„West Side Story / Poveste din cartierul de vest”, o reinterpretare modernă a celebrului musical, o nouă super producție 20th Century Studios

Regizat de Steven Spielberg, bazat pe un scenariu semnat de Tony Kushner, câștigător al premiului Pulitzer, filmul „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” spune povestea clasică a rivalităților acerbe și a iubirii tinere din New York-ul anilor (19)50, reluând o temă foarte populară care a generat fenomenul musical-urilor.

Această peliculă le readuce pe marele ecran pe îndrăgitele vedete Ansel Elgort (Tony), Ariana DeBose (Anita), David Alvarez (Bernardo), Mike Faist (Riff), Brian d’Arcy James (Ofițer Krupke), Corey Stoll (locotenentul Schrank), Josh Andrés Rivera (Chino), având-o pe Rita Moreno (în rolul Valentinei, care deține magazinul din colț în care lucrează Tony), și o prezintă pe Rachel Zegler (María). Moreno este, de asemenea, unul dintre producătorii executivi ai filmului.

Filmul „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” a fost adaptat pentru marele ecran plecând de la seria originală marca Broadway, din 1957. Cu o coregrafie originală semnată de Jerome Robbins, muzică creată de Leonard Bernstein, pe versuri de Stephen Sondheim, „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” este produs de Studiourile 20th Century, parte a grupului Walt Disney.

Semnătura neașteptată a unui regizor celebru

„Acest film este probabil cel mai greu din cariera mea, fiind, fără îndoială, cea mai mare partitură scrisă vreodată în teatru”, spune Steven Spielberg.

„Este foarte intimidant să iei o capodoperă și să o refaci din altă perspectivă, fără a compromite integritatea ei. Cred că poveștile grozave ar trebui spuse iar și iar, mai ales pentru a reflecta diferite perspective și momente în timp. Îmi place filmul original realizat de Robert Wise cu Jerome Robbins. Wise mi-a fost un prieten apropiat mulți ani și am vorbit cu el foarte mult despre film. Iar Walter Mirisch, care a produs filmul „West Side Story” [din 1961], este un alt prieten drag care mi-a spus tot felul de povești grozave despre realizarea filmului”, mai spune regizorul.

Apoi adaugă: „Ceea ce este minunat la această poveste este că, indiferent cât de mult s-ar schimba lumea din jurul nostru, lecțiile și perspectivele pe care ni le oferă sunt aceleași. Este o intamplare care a captivat publicul zeci de ani, nu este doar o poveste de dragoste, ci și o operă semnificativă din punct de vedere cultural, cu o premisă importantă, și anume că dragostea transcende prejudecățile și intoleranța, premisă care nu și-a pierdut relevanța în timp”.

O poveste încărcată de istorie

Muzicalul „West Side Story” este mult mai mult decât un celebru film clasic și o producție istorică, importantă pe Broadway. Este un simbol cultural american, iubit de un larg public internațional; de la lansarea pe Broadway, în 1957, a fost regândit și recreat continuu în diverse forme și în cele mai neașteptate locuri din lume.

Spielberg subliniază: „În teatru, «West Side Story / Poveste din cartierul de vest» a fost jucat în toată lumea, de la licee, la teatre comunitare. O parte din puterea acestei producții constă în capacitatea sa de a fi remontată și reimaginată în nenumărate feluri.”

„West Side Story” – creat de patru genii incontestabile, regizorul și coregraful Jerome Robbins, compozitorul Leonard Bernstein, textierul Stephen Sondheim și dramaturgul Arthur Laurents – a avut premiera pe Broadway, pe 26 septembrie 1957, la Winter Garden Theatre și având apoi nu mai puțin de 732 de reprezentații.

Spectacolul a cunoscut o perioadă lungă de gestație. Robbins a conceput pentru prima dată un astfel de musical în 1949, lucrând cu un scenariu pe care el și Bernstein l-au schițat și care se referea la conflictul dintre o familie irlandeză catolică și o familie evreiască care trăiește în Lower East Side.

În 1955, după o întâlnire cu Laurents, dramaturgul și scenaristul a prezentat un scenariu cu două bande de adolescenți din New York, una dintre ele fiind formată din portoricani proaspăt sosiți în oraș și cealaltă din descendenți ai clasei muncitoare desprinse din rândul imigranților europeni.

Proiectul a prins contur, deși finanțarea nu a fost ușor de obținut, iar repetițiile au început în iulie 1957, iar spectacolul a putut fi lansat la scurt timp. Potrivit lui Alexander Bernstein, fiul celebrului compozitor, spectacolul nu a fost însă un hit uriaș. „Succesul a venit când a apărut filmul trei ani și jumătate mai târziu.”

Filmul lui Robert Wise-Jerome Robbins din 1961 fost un succes enorm. A câștigat zece premii Oscar și a marcat începutul apariției musicalului ca fenomen cultural.

Un nou film, o voce diferită

După ce a terminat ultimul său film „The Post”, Spielberg a simțit că este momentul potrivit să se angajeze într-un proiect ca „West Side Story”. Deși era încă în faza de planificare, viziunea regizorului a fost mai mult decât coerentă: o perspectivă proaspătă, originală, unică asupra materialului.

„Trebuia să ne descoperim vocea pentru ca noul film să fie același, dar complet diferit”, spune Spielberg.

Acțiunea noului film are loc în vara anului 1957 pe străzile cartierelor adiacente Upper West Side, Lincoln Square și San Juan Hill. Împreună, cartierele cuprind zona de la vest de Broadway, de la West 60th Street la West 70th Street până la marginea orașului, la râul Hudson.

La începutul anilor 1950, Robert Moses – comisarul pentru Lucrări Publice din New York – a dărâmat întreaga porțiune de teren pentru construcția Lincoln Center for the Performing Arts și a Universității Fordham, printre alte proiecte.

La acea vreme, Lincoln Square era populată de descendenții imigranților europeni, iar municipalitatea i-a relocat pe locuitorii zonei. Mutarea lor formează un element crucial pentru scenariul lui Kushner. El descrie zona de la începutul filmului ca „un vast pustiu de moloz, locuințe demolate și parțial demolate, străbătute de străzi, până la râul Hudson”.

În povestirea sa, Kushner înfățișează fiecare personaj din poveste ca fiind multidimensional, cu trăiri și probleme individuale care îi motivează acțiunile.

Kushner spune: „Povestea este atât de amplă, fiind și politică, dar în esență este cât se poate de privată și de personală – doi tineri se îndrăgostesc înverșunat, dar dragostea care înflorește între ei este ucisă de marea lume politică din jurul lor. Povestea este un avertisment: rasismul și sărăcia sunt antiteza democrației și, dacă nu sunt respinse, vor atomiza legăturile care ne țin împreună ca societate. Dragostea este cu siguranță răspunsul, iubirea poate transforma lumea, poate transforma realitatea răuvoitoare, dar dragostea nu rezolvă tot, sau cel puțin nu toate amenințările în momentul imediat. Într-un context de ură, dragostea este în pericol. Și asta este tragic, asta este tragedia din «West Side Story»”.

Mergând și mai departe, Spielberg și Kushner au reconceput cu totul un personaj – amabilul Doc – transformându-l în văduva sa, o femeie portoricană care se împrietenește cu tânărul Tony. Încă de la început, rolul a fost destinat Ritei Moreno, care s-a alăturat proiectului și ca producător executiv. Iar Spielberg a fost extrem de entuziasmat de scenariul lui Kushner.

Kushner spune: „Povestea de fundal a Valentinei are 25 de pagini. Este ca un mic roman, începând cu viața ei timpurie în Puerto Rico și include și felul în care Tony a ajuns să locuiască în subsolul farmaciei ei. Se întinde pe prima jumătate a secolului al XX-lea. În timp ce îl scriam, mi-am imaginat că mă uit la o miniserie epică cu Rita Moreno în rol principal.”

„Ceea ce am vrut să facem a fost practic să reinventăm, să explorăm personajele mult mai profund, să le oferim motive pentru a fi ceea ce sunt”, spune Spielberg. „De exemplu, când îl întâlnim pe Tony, tocmai a ieșit din închisoare. L-am schimbat chiar de la începutul filmului nostru.”

SINOPSIS:

O adaptare a celebrului muzical din 1957, „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” este o producţie cinematografică despre dragostea interzisă și rivalitatea dintre Jets și Sharks, două bande de tineri cu rădăcini etnice diferite.

Regizat de Steven Spielberg, filmul îi are în distribuție pe Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez și Mike Faist.

Distribuit în România de Forum Film, „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” va avea premiera în cinematografe în data de 10 decembrie 2021.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=oq9ecWTZci0

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel și LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producții distribuite de Forum Film România, accesați: https://www.cineforum.ro https://www.facebook.com/CineForum.ro/ https://www.instagram.com/cineforumromania/ https://www.youtube.com/user/CineforumRomania

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata