Cum scazi colesterolul prin alimentație

În urma studiilor efectuate, persoanele a căror alimentaţie include cu preponderență cereale integrale, fructe și legume, nu au probleme cu colesterolul. Astfel, dacă colesterolul „rău” reprezintă o problemă pentru tine, ar fi indicat să incluzi aceste alimente în meniul tău zilnic. Uite 7 propuneri benefice împotriva colesterolului „rău”.

1. Legumele

Consumă porumb dulce, ceapă, usturoi, fasole verde, fasole uscată și mazăre. Acestea au un conținut mare de fibre care facilitează tranzitul intestinal și oprește creșterea nivelului colesterolului. In plus, s-a dovedit, că morcovii consumaţi zilnic pot reduce colesterolul cu densitate scăzută (LDL) din sânge.

2. Pâinea cu un conținut ridicat de fibre

Alegeți mai degrabă pâinea integrală, cea de secară sau pâinea cu multicereale. Secara, de exemplu, conţine aproape de trei ori mai multe fibre solubile decât grâul, ce contribuie la reglarea nivelului de colesterol. Aveți grijă, pâinea de secară din comerţ poate fi făcută de fapt dintr-un amestec de făină de secară rafinată și de grâu. Aceste făinuri nu au un conținut atât de ridicat de și nu oferă aceleași avantaje ca făina de secară integrală. Așadar, verifică eticheta și greutatea, adevărata pâine de secară este grea şi densă, față de pâinea obişnuită.

3. La micul dejun, mănâncă terci de ovăz

Optează pentru variante de terci de ovăz și de cereale cu tărâţe de ovăz sau cu tărâţe de orez, tofu dar și produse din soia. Ovăzul este renumit pentru că scade nivelul colesterolului „rău“ grație fibrelor solubile din compoziţia lui. Soia este bună pentru inimă, deoarece este bogată în grăsimi bune, fibre și steroli, compuși ce ameliorează nivelul colesterolului „rău“.

4. Grăsimile benefice din uleiuri

Include în alimentația ta ulei de măsline, de rapiţă, de șofrănel, de floarea -soarelui sau ulei de soia. Grăsimile bune facilitează sănătatea inimii. De exemplu, dacă vei înlocui un burger cu brânză  şi cu carne, cu salate în care ai adăugat unul dintre aceste uleiuri, poţi reduce nivelul colesterolului rău (LDL) fără a-l modifica pe cel al colesterolului bun (HDL).

5. Cât mai multe fructe proaspete, zilnic!

Optează pentru portocale, mere, pere, banane şi fructe uscate, dar și pentru caise, smochine şi prune. Conţinutul lor foarte mare de fibre va scădea nivelul colesterolului „rău“.

6. O altă sursă de grăsimi esențiale sunt nucile și semințele

Consumă zilnic migdale, nuci, arahide, semințe, precum cele de susan şi cele de floarea-soarelui. Câteva mâini de nuci săptămânal sunt îndeajuns pentru a reduce riscul de boli de inimă cu 25%.

7. Peștii cu un conținut ridicat de Omega 3

Mănâncă săptămânal două sau trei porții de somon, sardine și de alţi peşti de apă rece. Consumul acestora a fost asemănat cu o reducere a atacurilor de cord şi a celor cerebrale, grație acizilor graşi Omega – 3. Pe lângă scăderea nivelului de colesterol, aceştia înlătură formarea cheagurilor de sânge și pot modifica felul în care ficatul metabolizează alte lipide.

 

Sursa: clickpentrufemei.ro

Sursa foto: pixabay.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata