă muzică relaxantă, care să te liniştească.

– „Călcatul apei” este o o metodă neconvenţională şi eficientă în multe dintre cazuri. Umple cada cu apă rece până la nivelul gambelor, apoi intră în apă şi păşeşte prin apă precum o barză, scoţând pe rând când piciorul drept, când cel stâng. După 15 secunde, şterge-te bine pe picioare şi urcă-te în pat.

– Masează-ţi intens, circa 40 de secunde, lobul urechilor.

– Masează-ţi mijlocul tălpilor cu buricul degetului, în cercuri mici.

– Apasă cu degetul mijlociu interiorul încheieturii mâinii, timp de circa 10 secunde, de 4-5 ori consecutiv.

ATENȚIE!

Studiile au arătat că insomniacii sunt de trei ori mai predispuşi la a dezvolta probleme/boli mentale decât cei care nu au probleme cu somnul.

CE RIȘTI DACĂ NU DORMI CÂT TREBUIE

Lipsa somnului pe durate lungi de timp afectează serios sănătatea. Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Americană de Cancer, riscul de deces creşte de 1, 8 ori mai mult la persoanele sănătoase care au dormit doar 6 ore pe noapte faţă de persoanele care au dormit 7-8 ore pe noapte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata