4 analize pe care să le faci pentru monitorizarea sănătății inimii

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de mortalitate la nivel global, majoritatea cazurilor fiind asociate cu accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic [1].

Întrucât afecțiunile cardiace și cele ale vaselor de sânge sunt atât de prevalente și de severe, este importantă monitorizarea sănătății inimii pentru a putea trata orice problemă apărută înainte ca aceasta să se agraveze.

Dacă dorești să ai o abordare proactivă în ceea ce privește sănătatea inimii tale, citește în continuare acest articol și vei afla despre câteva analize de luat în considerare și când este cazul de discutat cu medicul specialist.

Electrocardiografia

Electrocardiografia (EKG) este un test neinvaziv și nedureros care este folosit pentru a detecta și monitoriza anumite probleme ale inimii prin înregistrarea impulsurilor electrice.

Întrucât investigația poate fi realizată destul de simplu, aceasta poate fi efectuata în clinici, spitale și chiar în cabinetele medicilor de familie.

Pentru a înregistra impulsurile electrice de la nivelul inimii, ți se vor atașa electrozi pe piept și pe membre, durata de înregistrare variind în funcție de tipul EKG-ului. Prin folosirea acestei analize, se poate evidenția:

  • prezența unui ritm cardiac neregulat;
  • dacă ai suferit un infarct miocardic;
  • potențiala cauză a durerilor în piept;
  • efectul și funcționalitatea anumitor tratamente cardiace precum stimulatoarele cardiace [2].

Angiografia

Dacă stilul de viață și istoricul medical pot crește riscul de dezvoltare a aterosclerozei (îngustarea vaselor de sânge), atunci medicul specialist poate cere efectuarea unei angiografii, mai ales dacă există deja și anumite simptome asociate cu această problemă.

Angiografia este o procedură minim invazivă de diagnosticare și verificare a sănătății vaselor de sânge. Aceasta folosește catetere, raze X și substanță de contrast pentru a evidenția potențiale întreruperi ale fluxului sangvin.

Este recomandat ca înainte de efectuarea unei angiografii să te interesezi și de prețul unui stent la inimă (angioplastie), întrucât medicul poate sugera această intervenție dacă există o îngustare semnificativă a arterelor coronare [3].

Ecocardiografia

Ecocardiografia este un test imagistic bazat pe ultrasunete care oferă o imagine a structurii cardiace și informații privind funcționalitatea inimii. Prin realizarea acestei analize, medicul poate evidenția mai multe afecțiuni cum ar fi cardiomiopatia sau boli ale valvelor cardiace.

Prin utilizare unui transductor care emite și recepționează ultrasunete, medicul poate evalua acțiunea de pompare a sângelui și structura valvelor și a celor patru camere ale inimii.

Medicul poate recomanda această investigație dacă există simptome asociate cu anumite probleme cardiace sau dacă dorește să observe o afecțiune diagnosticată deja (monitorizare).

Diferența dintre o ecocardiografie și electrocardiografie? Cea din urmă oferă informații despre semnalele electrice ale inimii și ritmul cardiac, în timp ce ecocardiografia oferă informații despre structura inimii și funcționalitatea generală a acesteia [4].

Test de efort

Această investigație analizează funcțiile inimii în timpul exercițiilor și activităților fizice (momente de stres). Întrucât exercițiile fizice forțează inima să pompeze mai rapid și mai puternic, testul poate fi folosit pentru a evidenția potențialele probleme apărute în acele momente.

Efectuarea acestui test implică folosirea unei biciclete staționare sau a unei bande rulante pentru a putea crește ritmul cardiac. În tot acest timp, vei fi conectat la un aparat de electrocardiografie pentru a putea înregistra semnalele electrice apărute în timpul exercițiului.

Testul de efort poate ajuta la evidențierea anumitor probleme cardiace și la observarea eficienței tratamentelor prescrise. Este posibil ca medicul să recomande acest test pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor coronariene sau a celor asociate cu ritmul cardiac [5].

Toate aceste analize și multe altele pot fi realizate pentru a observa sănătatea inimii. Dacă suferi de anumite simptome îngrijorătoare, programează-te atunci la cea mai apropiată clinică specializată pentru a primi atenția medicală necesară și tratamentul corespunzător!

Referințe:

  1. “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Data accesării: 04.01.2023
  2. “Tests and Procedures – Tests and Procedures.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures. Data accesării: 04.01.2023
  3. Smith, Charlene. “Coronary Angiography: Preparation, Procedure, and Results.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/coronary-angiography. Data accesării: 04.01.2023
  4. “Echocardiogram: Types and What They Show.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16947-echocardiogram. Data accesării: 04.01.2023
  5. “Stress Test.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/stress-test/about/pac-20385234. Data accesării: 04.01.2023
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata