in

Vine toamna! Top 5 alimente pentru o imunitate de fier!

Sezonul rece se apropie cu pași repezi. Întărește-ți din timp scutul de rezistenţă împotriva virusurilor! Iată ce nu trebuie să lipsească din alimentația ta de zi cu zi:

 

1.Verdeţurile, legumele sau fructele verzi (ardeiul, salata, spanacul, varza, broccoli, sparanghelul, prazul, pătrunjelul, ştevia, kiwi, merele) conţin cantităţi semnificative de vitaminele A, E şi C, cu acţiune puternic antioxidantă. Vitamina E ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor, iar vitamina C are un rol important în producerea limfocitelor, care atacă celulele infectate şi le distrug. Vitamina A are acţiune de protejare a plămânilor de fumul de ţigară şi de poluare în general.

Este indicat ca toate verdeţurile să fie consumate în stare crudă, proaspătă, deoarece prin fierbere îşi pierd din vitamine.

2. Fructele închise la culoare (strugurii negri şi roşii, afinele, căpşunile, murele, coacăzele negre, prunele, grepfrutul roşu) sunt excelente surse de bioflavonoide, un grup de compuşi chimici care protejează celulele de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, cu importante proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii. În plus, ele mai au numeroase roluri, cum ar fi păstrarea sănătăţii arterelor şi retinei sau echilibrul hormonal.

3. Prebioticele sunt un tip de fibre alimentare sau de polizaharide care favorizează dezvoltarea bacteriile intestinale benefice. Or, un nivel ridicat al bacteriilor “prietene” înseamnă un sistem imunitar mai puternic, dar şi o digestie mai bună. Spre deosebire de probiotice, au o acţiune mai lentă, dar de mai lungă durată. În stare naturală, ele se găsesc în următoarele vegetale: gulie, ceapă, usturoi, banane, cicoare, sfeclă, rădăcini de păpădie, anghinare, sparanghel, seminţe de migdale.

4. Legumele şi fructele gelbene, portocalii sau roşii (morcovii, ardeii, caisele, piersicile, nectarinele, pepenele galben, mango, tomatele) sunt bogate în betacaroten. Acesta ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi mucoaselor, cum ar fi cele care căptuşeşc tracturile respirator şi urinar, acţionând ca o barieră împotriva microbilor. În plus, studiile arată că betacarotenul este unul dintre nutrienţii antioxidanţi care au un rol semnificativ în prevenirea bolilor degenerativel.

5. Ceaiul (verde, negru, roşu) este un considerat, pe bună dreptate, “băutura tinereţii veşnice”. S-a demonstrat că el posedă veritabile calităţi antioxidante şi că are acţiune antigripală, scurtând perioada de convalescenţă de după o viroză respiratorie. Datorită compoziţiei sale complexe (uleiuri esenţiale, vitamina C, compuşi polifenolici, proteine, calciu, fier, fluor), ceaiul are o acţiune revigorantă asupra întregului organism. De asemenea, studiile au arătat că incidenţa cancerelor este cu 20-25% mai mică la consumatorii de ceai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Care este cea mai bună dietă din lume?

Dieta de 3 zile care te scapă de kilogramele în plus!