Top 5 cele mai frumoase și misterioase peșteri din România

Nu trebuie să te ocupi cu speologia ca să îndrăgești o peșteră. Acestea sunt unele dintre cele mai minunate lucruri pe care natura și planeta ni le poate oferi. În momentul în care intri într-o peșteră, nici nu știi la ce să te aștepți.

Din acest motiv, am realizat un top 5 al celor mai spectaculoase peșteri din țara noastră. Cu toate că în lumea întreagă există peșteri și mai excepționale, România chiar se poate mândri la acest capitol.

1. Peștera Limanu

Se regăsește în Dobrogea. Aceasta are o lungime de circa 3,4 kilometri, fiind renumită pentru legendele ce se tot spun despre acest spațiu, cum că galeriile sale s-ar întinde până în Bulgaria ori Turcia, ori că aici se ascundeau oamenii în caz de pericol, încă din vremea geto-dacilor. Alte persoane susțin că aici se află foarte multe comori. Peștera acoperă o faună diversificată: șerpi, dihori, broaște țestoase și lilieci.

2. Peștera Vântului

Este localizată în Munții Pădurea Craiului. Peșterea Vântului a fost declarată drept cea mai mare peșteră din țară, având 52 de km. Numele i-a fost atribuit tocmai vânturilor foarte agresive care suflă prin ea și pe care le vom putea resimți încă de la intrarea în peșteră. Din nefericire, pentru public este deschisă doar o porțiune mică. Cu toate acestea, tot trebuie neapărat să o vizitați.

3. Peștera Meziad

Județul Bihor este cel pe teritoriul căruia este localizat această peșteră. A fost declarat drept monument al naturii și încă este studiată de speologi. Este o peșteră amenajată.

4. Peștera Ialomicioarei

Această peșteră poate fi găsită la o altitudine nu mai mică de 1.600 de metri. Ce este special la aceasta este că înăuntru nu se află lilieci ori alte creaturi, ci doar o bisericuță. Nu este o peșteră exagerat de mare, având doar 400 metri, însă nu degeaba ocupă un loc foarte important pentru turismul din Munții Bucegi.

5. Peștera Cetățile Ponorului

Peștera Cetățile Ponorului reprezintă una din peșterile cu care munții Apuseni se pot mândri. Prin interiorul ei trece și un râu care își are originile în Lumea Pierdută și ajunge și la Peștera Caput. Specialiștii susțin că această peșteră este cel mai mare fenomen carstic din România. Este o peșteră impunătoare încă de la intrarea acesteia, care are un diametru de circa 1 km.

6. Peștera Scărișoara

Această peșteră mirifică a fost propusă din partea României la preselecția pentru „Cele 7 minuni ale lumii!”. Ca să putem ajunge la ghețar, mai întâi se coboară niște scări de metal. Temperatura este într-un fel constantă, fiind situată între -7 C iarna, iar vara +1 C. Este deschisă publicului doar o parte din peșteră, restul fiind rezervat pentru cercetători.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata