Cum alegi aparatul dentar care ți se potrivește cel mai bine?

Aparatul dentar nu are doar scopul de a-ți oferi un zâmbet ca de revistă, ci ajută și la corectarea unor probleme dentare (maloculzie, poziția incorectă a dinților, etc.). Dacă te-ai hotărât să pornești pe acest drum către un zâmbet sănătos și frumos, primul pas pe care trebuie să îl faci este să programezi o vizită la un medic ortodont pentru a vedea care este varianta potrivită pentru tine. Dacă acum câțiva ani puteam vorbi doar de clasicul aparat dentar metalic, astăzi există mult mai multe posibilități, fiecare opțiune având propriile avantaje și dezavantaje.

Care sunt principalele tipuri de aparate dentare?

Aparatul dentar metalic a reprezentat pentru mult timp cea mai populară variantă de aparat ortodontic, având multiple avantaje: cost redus (vezi aparat dentar fix preț), perioadă scurtă de tratament și rezistență crescută. Din păcate, aparatul dentar metalic este și cel mai puțin aspectuos și poate provoca un disconfort destul de mare în primele săptămâni ale tratamentului.

Dacă aspectul estetic este singurul motiv care te-a ținut departe până acum de un aparat dentar, ar trebui să știi că există și o variantă de aparat ortodontic invizibil – practic, nimeni nu va ști că porți un aparat dentar. Aceste aparate dentare linguale funcționează pe baza unor gutiere personalizate pe dantura pacientului. Cu toate acestea, ar trebui să știi că nu toate problemele ortodontice pot fi rezolvate cu aparat Invisalign, în anumite cazuri, purtarea unui aparat dentar metalic, fix, fiind necesară.

O altă variantă destul de estetică este aparatul dentar ceramic, similar cu cel metalic, dar cu brackeți din ceramică opacă. Deși este mai costisitor decât un aparat metalic, este mult mai estetic și asigură un grad mai ridicat de confort. Tot din aceeași categorie face parte și aparatul dentar cu brackeți din safir – în acest caz, brackeții nu sunt doar invizibili, ci și extrem de rezistenți (safirul este al doilea mineral ca duritate după diamant).

Cum alegi aparatul dentar care ți se potrivește cel mai bine?

Medicul ortodont este cel care îți va recomand un aparat dentar, în funcție de problemele dentare identificate, dar și în funcție de dorințele tale, sau de buget. Este important să urmezi indicațiile medicului și să alegi acel aparat dentar care îți va aduce rezultatele dorite, în cel mai scurt timp. Chiar dacă uneori asta înseamnă să alegi un aparat dentar metalic, care nu este varianta cea mai bună din punct de vedere estetic. Există și pacienți care fac un compromis și aleg un aparat invizibil, chiar dacă își depășesc bugetul inițial. La fel cum există pacienți care aleg un aparat dentar care le aduce rezultate într-o perioadă mai îndelungată de timp, doar pentru că își doresc o variantă mai estetică – cum este cazul aparatul dentar din ceramică.

Sfatul nostru este să alegi un medic în care să ai încredere și cu care poți vorbi deschis, care să țină cont și de dorințele tale. Tu ești cel care poartă aparatul dentar, și dacă vrei ca nimeni din jurul tău să nu știe acest lucru, medicul să îți poată recomanda o variantă estetică, dar în același timp și eficientă pentru soluționarea problemelor dentare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata