Mihai Răzuș, prezentatorul matinalului TVR, și Dalia Pușcă, fosta vedetă a Tonomatului dp2, din nou colegi

 

După ani de zile în care au împărțit platourile TVR, Mihai Răzuș și Dalia Pușcă Solon, au devenit din nou colegi, dar de această data în afara instituției publice de televiziune. Mihai Răzuș și Dalia Pușcă Solon și-au unit forțele în cadrul unui proiect al Asociației Avatar care oferă copiilor acces la cunoștințe valoroase pentru identitatea culturală a românilor, de la tradiții, ritualuri și obiceiuri străvechi până la file de istorie și artă populară.

Cei doi foști colegi și-au adus contribuția în proiect prin expertiza lor în pedagogie teatrală și regie, ajutând copiii implicați în proiect să pună în scenă un spectacol inedit, ”Păcală și mașina timpului”.

Cu capu-n zori
Cu capu-n zori

”Îmi place să lucrez cu copii dintotdeauna, să îi învăț teatru, regie și să îi ajut să se exprime artistic, iar cei 20 de copii din Școala Gimnazială Ferdinand I și din Școala Gimnazială nr. 4 au fost absolut minunați, la fel ca și spectacolul ”Păcală și mașina timpului”, conceput și pus în scenă de ei. În plus, a fost o mare bucurie să o reîntâlnesc pe Dalia și să lucrăm din nou împreună. ” mărturisește prezentatorul matinalului TVR, Mihai Răzuș.

Proiectul „Obiceiuri si tradiții reinterpretate în urban” urmărește atât dezvoltarea implicării comunității în revitalizarea vieții culturale, cât și activitățile de educație culturală diverse și experimentarea unor noi modalități de învătare. Pe parcursul a 3 luni și jumătate, copii din Școala Gimnazială Ferdinand I și din Școala Gimnazială nr. 4 au urmat 6 ateliere în urma cărora au fost coordonați și orientați de către experții formatori să învețe cum să creeze singuri o piesă de teatru în care să dezvolte teme cultural-tradiționale ale românilor. Atelierele de antropologie culturală și folclor (Flori Iuhaș), pedagogie teatrală (Dalia Pușcă), dans tradițional (Lucica Petroiu Vâlcan), scenaristică (Octavian Frecea), istorie (Răzvan Bădău) și arte plastice (Luminița Voica), dar și noțiunile de regie (Mihai Răzuș) aduc o mulțime de informații și cunoștințe noi, folositoare nu doar pentru punerea în scenă a piesei de teatru, ci și pentru dezvoltarea psiho-socială a copiilor implicați în proiect.

exercitii dansuri
exercitii dansuri

”Am construit acest proiect pornind de la nevoia reconectării copiilor și tinerilor la isorie și tradiție, la ceea ce definește cultura și spiritul românesc, la momentele cheie și obiceiurile relevante pentru identitatea noastră națională prin mijloace ludice și artistice. Deși se adreseză copiilor din Sectorul 2 al Municipiului București, conceptul care stă la baza proiectului are adresabilitate către toți tinerii și copiii din România. În contextul mondializării, al unei Europe mari și unite, este necesar și important să nu ne uităm identitatea, așa cum spune și motto-ul UE – unitate în diversitate –, iar obiceiurile și tradițiile poporului român au o frumusețe aparte și o valoare incomensurabilă. ” declară Gabriela Teodorescu, președinte al Asociației Avatar.

Proiectul „Obiceiuri și tradiții reinterpretate în urban” este implementat de Asociația AVATAR, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ferdinand I”, cu Școala Gimnazială nr. 4, cu UNATC I.L. Caragiale și cofinanțat de Primaria Sectorului 2 a Municipiului București. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata