Top 5 cele mai fericite țări din lume

Anumite guverne susțin că fericirea națiunilor lor reprezintă o problemă de ordin național. Unele, precum Emiratele Arabe Unite, au realizat și un Minister Al Fericirii, care are grijă de starea generală de bine a poporului său cum ar fi Butanul, care a realizat un index național anual al fericirii, considerat de o importanță mai ridicată decât Produsul Intern Brut.

Din punctul de vedere al Națiunilor Unite, la nivel național, fericirea trebuie verificată luând în calcul mai mulți factori cum ar fi: nivelul de trai, suportul social, libertatea de mișcare și de expresie, generozitatea și lipsa corupției. În urma evaluării nivelului de fericire din 156 de state, din întreg topul realizat de Națiunile Unite (United Sustainable Development Solutions Network), descoperim așadar cele mai fericite 5 state din lume:

5. Elveția

Pai ce, ai auzit tu pe cineva plângându-se vreodată în Elveția de mașinile care au probleme din cauza gropilor din asfalt sau de trenul care are întârziere? Aici regăsim ca motiv al fericirii, nu doar o tehnică impresionantă, infrastructura ideală și economia prosperă. La baza fericirii stau mâncarea bună și sănătoasă, peisajele uimitoare, mediul înconjurător nepoluat și diverse libertăți civile.

4. Islanda

În afară de deșerturile de gheață, Islanda este renumită pentru taxele reduse și serviciile de sănătate și de educație generoase. De asemenea, Islanda este cea mai publicată țară din întreaga lume, având în vedere că unul din 10 cetățeni au scris o carte. Națiunile Unite au ales locul 4 pentru această țară grație suportului social și al lipsei de corupție.

3. Danemarca

Casele danezilor nu sunt tocmai mari, însă sunt colorate frumos. De obicei, oamenii se mulțumesc și cu puțin și sunt de părere că au parte de un nivel de trai destul de ridicat. Se bucură în special de serviciile de sănătate, de educație, de prosperitate și de dezvoltare umană. Asemeni întregii Scandinaviei, poluarea aproape că nu există, la fel și corupția.

2. Norvegia

Într-adevăr, aici berea e de 5 ori mai scumpă decât în restul Europei, doar că starea de bine a oamenilor reprezintă una dintre principalele motive de fericire ale norvegienilor. De asemenea, egalitatea socială, criminalitatea redusă și natura extrem de frumoasă, au contribuit la poziția de top a Norvegiei.

1. Finlanda

Când vorbim despre educație, libertăți civile dar și calitatea vieții, nimeni nu poate înfrânge Finlanda. 5,5 milioane de rezidenți din această țară se bucură de mai multă pădure pe metru pătrat, comparativ cu oricare alt locuitor al Europei. Standardele de protecție a mediului înconjurător sunt extrem de ridicate, iar criminalitatea scăzută rezultă din această țară una dintre cele mai liniștite și mai dorite locuri de conviețuire. Este interesant de asemenea și faptul că, în raportul Națiunilor Unite, numărul ridicat de imigranți din Finlanda se consideră niște oameni la fel de fericiți.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata