Top 5 cele mai vechi țări din lume

De-a lungul timpului, foarte multe țări și state au fost înfăptuite, după care au dispărut în istorie, dar, unele dintre ele au reușit să-și păstreze caracterul istoric și originile.

Este greu de precizat care sunt exact cele mai vechi state din lume, însă am realizat un top format din 5 astfel de țări:

1. Grecia

Grecia pe care o știm cu toții astăzi nu a fost dintotdeauna așa, dar civilizația greacă ne-a arătat ce reprezintă cuvântul „antic”. Primele civilizații din Europa s-au dezvoltat în Grecia în 3200 î.e.n, iar Atena a fost cea care a desocoperit primul sistem democratic în 508 î.e.n. Astăzi, limba greacă în varianta antică este și acum ușor de înțeles pentru vorbitorii de limbă greacă, comparativ cu engleza veche pentru vorbitorii de limbă engleză.

2. China

China a fost mereu o civilizație suportivă și unită. În urmă cu puțin timp, s-au descoperit rămășițe ale așezărilor din Epoca de Bronz a primei dinastii, pe care o mare parte a populației o considera a fi doar un mit. Dinastia Shang, care a început un sistem de scriere, un strămoș al scrierii chineze de azi, a cârmuit Dinastia Han din secolul XVII până în secolul XI î.e.n, dinastie care a rezistat din 206 î.e.n până în 220 e.n., a solidificat uniunea Chinei și a dat startul unor elemente culturale, cum ar fi confucianismul, cu un impact important și în ziua de azi.

3. Portugalia

Cu toate că Portugalia nu se poate numi una dintre cele mai vechi civilizații, având în vedere data fondării statului (1139), merită să primească un loc pe această listă, grație stabilității granițelor. În vreme ce restul Europei și-a modificat granițele cu nenumăratele monarhii, imperii, republici și democrații, Portugalia nu a făcut nici o schimbare. În plus, este statul care a ocupat loc fruntaș în Epoca Marilor Descoperiri. Cu toate că acea perioadă a fost imperialistă și defavorabilă pentru societățile aborigene, a contribuit într-o manieră considerabilă la formarea lumii în care trăim astăzi.

4. Franța

Este adevărat faptul că Franța există de foarte multă vreme. Preț de câteva secole, sistemul feudal a asigurat o putere foarte mare mai mult vasalilor decât regelui, nobilii reprezentând proganoniștii monarhiei franceze, punând bazele unui stat care încă este în picioare.

5. Armenia

Asemeni evreilor, Armenia este o țară renumită pentru diaspora uimitoare. În plus, a fost primul stat care a adoptat creștinismul ca pe o religie de stat în 301 e.n. De asemenea, încă o asemănare pe care Armenia o are cu națiunea evreiască, destul de dramatică, este genocidul din 1915-1917 inițiat de Imperiul Otoman.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata