Tot ce trebuie să ştii despre sinuzită – cauze,simptome,tratament

Ai nasul înfundat şi îţi simţi capul greu? Aceste simptome te sâcâie de mai mult timp, devin acute în anotimpul rece şi nu ştii ce să faci ca să scapi de senzaţiile neplăcute? Cel mai bine ar fi să mergi la medic, pentru că probabil ai făcut sinuzită. Dar şi mai bine ar fi ca, înainte, să te informezi asupra bolii, pentru a şti exact ce ţi se întâmplă.

CE ESTE SINUZITA

Sinuzita este o afecţiune destul de întâlnită, ea dezvoltându-se cel mai adesea după infecţiile acute virale ale căilor respiratorii superioare. Această afecţiune se traduce prin inflamaţia mucoasei sinusurilor adiacente nasului. După durata perioadei de manifestare a bolii, sinuzita poate fi: acută, când simptomele durează aproximativ trei săptămâni, subacută, când durează între trei săptămâni şi trei luni, şi cronică, atunci când durează mai mult de trei luni.

CE SUNT SINUSURILE

Sinusurile sunt nişte cavităţi situate în osul din spatele frunţii şi în cel din spatele pomeţilor. Aceste cavităţi sunt tapetate cu o mucoasă asemănătoare mucoasei nasului şi  conţin, în cazul persoanelor sănătoase, aer. Mucoasa conţinută de sinusuri produce o secreţie continuă care se elimină prin canalele care fac legătura cu nasul. Dacă orificiul prin care se elimină secreţiile este micşorat sau înfundat, atunci curăţarea sinusurilor nu se face bine. Ca urmare a acumulării secreţiilor care iau locul aerului, apar durerile de cap şi celelalte simptome ale sinuzitei.

CARE SUNT SIMPTOMELE

– dureri în zona pomeţilor şi a frunţii;
– senzaţie de faţă plină (bolnavul simte o greutate în frunte atunci când se apleacă sau că îl apasă ceva în pomeţii obrajilor);
– nas înfundat şi secreţii purulente;
– simţul mirosului este atenuat sau există senzaţia unor mirosuri urâte;
– febră, dar nu în toate cazurile;
– durere în jurul sau în spatele ochilor;
– durere în gât;
– tuse, mai ales în timpul nopţii, cînd persoana stă culcată cu faţa în sus.

În cazul sinuzitelor acute, durerea are localizări diferite în funcţie de osul afectat: în spatele ochilor, cu iradieri spre partea superioară a danturii (sinuzita maxilară), la frunte, cu iradieri în molari (sinuzita frontală), la ceafă (sinuzita sfenoidală).

CUM SE TRATEAZĂ SINUZITA

Sinuzita este o afecţiune care nu se tratează cu superficialitate, urmând la întâmplare sfaturile unor persoane neavizate.

În cazul virozelor, când nasul este înfundat, pentru a păstra deschis orificiul prin care se elimină secreţiile din sinusuri, se suflă nasul şi se pun picăturile recomandate de medic.

Tratamentul infecţiilor sinusale necesită, de cele mai multe ori, o terapie combinată. O sinuzită necomplicată se poate trata la domiciliu, cu antibiotice şi cu antidecongestionante locale. De asemenea, pentru fluidizarea secreţiilor, sunt recomandate inhalaţiile cu muşeţel şi fizioterapia cu aplicarea unei surse de căldură la nivelul sinusului. În cazurile în care sinuzita se dovedeşte a fi cauzată de o infecţie bacteriană, pe lângă tratamentul antibiotic adecvat, se prescrie şi un medicament pentru asigurarea pasajului de drenaj (desfundarea căilor respiratorii) şi controlul alergiei.

IMPORTANT: SPĂLĂTURILE NAZALE

În afară de tratamentul medicamentos, o serie de proceduri simple pot fi de mare ajutor pentru persoana afectată de sinuzită. Acestea includ, în primul rând, spălăturile nazale cu apă sărată şi inhalaţiile. Concentraţia soluţiei de apă cu sare trebuie să fie de o linguriţă de sare la 0,5 l de apă fiartă, iar pentru spălături, soluţia trebuie să aibă temperatura corpului. Spălăturile se efectuează dimineaţa şi seara, prin aspirarea soluţiei sărate cu câte o nară, pe rând, din palmă sau cu ajutorul unei seringi de 20-30 ml. Cantitatea de soluţie cu care se vor face spălăturile este de 250 ml. De multe ori, tratamentul sinuzitei este unul de durată, desfăşurându-se pe o perioadă de 4-6 săptămâni.

ATENŢIE! În cazul sinuzitei cronice cu blocaj nazal persistent, administrarea picăturilor dezobstruante nazale pe o perioadă îndelungată cauzeaza obstrucţie nazală cronică. De aceea, trebuie folosite doar în cazul sinuzitei acute şi nu mai mult de 5-7 zile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata