Cum îți pregătești copilul pentru prima vizită la medicul ortodont?

Vizita la stomatolog este o ocazie de stres și anxietate și pentru un adult, dar pentru un copil de câțiva anișori? Totuși, odată cu erupția primului dințișor, părinții sunt nevoiți să meargă cu cel mic la medicul pedodont, pentru un consult de rutină. Iar la 7 ani, Asociația Americană de Ortodonție recomandă vizita la un medic specializat în aparate dentare.

 

Dacă vizitele la pedodont nu mai sunt atât de înfricoșătoare, când vine vorba de prima consultație ortodontică lucrurile se complică pentru copii și părinți, deopotrivă. Tocmai din acest motiv, pregătirea adecvată a micuțului este crucială.

 

O vorbă românească spune că ”să previi este mai bine decât să tratezi”, zicală ce se aplică mai ales în cazul ortodonției. Vizita la specialist nu înseamnă neapărat că toți copiii vor avea nevoie de tratament, însă evaluarea timpurie este crucială în identificarea și abordarea problemelor din stadii incipiente.

 

Așadar, ce trebuie să facă părinții pentru a reduce teama de prima vizită la ortodont?

Părinții trebuie să le explice copiilor importanța acestei vizite

Ortodonția nu tratează doar aspectele estetice ale unui zâmbet, ci abordează și probleme funcționale care pot avea impact asupra sănătății generale a copilului. Dinții aliniați ajută la masticație și vorbire, însă contribuie și la prevenirea unor probleme dentare viitoare.

 

Astfel, prima vizită la medicul ortodont reprezintă o bună ocazie de a detecta și diagnostica probleme care s-ar putea agrava odată cu trecerea timpului: spații prea mici pentru dinții care urmează să crească, discrepanțe între maxilare sau chiar obiceiuri dăunătoare, cum ar fi suptul degetului.

 

Totodată, prima vizită la specialistul ortodont dintr-o clinica stomatologica va reprezenta baza unei relații care ar putea dura ani de zile. Un medic ortodont empatic și experimentat face o mare diferență în modul în care copilul abordează întregul proces de tratament. De asemenea, un copil care se simte confortabil cu medicul său este mai predispus să urmeze instrucțiunile și recomandările acestuia, aspect crucial pentru succesul tratamentului.

Pregătirea copilului pentru prima vizită

Programarea primei vizite la medicul ortodont este începutul unui drum ce necesită planificare și organizare atentă. Înainte de a programa vizita, orice părinte trebuie să caute diferiți medici ortodonți, să citească recenzii și, dacă este posibil, să ceară recomandări de la prieteni sau de la medicul dentist al copilului.

Prima vizită la cabinet

Pentru mulți părinți și copii, acesta este un moment de emoție și anxietăți. Primul contact cu clinica este, de obicei, cu personalul de la recepție. După ce toate formalitățile sunt completate urmează consultația inițială, în care medicul va inspecta gura și dinții copilului, va evalua nevoile sale, va discuta opțiunile de tratament și dacă este necesar un aparat dentar pentru copii de la Smile Ambassador.

 

Apoi începe conversația cu medicul ortodont. Este important ca părinții să încurajeze copilul să participe activ la această discuție, să pună întrebări și să își exprime orice preocupări. La finalul consultației, veți avea un plan de tratament preliminar și o înțelegere clară a pașilor următori.

Ce facem după ce se încheie vizita?

După ce copilul a terminat cu vizita la ortodont, părinții trebuie să discute despre cum s-a simțit și ce a învățat de la specialist. Aceasta este ocazia perfectă pentru a întări comportamente pozitive și pentru a răspunde la orice întrebări rămase.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata