Oliguria – sfaturi și recomandări

Oliguria este un termen medical care descrie eliminarea unei cantități reduse de urină. În cazul adulților, asta înseamnă o cantitate mai mică de 400 de mililitri pe o perioadă de 24 de ore.

Cauzele care pot duce la apariția acestei probleme pot fi numeroase și variate, de la blocarea circulației prin tractul urinar, la probleme renale sau chiar afecțiuni vasculare sau cardiace [1].

Chiar dacă oliguria este des întâlnită, aceasta poate semnala prezența unei afecțiuni mult mai severe, mai ales dacă nu este tratată corespunzător. Află în continuare mai multe despre eliminarea redusă de urină, pentru a fi mai bine informat despre această problemă!

Cum se manifestă oliguria?

Trebuie să știi despre oligurie că nu este o afecțiune, ci un simptom și nu poate prezenta semne adiționale. Așa cum am menționat mai sus, manifestarea cea mai evidentă a oliguriei este eliminarea redusă de urină, pe o perioadă de 24 de ore.

Adițional, în funcție de cauza principală care a dus la blocarea sau la producerea cantității necorespunzătoare de urină, pot exista și alte simptome cum ar fi:

 • durere;
 • febră;
 • greață și vărsături;
 • durere în timpul urinarii [2].

Cauzele oliguriei

Cauzele oliguriei pot varia de la afecțiuni ușoare, la boli severe, motiv pentru care este necesară o consultație medicală, imediat după ce problema a fost depistată.

Cele mai comune cauze și factori declanșatori sunt:

 • deshidratarea – care apare de cele mai multe ori după perioade îndelungate de vărsături, diaree sau alte probleme care elimină lichidele din corp mai rapid decât pot fi înlocuite;
 • infecții – care pot reduce volumul de sânge trimis către organe, prin inducerea unei stări de șoc;
 • obstrucții la nivelul tractului urinar – problemă care poate avea la rândul ei mai multe cauze, cum ar fi calculi renali (pietre la rinichi), cancer de prostată, constipație etc;
 • anumite medicamente – care pot afecta funcțiile rinichilor și producția de urină[3].

Sfaturi pentru prevenirea oliguriei

Întrucât deshidratarea este cauza cea mai comună de oligurie, multe cazuri pot fi evitate prin aportul corespunzător de lichide.

Cantitatea necesară de consumat depinde de volumul pierdut prin transpirație, vărsături, diaree și dieta generală.

Dacă nu poți consuma cantitatea necesară de lichide, atunci te poți axa pe alimente bogate în apă, cum ar fi castraveți, pepene etc [4].

Când este recomandat să apelezi la o consultație medicală?

Orice caz de oligurie nediagnosticat și neexplicat trebuie analizat de către un medic specialist.

Este necesară atenție medicală imediată dacă prezinți simptome adiționale cum ar fi amețeală sau ritm cardiac accelerat, deoarece poate fi vorba de hipervolemie (creșterea anormală a volumului de sânge circulant), care poate afecta circulația sangvină și hipertensiunea arterială [3].

Este indicată o consolație medicală, dacă prezinți deja probleme renale sau cardiace, pentru ca medicul să poată verifica medicamentele prescrise și să îți recomande un plan dietetic personalizat [1].

Deoarece volumul eliminat de urină reprezintă un indicator bun al sănătății, este recomandat să ții evidența micțiunilor, atât din punct de vedere al cantității, cât și din punct de vedere al frecvenței.

Unele cazuri de oligurie se pot remedia fără a fi nevoie de tratament medical specific, mai ales atunci când sunt cauzate de deshidratare [1]. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că multe alte cauze nu pot fi prevenite sau evitate și pot duce la complicații mult mai severe, dacă nu primesc atenția medicală necesară. Cele mai comune complicații pot include:

 • hipertensiune arterială;
 • insuficiență cardiacă;
 • anemie;
 • probleme gastrointestinale [3].

Discută cu medicul tău de familie dacă ești de părere că elimini o cantitate mică de urină, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător!

Referințe:

 1. “Oliguria (Low Urine Output): Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22271-oliguria. Data accesării: 18.11.2022
 2. “Home – Books – NCBI.” National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/books. Data accesării: 18.11.2022
 3. “What You Should Know about Decreased Urine Output.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/urine-output-decreased. Data accesării: 18.11.2022
 4. Robyn Correll, MPH. “An Overview of Oliguria.” Verywell Health, Verywell Health, 7 Mar. 2022, www.verywellhealth.com/oliguria-overview-4783466. Data accesării: 18.11.2022
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata