De ce e important să le citim copiilor când sunt mici

Cărțile și poveștile au un rol esențial în dezvoltarea copiilor, încă de când sunt foarte mici. Cărțile îi ajută să își dezvolte limbajul, capacitatea de concentrare, imaginația și creativitatea și le oferă informații de care au nevoie în funcție de vârstă. În plus, cititul împreună vă poate îmbunătăți relația părinte-copil și lui îi imprimă obișnuința și plăcerea cititului. Pe lângă acestea, cărțile de literatură ajută la dezvoltarea empatiei prin diversele povești și situații pe care le întâlnesc.

E important să știm ce tip de cărți trebuie să cumpărăm și există câteva mici criterii după care ne putem orienta. Criteriile sunt determinate în principal de vârstă și de capacitățile fiecărui copil, iar când nu mai vorbim de copii foarte mici, și de pasiunile și de interesele pe care le au.

Foarte mulți părinți aleg să își învețe copii limba engleză încă din primele luni de viață, fie citindu-le cărți în limba engleză, fie punându-le desene în limba engleză. Cărțile pentru copii în engleză sunt tot mai căutate de părinți și acum există o mai mare diversitate de cărți în librării. Important este să știm cum să le alegem.

Copii foarte mici (până într-un an și jumătate) au nevoie de cărți cu imagini viu colorate, cu forme, cu animale, cărți cu pagini cartonate (board books), cu text foarte puțin, ca cele de mai jos (vezi primele două recomandări). Textul devine din ce în ce mai lung, pe măsură vorbim de vârste din ce în ce mai mari; dacă în cărțile pentru copii foarte mici imaginea este pe primul loc, odată cu creșterea în vârstă, imaginile trec în plan secund, iar textul devine din ce în ce mai important.

Noi am vizitat librăria Antic ExLibris unde am găsit o mulțime de cărți pentru copii: literatură pentru copii în limba engleză, activity books, enciclopedii la prețuri foarte mici.

Iată recomandările noastre:

 

  1. Little Learning Library – Alphabet, Numbers, Opposites – Page Publications

 

 

Setul conține 3 cărți:

ABC Animals

Numbers 1 2 3

Shapes, Opposites and More

Cărțile din acestă serie își propun să-i ajute pe cei mici să învețe alfabetul, numerele, animalele, formele și alte concepte. Cărțile care vin în aceste mini colecții sunt foarte utile pentru că ele conțin primele concepte pe care trebuie să le învețe un copil în primele luni.

 

Peter Rabbit Board Book Gift Set, Beatrix Potter

 

Setul conține: The Tale of Peter Rabbit & The Tale of Jemima Puddle-Duck

 

Acest set de cărți cartonate conține două povești preferate ale scriitoarei și ilustratoarei Beatrix Potter, spuse într-o formă simplificată pentru pre-cititori și ilustrate cu reproduceri vii ale ilustrațiilor originale. În The Tale of Peter Rabbit, iepurașul neastâmpărat se strecoară în grădina domnului McGregor și este aproape prins. The Tale of Jemima Puddle-Duck o găsește pe eroina noastră căutând un loc sigur pentru a-și face un cuib și a-și depune ouăle – și pe cine ar trebui să întâlnească decât o vulpe fermecătoare, care îi oferă un loc confortabil în magazia lui. Cărțile din acest set sunt recomandate copiilor între 0 și 5 ani.

 

Hans Christian Andersen Fairy Tales, Hans Christian Andersen

 

Poveștile lui Hans Christian Andersen au bucurat copii și adulți deopotrivă încă de la prima carte publicată în 1835. Pline cu o mulțime de personaje extraordinare și cu obiecte fermecate – de la elfi și animale vorbitoare la pantofi vrăjiți și jucării – aceste povești magice conțin mesaje care trec dincolo de tărâmurile fantasticului.

Această selecție încântătoare conține 35 dintre cele mai cunoscute povești ale sale, inclusiv Mica sirenă, Hainele cele noi ale împăratului, Rățușca cea urâtă și Prințesa și bobul de mazăre, toate frumos ilustrate cu desene minunate realizate de Heath Robinson. Carte recomandată copiilor peste 5 ani, dar ea poate fi citită și copiilor mai mici, cum poate fi o bucurie și pentru orice adult care a citit în copilărie poveștile lui Hans Christian Andersen.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata