Este cabina de duș potrivită pentru igiena copilului?

Igiena corespunzătoare este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copilului, însă cum este mai bine să se desfășoare este un subiect discutat frecvent de părinți. O temă care generează discuții aprinse în rândul părinților moderni este legată de faptul dacă folosirea unei cabine de duș este o opțiune sigură atunci când cei mici își fac ritualul de igienă.

 

Copilul care se ocupă singur de igiena personală, dar supervizat de un adult, îl învață cât de importante sunt rutinele și de ce trebuie să aibă responsabilități. În plus, momentul băii este o bună oportunitate pentru interacțiunea dintre părinte și copil, fiind adesea asociat cu relaxarea, joaca și legătură emoțională.

 

Cum băile au dimensiuni tot mai reduse, de unde și nevoia de a optimiza spațiul prin amplasarea unei cabine de duș, părinții trebuie să se asigure că modelul instalat creează un mediu sigur în care copilul se spală și este potrivit nevoilor pe care le au.

Ce criterii trebuie să îndeplinească o cabină de duș pentru a fi sigură pentru copii?

Când vine vorba de siguranța copiilor în cabina de duș, părinții trebuie să ia în considerare:

  • Suprafață anti-alunecare – una dintre cele mai mari preocupări, indiferent de vârstă, este riscul de alunecare. Cabina de duș instalată ar trebui să aibă o podea antialunecare sau să fie echipată cu covorașe speciale, care le previne;
  • Bateriile cu termostatatecomanda acum cabine dus prevăzute cu astfel de baterii, care previn riscul de arsuri cauzate de variațiile bruște de temperatură;
  • Dușul reglabil – brațul dușului trebuie să fie reglabil în înălțime, astfel încât să fie ajustat la înălțimea copilului;
  • Marginile rotunjite și fără părți ascuțite – pentru a evita accidentele se recomandă ca designul cabinei să fie lipsit de colțuri ascuțite sau elemente proeminente;
  • Accesul facil – copilul ar trebui să poată intra și ieși din cabină fără dificultate. Pragul să nu fie prea înalt, iar ușa să se deschidă suficient de larg;
  • Mânerele rezistente – dacă există mânere sau bare de sprijin, acestea ar trebui să fie solide și bine fixate în perete.

De ce igiena zilnică a copilului în cabina de duș reprezintă o bună alternativă?

Cum timpul a devenit o resursă prețioasă, primul și cel mai important avantaj oferit de cabina de duș este reprezentat de minimizarea duratei pentru igienă. Cada trebuie umplută cu apă, ceea ce durează, pe când dușul răspunde prompt nevoilor imediate ale copilului.

 

Pe măsură ce copilul crește, și dorința lui de independență devine tot mai evidentă. Cabina de duș îi oferă copilului ocazia de a învăța cum să se spele singur, să-și regleze temperatura apei și să devină mai responsabil în ceea ce privește igiena personală. Acest lucru nu doar că îi pregătește pentru adolescență, dar îi îmbunătățește și stima de sine.

 

Folosind cabina de duș, copilul învață să manipuleze diverse obiecte: să rotească robinetul, să ajusteze temperatura apei sau să folosească un duș de mână. Toate aceste acțiuni contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine și la îmbunătățirea coordonării.

 

Cu o cadă, copiii pot fi tentați să petreacă mult timp jucându-se în apă. În schimb, dușul este activitate limitată de timp, care îl va ajuta pe copil să înțeleagă ce reprezintă conceptul de eficiență.

 

Cabina de duș îi oferă copilului posibilitatea de a lua singur decizii privind reglarea temperaturii apei la nivelul dorit, alegerea produselor de baie pe care le folosește sau durata dușului. Deși simple, aceste alegeri contribuie la dezvoltarea responsabilității și a gândirii critice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata