Ai lipsă de calciu? Iată ce trebuie să mănânci!

Rolul calciului în organism este unul major. De aceea, evită ca acesta să-ţi lipsescă din organism, ca să nu te confrunţi cu efectele neplăcute ale unei astfel de carenţe.

Ce este hipocalcemia sau lipsa de calciu

Lipsa de calciu este cea mai frecventă tulburare minerală a organismului şi are manifestări diferite în funcţie de gravitatea sa. Hipocalcemia reprezintă scăderea concentraţiei de calciu din organism sub 8,8 mg/dl.

Care sunt simptomele

– senzaţie de amorţeală sau de furnicături în membre;
– contracturi musculare necontrolate (cârcei);
– senzaţie de sufocare;
– insomnie;
– palpitaţii;
– ameţeală.

De ce apare lipsa de calciu

Organismul îşi ia calciul necesar din apă şi din alimentele care conţin cantităţi foarte mari de calciu, dar nu reţine pentru necesităţile sale decât o mică parte, restul fiind eliminat prin fecale şi urină. În principal, reglarea cantităţii de calciu pe care organismul o primeşte revine glandei paratiroide, situată în regiunea gâtului, prin intermediul parathormon-ului. Când paratiroida secretă prea mult parathormon, creşte concentraţia de calciu din sânge şi, ca urmare, scade cantitate de calciu care merge spre oase, dinţi şi muşchi.

Calciul nu poate fi luat de unul singur

Calciul se asimilează mult mai bine în prezenţa unor vitamine: vitamina D (sinteza acesteia se face spontan prin expunerea la soare), vitamina A (se găseşte în cantităţi mari în cătină şi morcovii cruzi) şi vitamina C (măceşe, lămâi şi citrice, în general). În acest sens, s-a constatat că persoanele care au un regim lactovegetarian şi care consumă multe fructe şi legume crude, asimilează mult mai bine calciul, fără a avea nevoie de suplimente nutritive. De asemenea, magneziul joacă un rol esenţial în asimilarea calciului. De fapt, calciul nu se va administra niciodată fără magneziu.

Calciul nu se ia împreună cu fierul!

Trebuie evitată asocierea calciului cu fierul, deoarece asimilarea calciului o va bloca pe cea de fier.

ALIMENTE RECOMANDATE ÎN CAZUL LIPSEI DE CALCIU:

– laptele şi produsele lactate, gălbenuşul de ouă, sardelele din conserve, unele ape minerale;
– legume: conopida, soia, fasolea, mazărea, ţelina, anghinarea, avocado-ul, broccoli-ul, dovlecelul, morcovii, spanacul, sparanghelul, pătrunjelul;
– fructe: seminţele de susan, bananele, căpşunele, kiwi-ul, lămâile, merele, murele, pepenele galben, piersicile, portocalele, strugurii.

Rolul calciului în organism

Datorită rolului şi proporţiei în care se găseşte, calciul este mineralul cu cea mai mare importanţă pentru organism. El formează oasele şi dinţii, iar o parte a sa se dizolvă în sânge şi în celule corpului. Astfel contribuie la coagularea sângelui, la contracţia muşchilor scheletului şi a muşchiului cardiac, dar şi la vindecarea fracturilor osoase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata