Cum sa negociezi o crestere de salariu

O crestere a salariului net cu siguranta fiecare dintre noi o dorim, dar adevarul este ca majoritatea dintre noi nu stim cum sa realizam unul in mod activ.

Pentru multi, simpla idee de a discuta despre salariu ne poate face sa ne simtim nelinistiti. Din fericire, cu putina pregatire si practica, poate deveni mai usor.

In primul rand, trebuie sa acceptam un adevar universal – o crestere a salariului tau nu este un lucru dat. Pentru a obtine in mod activ o crestere a salariului, trebuie sa fiti pregatit sa va prezentati cazul. Fara indoiala, a cere unul va fi chinuitor, dar cu suficiente dovezi langa tine, poti macar sa dovedesti ca meriti unul.

Pentru a va ajuta sa va sporiti sansele, vom acoperi cateva dintre lucrurile de facut si ce nu trebuie facut in momentul negocierii unei cresteri de salariu. Pentru a cunoaste diferenta de salariu atat net cat si brut puteti sa faceti simulari pe calculator salariu.

Cunoasteti practicile de plata ale companiei dvs

Cunoasterea este putere. Cunoscand structura si cultura de salarizare a companiei dvs., veti fi cel mai bine plasat pentru a judeca cum si cand sa negociati o crestere a salariului. Lucrurile pe care trebuie sa le stiti includ: daca exista o politica definita, cand au loc analize, factorii de decizie cheie si ce se asteapta de la dvs. pentru a indeplini o anumita categorie de salariu.

Timpul potrivit

Unele momente sunt mai bune decat altele. Asigurati-va ca profitati la maximum de oportunitatile, cum ar fi sfarsitul financiar al anului, prelungiri de contract sau analize anuale ale performantei.

Acesta este momentul in care companiile privesc inapoi la ceea ce s-a realizat si aloca finante pentru anul urmator. Alte momente evidente pentru initierea unei discutii despre salariu ar putea fi orice modificare a responsabilitatilor dumneavoastra, imediat dupa finalizarea unui proiect de succes sau dupa castigarea unei noi afaceri. Daca lucrati in domeniul constructiilor recomadam utlizarea unul calculator salariu constructii.

Cercetare rapoarte de salariu

Aflati care este salariul mediu sau intervalul de tarife pentru jobul dvs. si zona in care lucrati. Verificati datele de pe piata, cum ar fi rapoartele de salariu, salariile concurentilor, salariile colegilor (in mod confidential) si postarile recente de locuri de munca.

Inarmat cu acele informatii actualizate, va trebui sa fii realist – nu are rost sa ceri o crestere de 30% atunci cand esti deja platit la varful mediei din industrie. A vorbi cu agentiile de recrutare va va ajuta sa intelegeti piata actuala si sa confirmati daca asteptarile dvs. reflecta standardele locale si nationale.

Prezinta realizarile

Pentru a avea sanse de succes, trebuie sa construiesti o lista de motive pentru care meriti o crestere de salariu. Concentrati-va pe propriile realizari: ati creat valoare suplimentara pentru companie? Ai fost parte integranta a succesului unui proiect recent? Iti indeplinesti sau depasesti sarcinile/responsabilitatile/obiectivele asteptate? Ce sarcini suplimentare v-ati asumat?

Ai incredere

Daca ati strans un caz convingator pentru o crestere a salariului, ar trebui sa aveti incredere sa prezentati acest lucru managerului dvs. Repetati cum ati putea aborda discutia si vizualizati cum ar putea arata un raspuns pozitiv. Pregatirea, practica si vizualizarea pot fi o modalitate excelenta de a te simti mai increzator odata ce a sosit momentul sa negociezi.

Nu va concentrati pe aspectele negative

Evitati sa spuneti lucruri precum „Nu am avut o marire de salariu de doi ani” sau „Fac treaba a trei oameni” – concentreaza-te in schimb pe valoarea ta si pe realizarile pe care le-ai obtinut in acei doi ani.

Amintiti-va ca cresterile salariale sunt pentru cei care depasesc sarcinile normale si ofera excelenta, doi ani intr-un rol nu inseamna automat ca sunteti eligibil pentru o crestere a salariului.

Nu introduceti motivele dvs. personale in asta

Cu totii avem motive personale, dar nu trebuie sa le impartasiti angajatorului. Mutarea intr-o casa noua, cresterea chiriei sau intemeierea unei familii sunt motive excelente pentru a dori o marire de salariu, dar nu sunt motive pentru care angajatorul tau ar trebui sa-ti acorde un salariu mai mare. Concentreaza-te pe realizarile tale – acestea sunt monedele tale de schimb, tine-ti motivele personale departe de asta.

Nu da un ultimatum

Negocierile necesita timp. Este putin probabil, chiar daca ai succes, sa primesti o crestere imediata a salariului. Daca acesta este cazul, nu ameninta ca renunti la locul tau de munca. Un loc de munca bun este mai bine decat sa nu ai loc de munca! Daca aveti alta oferta pe masa, aveti grija cum exprimati aceasta. Ar putea acru orice negocieri.

Daca o crestere a salariului pur si simplu nu este o optiune, amintiti-va ca puteti discuta despre alte beneficii in locul unei cresteri de salariu, cum ar fi un bonus, optiuni pe actiuni, formare sau un program de lucru mai flexibil.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata