Turişti străini arestaţi pentru avarierea Templului Soarelui vor fi expulzaţi din ţară

Cinci dintre cei şase turişti străini arestaţi duminică în Peru pentru avariereaTemplului Soarelui din complexul Machu  Picchu vor fi expulzaţi din ţară, în timp ce al şaselea este urmărit penal pentru „sustragere de bunuri culturale” din faimosul sit arheologic incaş, a anunţat marţi poliţia locală, citată de AFP.

Turiştii, patru bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, din Brazilia, Argentina, Franţa şi Chile, au fost arestaţi duminică de către gardieni şi poliţie, în Templul Soarelui, dedicat celei mai importante zeităţi incaşe.

Unul dintre aceştia, un argentinian în vârstă de 28 de ani, a fost adus în faţa justiţiei marţi în timpul unei audieri preliminare în localitatea Machu Picchu din sudul ţării. Turistul este bănuit că ar fi vrut să sustragă o piatră din Templul Soarelui, care în cele din urmă a căzut şi a deteriorat podeaua edificiului, potrivit poliţiei, care a indicat că tânărul şi-a recunoscut fapta.

Ceilalţi cinci turişti au fost duşi în capitala provinciei, Cusco, „la Secţia de Securitate a Statului, unde au fost chestionaţi cu privire la o problemă de migraţie”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale pentru AFP. „Sunt încă reţinuţi şi urmează să fie expulzaţi din ţară”, adăugat acesta.

Legea peruană prevede pedepse de cel puţin patru ani de închisoare pentru persoanele care aduc prejudicii patrimoniului cultural naţional.

Potrivit autorităţilor, cei şase turişti au intrat sâmbătă în sit şi s-au ascuns pentru a petrece noaptea în acesta, ceea ce este strict interzis.

Situl Machu Picchu, o citadelă incaşă aflată pe vârful unui munte cu altitudinea de 2.400 de metri, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Cusco, este înscris din 1983 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În prezent, accesul în anumite părţi ale Templului Soarelui este interzis din cauza stării de conservare a clădirii.

Sursa: News24.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata