in

Tot ce vrei să știi despre menstruație, dar ți-e rușine să întrebi

Poate că menstruația nu e cel mai bun subiect de conversație la o ieșire cu gașca, dar nu trebuie nici să-ți fie rușine. Dacă ai nelămuriri pe această temă, încercăm noi să te ajutăm cu răspunsurile:

Cât ar trebui să dureze?

Ciclul menstrual nu are o durată fixă. De regulă, variază între 21 și 35 de zile. Nici măcar numărul zilelor de sângerare nu e bătut în cuie: poate dura între 3 și 8 zile. Dac-ar fi să calculăm o medie, aceea ar fi de 4-6 zile. Indiferent cât durează, siguranța și confortul trebuie să fie principala ta preocupare

Menstruația ESTE sânge

O idee falsă (dar răspândită) despre menstruație este că în acea perioadă nu elimini sânge, ci mucoasă uterină. În realitate, le elimini pe ambele. O explicație pentru mit ar fi că sângele este eliminat, într-adevăr, într-o cantitate mult mai mică decât mucoasa.

Cât sânge pierzi?

Cam patru linguri. Știm că pare mult mai mult, mai ales că în primele zile sângerezi mai mult decât în celelalte. Volumul diferă de la fată la fată, dar nu depășește patru linguri. Stresul, regimul alimentar sau metodele contraceptive sunt câțiva factori care pot influența această cifră.

Ce se întâmplă, mai exact?

Treaba merge cam așa: pe la jumătatea perioadei dintre cicluri, ovarele eliberează un ou, numit ovul. Dacă ovulul nu este fecundat de un spermatozoid, uterul începe să sângereze cam la 14 zile după ovulație. Asta se întâmplă pentru a elimina membranele, particulele și fluidele acumulate. Procesul durează câteva zile și este cunoscut sub numele de… menstruație!

Care-i faza cu mirosul?

Calm down! Mirosul acela e perfect normal pentru perioada menstruației. Dacă te speli de două ori (dimineața și la prânz) cu apă călduță, totul ar trebui să fie OK. Nu-i cazul să mergi la doctor decât dacă scurgerea vaginală își schimbă aspectul sau începe să miroasă diferit. În cazul ăla, e posibil să fie vorba despre o infecție.

De ce ai crampe menstruale?

În timpul menstruației, uterul se contractă pentru a ajuta la eliminarea mucoasei uterine. Acum știi DE CE ai crampe, dar mai important este CUM le combați! Un prosop cald așezat în zona lombară poate face minuni. Sportul este o altă variantă care te poate ajuta: corpul tău elimină endorfine în timpul exercițiilor fizice, iar acestea acționează ca un calmant natural. Dacă nici așa nu merge, încearcă pur și simplu să te relaxezi. Un bol cu înghețată și serialul preferat te-ar putea ajuta să uiți complet de crampe și să te simți bine. Confortul e cel mai important, fără doar și poate.

Poți prezice perioada menstruației?

Da, poți! Sunt o groază de aplicații pe smartphone dedicate acestui lucru. Period Tracker – My Calendar este un exemplu foarte bun și e valabil atât pentru Android, cât și iOS. Aplicația te anunță când e următorul tău ciclu menstrual, pentru ca tu să te pregătești.

Mai ai nelămuriri cu privire la menstruație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 motive să NU bei apă deloc

Tot ce vrei să știi despre menstruație, dar ți-e rușine să întrebi