ȘTIAȚI CĂ … DESPRE DINȚI

Iată câteva curiozități despre dinții noștri care să te ajute să îi privești din altă perspectivă – cu mai multă grijă și respect.

Smalțul de pe suprafața superioară a dintelui este cea mai dură parte a întregului corp uman. Chiar și decât osul!

Dinții sunt singura parte a corpului uman care nu se poate repara singură. Smalțul cu care sunt acoperiți nu este un țesut viu. De aceea merită orice efort de a-i îngriji!

Dinții de lapte încep să se formeze înainte de naștere, dar sparg gingia numai după ce copilul are vârsta cuprinsă între 6-12 luni. Totuși, există cazuri de copii ce se nasc cu dinți la vedere.

Primul set de dinți (dinții de lapte) are 20 de dinți  Al doilea set de dinți (dinții maturi) are 32 de dinți.

Oamenii folosesc 4 tipuri diferite de dinți pentru a tăia. mesteca și măcina mâncarea. Aceștia sunt dinții incisivi, canini, premolari și molari.

Oamenii au doar 2 seturi de dinți pe care-i folosesc întreaga viață. Odată ce apar toți dinții permanenți, asigură-te că ai grijă de ei: îi perii de două ori pe zi, mergi la controale regulate și îi îndrepți cu aparate dentare potrivite!

Dinții tăi sunt la fel de unici ca amprenta ta, nu există două seturi la fel. De aceea poliția poate identifica o persoană după amprenta dentară.

Pe parcursul vieții, gura ta va produce suficientă salivă pentru a umple două piscine! Saliva are multe utilizări, inclusiv să te ajute cu digestia (deoarece aceasta începe în gură) și să protejeze dinții de bacterii.

În medie, o persoană va petrece 38,5 zile spălându-se pe dinți de-a lungul vieții. Spălatul după cină este obligatoriu!

Peste 300 de specii diferite de bacterii se găsesc în placa dentară. Acesta este un număr mediu, însă e destul de mare pentru a te motiva să periezi dinții seara și dimineața, să folosești ață dentară și apă de gură pentru a le ucide!

Multe boli sunt legate de sănătatea orală, inclusiv boli de inimă, osteoporoză și diabet.

Pasta de dinți modernă este disponibilă doar de circa o sută de ani. Înainte de a fi inventată ceea ce numim azi pastă de dinți, oamenii foloseau tot felul de amestecuri, cum ar fi coji de stridii zdrobite, cretă măcinată, cărbune, cărămidă pulverizată, suc de lămâie și sare.

Doar două treimi din dinte sunt vizibile, cealaltă treime este ascunsă sub gingii.

Dacă dintele tău este se rupe, pune-l în lapte sau în saliva proprie, acest lucru va ajuta dintele să supraviețuiască mai mult. Și, desigur, sună-ți medicul dentist imediat!

Romanii foloseau o tehnologie dentară impresionantă pentru timpul lor. Ei reparau dinții încălecați cu coroane de aur. De asemenea, făceau poduri pentru a remedia golurile dintre dinții lipsă și aveau chiar și o formă de pastă de dinți – un amestec de miere și coji de ouă zdrobite.

În încheiere, iată un banc cu stomatologi care să te relaxeze puțin:

La un cabinet stomatologic particular:

– Cum? Cinci sute de lei pentru extracția unei măsele? Doar pentru 5 minute de muncă?

– Dacă doriți, o extrag într-o oră!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata