10 lucruri pe care profesorii le fac și nu le-ar recunoaște în veci!

Profesorii par uneori că nu sunt oameni – sunt stricți, diplomați și lasă impresia că sunt perfecți. Aceasta nu este decât o mască. În afara școlii, se comportă ca simpli muritori și sunt supuși greșelii.

Sună greu de crezut, dar profesorii se aseamănă foarte mult cu noi, restul. Au preferințe, slăbiciuni, hobby-uri, obligații și așa mai departe.

Am întocmit o listă de lucruri pe care profesorii le fac și preferă să nu afle elevii:

 

1. Nu ei stabilesc programa școlară.

Nu e vina profesorului că trebuie să tocești comentarii la ”Baltagul”, ”Ion” sau ”Enigma Otiliei”. Ordinele vin de sus și lecturile obligatorii se stabilesc oficial indiferent de părerea profesorului tău. Așa că nu blama omul, blamează sistemul!

 

2. Profesorii AU elevi preferați.

Acesta este un zvon care circulă prin orice clasă fără să poată fi dovedit. Indiciile sunt multe: faptul că scoate mai des la tablă un anumit elev, că-i pune mereu întrebări când ceilalți sunt în încurcătură, că-i dă note mari chiar și atunci când respectivul nu ,,strălucește”. Luând în calcul aceste lucruri, o mărturie nu ar fi decât o simplă formalitate. Se știe!

 

3. Dacă vor ca cineva să aibă media 6, acea persoană o să aibă media 6.

În timp ce unii elevi sunt preferații profesorului, alții sunt priviți mereu cu ochi răi de către acesta. Cei din a doua categorie au reușit la un moment dat să calce pe nervi învățătorul și de atunci nu se pot reabilita. Dacă cel de la catedră ține morțiș ca un astfel de elev să încheie anul cu o medie mică, așa se va întâmpla. Ai grijă ce faci!

 

4. Profesorii bârfesc elevii în cancelarie.

La fel cum elevii-și bârfesc profesorii în pauze, așa profită și ei uneori de timpul liber. Poate că nu sunt chiar la fel de răutăcioși, dar nu ezită să povestească diverse întâmplări de la ore sau să comenteze performanțele învățăceilor.

 

5. Și profesorii fumează.

Evident că nu toți fac asta. Dar mulți profesori se relaxează în pauze la o țigară în cancelarie. Din acest punct de vedere, nu sunt ei în măsură să certe elevii ,,rebeli” care fumează. Totuși, regulamentul școlar le impune să-i sancționeze. Te poți întâlni oricând cu profesorul tău în stația de autobuz și să-l surprinzi cu țigara-n gură. Să nu te miri dacă o ascunde rușinat la spate atunci când îl ,,prinzi”!

6. În biroul directorului, profesorii se comportă ca niște elevi.

Orice șef are la rândul lui un șef. În cazul profesorilor, ,,șeful cel mare” este directorul școlii. Când sunt chemați în biroul acestuia pot fi la fel de îngrijorați ca un elev care a făcut o năzdrăvănie. E în joc slujba lor, așa că au toate motivele din lume să tremure un pic.

 

7. Profesorii vor să fie plăcuți de elevi.

Relația dintre cel de la catedră și cei din bănci este crucială pentru o bună desfășurare a orelor de curs. E în interesul profesorului să fie plăcut de elevii săi și va face tot posibilul în acest sens – mai face o glumiță, mai ,,uită” să dea teme pentru acasă etc. Totul depinde de comportamentul și de atitudinea lui, iar el știe acest lucru.

 

8. Profii au și ei viață socială.

E greu să-ți imaginezi profesorul într-un club bând shot-uri de tequilla pe ringul de dans. Imaginea asta contrastează puternic cu impresia pe care o lasă la ore. Totuși se întâmplă. Profesorii mai ies la o bere sau prin discoteci și poți da nas în nas cu ei. E o situație jenantă despre care se va vorbi cu siguranță a doua zi la școală.

 

9. Nu sunt chiar atât de ocupați pe cât vor să credem.

Ți s-a întâmplat vreodată să dai un test și să primești rezultatul o lună mai târziu? Profesorul poate invoca lipsa timpului: ”Am fost foarte ocupat, n-am avut când să vă corectez lucrările!”. Uneori e adevărat, dar de multe ori această scuză nu este decât o minciună. Poate i-a fost pur și simplu lene să arunce o privire peste hârtii, dar nu te aștepta să recunoască asta!

10. Uneori au probleme cu auzul, dar nu prea.

Profesorii ignoră multe lucruri pe care le aud din bănci. Spre exemplu, când elevii se plâng de câte teme au în speranța că nu vor primi în plus, profesorul se preface că nu aude și continuă să dicteze. Sau când elevii se ciondănesc între ei și profesorul rămâne cu fața la tablă ori cu nasul în cărți, preferă doar să nu intervină. Sunt multe situații în care cel de la catedră pare surd, dar amintește-ți că nu este!

 

O să-ți privești altfel profesorii de-acum înainte?

 

 

 

 

Surse foto: Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata