Marcat de o copilărie grea și de moartea fratelui său, Mihai, copilul care a învățat singur limba engleză și programare, își dorește să poată avea o carieră în IT

Și speră să reușească acest lucru în ciuda neajunsurilor din familia sa de două persoane: el și mama sa.

Pe 29 mai, Narada organizează cel de-al doilea târg „Împreună pentru școala noastră” pentru a ajuta 30 de unități de învățământ să strângă fondurile necesare rezolvării diverselor nevoi, cum ar fi cele de modernizare sau reparații de infrastructură care pot afecta siguranța elevilor. Una dintre aceste instituții de învățământ este Liceul Simion Stolnicu, din Comarnic. Aici învață Mihai, un copil excepțional care a trecut prin traume de neimaginat, traume care nu l-au doborât, ci l-au întărit și l-au făcut să-și dorească să fie mai bun.

„Sunt foarte, foarte mândră de el. Îmi pare rău că nu pot să fac mai multe pentru el”, își începe povestea mama lui Mihai. Și-a văzut fratele în coșciug, a trăit pe pielea lui neputința mamei în fața problemelor vieții, a locuit într-un cămin de nefamiliști și a avut zile în care masa poate era goală. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a dat o mamă dispusă să facă orice pentru el, să se sacrifice la sânge ca să-l ajute să aibă un viitor. Mihai a răsplătit-o și a devenit pe zi ce trece mai bun, a învățat singur să programeze, a învățat singur limba engleză și azi este unul dintre cei mai buni elevi din clasa lui, visând la o carieră în IT. „Acum 7 ani mi-a murit un băiat. Cristi era numele lui și avea 16 ani. S-a spânzurat”, mărturisește Corina Burețea, mama lui Mihai. Era o copilă când s-a căsătorit cu tatăl copiilor ei, mai mult din dorința de a scăpa de acasă. Avea, la rândul ei, o mamă abuzivă și un tată care se lăsase pradă băuturii, ca refugiu la viața pe care trebuia să o suporte. Corina a trăit numai în certuri, bătăi, jigniri și alte forme de abuz, așa că atunci când a întâlnit un băiat care părea că-i va schimba viața, s-a măritat fără să clipească. „Nu trebuia să ne luăm de la bun început, că nu ne potriveam deloc”. Au făcut un copil, pe Cristi, iar când era din nou însărcinată cu Mihai, s-a despărțit de soțul ei. Mama ei nici nu a vrut să o vadă pentru că și-a părăsit bărbatul și a lăsat-o să stea într-un cămin de nefamiliști, în cele mai rele condiții de trai, fără să fie mișcată de faptul că purta în pântece un copil, chiar pe nepotul ei.

Un judecător, văzând cum trăiește, a dat custodia copilului mai mare tatălui și parcă toată lumea s-a întors împotriva Corinei. Ea s-a luptat cu toți și toate, nu s-a lăsat învinsă și a încercat să înceapă o nouă viață alături de Mihai, chiar dacă suferea cumplit că nu era lăsată să-și vadă fiul mai mare. Acesta din urmă a crescut în casa bunicilor paterni, iar când bunica s-a prăpădit, s-a spânzurat. Avea numai 16 ani. Mihai avea 8 și un suflet atât de crud încât ușor putea fi sfâșiat de suferință.

Cu o asemenea traumă, el putea să alunece ușor pe o pantă fără întoarcere, însă a ales să ia exemplul bun de la fratele său. De atunci nu și-a dorit decât să fie ca el, atunci când trăia:

un copil cuminte, care învață excepțional. „La înmormântare, colegii i-au adus coronița pentru că urma să ia premiul I”.

Chiar dacă greutățile nu s-au oprit aici, Mihai nu s-a lăsat. „A crescut aproape singur. Când era foarte mic, îl lăsam în grija unei prietene de familie ca eu să pot merge la serviciu. Târziu am aflat că era bătut, că nu-i dădea să mănânce și că se purta urât cu el. De la 7 ani l-am lăsat singur în casă. El știe cum și-a făcut temele, cum își încălzea mâncare și cum se descurca. Eu plecam la serviciu dimineața și veneam seara”. A fost o perioadă în care Mihai a fost la psiholog pentru a învăța să-și gestioneze traumele, iar asta pare că l-a ajutat. Singur, așa cum a crescut, a și învățat și a încercat să devină din ce în ce mai bun. „Mă uimește cu câte știe și ce face. A învățat limba engleză singur, de pe internet, la fel cum a învățat să programeze. De Crăciun am făcut rată la bancă și i-am luat un laptop performant. După ce plătesc ratele, nu prea ne mai rămân bani de mâncare, sunt zile în care poate nu am ce pune pe masă, dar mergem înainte. Vreau să-l văd realizat, să reușească în IT, cum își dorește el. Îmi pare rău că nu pot să fac mai multe pentru el, să-l dau la pregătire la matematică, fără de care nu poate să meargă mai departe”.

Tatăl lui Mihai, spune mama sa, nu se interesează de el, la fel ca și celelalte rude. Sunt doar ei doi pe lume, Corina și Mihai, se sprijină unul pe altul, se mângâie și se îmbărbătează atunci când le e greu și se încurajează să treacă peste toate obstacolele.

Liceul „Simion Stolnicu” Comarnic din Jud. Prahova, unde învață Mihai, este doar una dintre cele 30 de unități de învățământ înscrise la Târgul „Împreună pentru școala noastră” organizat de Narada pe 29 mai cu scopul de a strânge fondurile necesare reparațiilor de infrastructură care pot afecta siguranța elevilor. În cadrul târgurilor organizate în fiecare școală, unitățile de învățământ mobilizează comunitățile pentru a participa și a cumpăra produsele puse în vânzare. Banii adunați vor fi și de această dată supuși unui mecanism de dublare, susținut de partenerii Narada, Bergerat Monnoyeur și Ipso Agricultură, și vor fi folosiți pentru finanțarea unor alerte de tipul schimbarea pardoselii și a acoperișului într-o școală, instalarea unui sistem de securitate, reabilitarea instalației electrice, construirea unui teren de sport sau a unor spații de învățare și de joacă pentru copii.

 

Școlile care au nevoie, de această dată, de susținerea comunității și a mediul privat sunt: Școala Gimnazială din Copăceni, Jud. Vâlcea, înscrisă pentru achiziționarea de jaluzele pentru sălile de clasă, Școala Gimnazială Nr. 206, București, achiziționarea de aparate de aer condiționat, Grădinița cu Program Prelungit Nr.8 Sighetu Marmației, Jud. Maramureș, amenajarea curții grădiniței, Școala Primară „Horia Stamatin”, Bogdănești, Jud. Vaslui, schimbarea acoperișului, Școala Gimnazială Giurgița, Jud. Dolj, amenajarea unui spațiu de învățare outdoor pentru elevi, Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni, Jud. Hundedoara, amenajarea unui spațiu de învățare outdoor pentru elevi, Școala Gimnazială Gângiova, Jud. Dolj, amenajarea unui spațiu de joacă afară pentru preșcolari, Liceul „Simion Stolnicu” Comarnic, Jud. Prahova, reamenajarea sălii de sport, Școala Gimnazială Talea, Jud. Prahova, schimbarea pardoselii din sălile de clasă, Şcoala Gimnazială „Preda Buzescu” Vlădaia, Jud. Mehedinți,

pentru un sistem de securitate pentru școală, Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlați, Jud. Prahova, pentru înlocuirea pardoselii din holurile școlii, Grădinița Program Prelungit Nr.1 din Aleșd, Jud. Bihor, pentru schimbarea parchetului, Liceul de Artă Sibiu, Jud. Sibiu, pentru achiziționarea unui radio școlar, Școala Gimnazială „Răducanu Rosetti” Căiuți, Jud. Bacău, achiziționarea/schimbarea ferestrelor, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului, Jud. Bacău, achiziționarea de mobilier și cărți pentru bibliotecă, Școala Gimnazială „Aurel Teodorescu” Stejari, Jud. Gorj, pentru schimbarea pardoselilor din sălile de clasă, Grădinița cu program prelungit „Curcubeul Copilăriei” din Craiova, Jud. Dolj, pentru oglindă logopedică inteligentă pentru cabinetul de logopedie, Școala Gimnazială Nr.1 Gara Banca, Jud. Vaslui, pentru construirea a două săli de clase și a băilor, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Jud. Alba, pentru modernizarea bibliotecii, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași, Jud. Iași, pentru achiziționarea unei stații radio pentru urgențe, Școala Gimnazială „Nae A. Ghica” Rucăr, Jud. Argeș, pentru amenajarea curții școlii, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Moreni, Jud. Dâmbovița, pentru reabilitarea și extinderea instalației electrice și reabilitare acoperiș, Școala Gimnazială Dârza, Jud. Dâmbovița, pentru reorganizarea și dotarea spațiilor, Școala Gimnazială Crevedia, Jud. Dâmbovița, pentru reorganizarea și dotarea spațiilor din aer liber, Școala Gimnazială Sălcioara, Jud. Ialomița, pentru reorganizarea și dotarea spațiilor, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Ploiești, Jud. Prahova, pentru amenajare clasă în aer liber, Școala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi, Jud. Dâmbovița, pentru construirea unui teren de badminton, Liceul Tehnologic Nucet, Jud. Dâmbovița, refacerea rețelei electrice, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, Jud. Dâmbovița, reabilitarea și extinderea instalației electrice, Școala Gimnazială nr. 1 Chirnogi, jud Călărași, pentru reamenajarea și dotarea bibliotecii.

În prima ediție a târgului „Împreună pentru școala noastră” din cadrul campaniei „Siguranța în școli”, desfășurată în decembrie 2022, 25 de școli din întreaga țară au reușit să strângă aproximativ 100 de mii de euro, bani dublați de partenerii Narada pentru ca rezultatul să fie condiții de siguranță mai bune pentru elevii din România. Acesta este doar unul dintre exemplele prin care, anul trecut, Narada a intervenit în școlile din România, creând impact în viețile a peste 50 de mii de copii, ajutând la rezolvarea a aproape 200 de alerte înscrise pe platforma sa, HartaEdu, și investind peste 3 milioane de lei în educație.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata