Tot ce trebuie să știi despre dale și montarea lor

Accesibile, ușor de montat și rezistente, așa am putea descrie în câteva cuvinte dalele. Acestea sunt destinate amplasării în parcuri, grădini, curți, complexe rezidențiale și diverse alte terenuri, în vederea amenajării de trotuare, poteci sau alei. Iată ce trebuie să știi despre dale și montarea lor.

Ce tipuri de dale/pavele există

În magazine, cât și pe site-urile cu materiale de construcții vei putea găsi mai multe tipuri de dale sau pavele din care să le alegi pe cele mai potrivite, în funcție de culoare, dimensiuni, preț și materialele din care au fost fabricate. Tot acolo vei găsi și borduri pavaj, pentru proiectul tău.

Pavelele pot fi din piatră decorativă, piatră compozită, beton armat, cauciuc, linoleum, PVC, granit sau chiar lemn, materiale care pot influența destul de mult costurile, cât și utilitatea lor. Printre cele mai cumpărate, dar și rezistente, se numără dalele din beton sau cele din cauciuc.

Care sunt materialele necesare

Înainte de a începe procesul propriu zis de montare a dalelor, ai nevoie de câteva unelte care să te ajute să desfășori procesul cât mai ușor, rapid și corect. Printre acestea putem enumera: un ciocan de cauciuc, o ruletă, o ghilotină pentru tăiere, dalele dorite, nivelă, șnur de zidărie, spray pentru marcaj, nisip.

Cum să montezi dalele pe o terasă

În primul rând, trebuie să te asiguri că ai totul pregătit înainte de a începe montarea dalelor. Îți recomandăm să delimitezi suprafața dorită cu ajutorul unui șnur de zidărie, fixat cu un spray pentru marcaj. Asigură-te că lași mai bine de 10 centimetri ca marjă de eroare de jur împrejurul bucății de teren.

În al doilea rând, suprafața în lucru trebuie decopertată, adică necesită curățare, pentru a putea fi realizată cota de înălțime a pavajului. Aici este locul unde vei turna structura de rezistență necesară pentru susținerea întregului proiect.

Înaintea să te apuci de montaj, trebuie să verifici pavelele pentru a identifica eventuale defecte vizibile. Apoi, montarea propriu-zisă se realizează respectând alinierea, planeitatea și forma pavajelor.

Nu uita să iei în considerare faptul că planul nu poate fi perfect drept, ci trebuie să aibă un grad de înclinație de 1%, pentru scurgerea apei. În plus, vezi ca apa să se poată scurge direct pe pământ sau prin mici canale stabilite și amenajate în prealabil.

Inițial trebuie să montezi bordurile, ca mai apoi să adaugi un strat gros de nisip, care necesită să fie compactat cu o placă vibrantă. În continuare trebuie să așezi dalele, pe rând, începând în linie dreaptă sau de la o suprafață cu un unghi de 90 de grade. Astfel vei putea evita cât mai mult tăierea acestora.

Continuă să așezi dalele una lângă alta și apoi bate-le ușor cu ciocanul de cauciuc pentru a le fixa pe nisip. Când ajungi la colțuri sau pe laterale, taie plăcile cu ajutorul ghilotinei, pentru a obține bucăți potrivite. După ce ai completat întreaga suprafață, măsoară din nou înclinarea planului pentru a asigura drenajul.

La finalul operațiunii, trebuie să adaugi nisip, pentru a umple spațiile create între plăci. Toarnă-l direct peste și folosește-te de o mătură pentru a-l împrăștia cât mai uniform cu putință. Dacă nu știai, acest procedeu este cunoscut și sub denumirea de colmatare.

Greșeli pe care le poți comite

Montarea dalelor, deși simplă în teorie, poate fi anevoioasă, din pricina unor erori de măsură sau chiar a unor cauze naturale. La acest capitol intră: un teren înclinat, tăierea necorespunzătoare a dalelor, montarea strâmbă a acestora, greșirea planului de montare, cât și o cantitate prea mică de nisip între rosturi.

În cazul în care suprafața pe care urmează să fie montate pavele este în pantă, nu este recomandată utilizarea unui pat de nisip. Asta pentru că pavelele pot aluneca în urma precipitațiilor. De fapt, ele ar trebui montate pe un strat de mortar, iar rosturile umplute cu nisip amestecat cu ciment.

Nu uita să îți pregătești din start toate cele necesare, înainte de începerea proiectului. Analizează cu atenție tipul de teren, asigură-te că ai la îndemână toate uneltele pe care dorești să le folosești și suficiente dale pentru a putea acoperi întreaga suprafață.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata