Statul prelungit pe scaun ne afectează pe fiecare dintre noi. Află cum!

De la pat la birou, de la birou înapoi în pat, din scaun în mașină și invers… îți sună cunoscut? Viața (aproape) tuturor gravitează în jurul scaunului pe care ne așezăm chiar și 10 ore pe zi, iar cele mai recente studii demonstrează că timpul petrecut în poziție de șezut îl plătim cu propria sănătate (fizică și psihică) și, implicit,  cu scurtarea speranței de viață.

 

Trebuie să recunoaștem că evoluția tehnologică ne-a ușurat extrem de mult viața; dar există și reversul medaliei –  tot ea este responsabilă pentru faptul că cea mai mare parte a timpului o petrecem pe scaun, în fața calculatorului.

 

Astfel, locurile de muncă sedentare (și nu sunt puține) sunt răspunzătoare de problemele cu care ne confruntăm la nivelul coloanei vertebrale. Nu doar sedentarismul este o problemă, ci și poziția incorectă de somn și alimentația necorespunzătoare ne afectează sănătatea fizică și psihică.

Efectele statului prelungit pe scaun

Statul prelungit pe scaun nu ne afectează sănătatea doar la un capitol. Cercetătorii vor să includă sedentarismul ca boală, fiind considerată mult mai rea decât fumatul. Dar chiar atât de rău este să îți petreci prea mult timp la birou?

 

Ei bine, da, iată cu ce afecțiuni te-ai putea confrunta în viitor: obezitate, diabet, boli cardiovasculare. Pentru început, statul pe scaun echivalează cu sedentarismul. Prin activitățile statice, sedentarismul este un comportament ce antrenează cantități foarte mici de energie, iar astfel sunt mai predispus la obezitate. Pentru că îți folosești mușchii prea puțin ai nevoie și de o cantitate mai mică de energie, comparativ cu ce obții din alimentație. Cercetătorii afirmă că într-o oră petrecută pe scaun nu pierzi mai mult de 50 de calorii.

 

Totodată, nu doar ”colesterolul rău” (LDL) crește semnificativ, ci și metabolismul este încetinit, iar asta scade sensibilitatea la insulină – și, deci, la diabet. Nici privitul la televizor nu ajută – în fața acestuia, pe final de seară, consumăm multe snacks, covrigi, prăjituri, fursecuri, produse procesate și pline de zahăr și sare, iar asta se vede la talie.

Scurtarea speranței de viață

Cine ar fi crezut că statul pe scaun scurtează viața? Ei bine, un studiu realizat în 2010 și apărut în Exercise and Sport Sciences Reviews arată că statul pe scaun scurtează viața din cauza bolilor de inimă care apar – riscul de mortalitate crește cu 18% decât în mod normal.

 

Un alt studiu a fost realizat în același an, apărut tot în Medicine and Science in Sport and Exercise. 7744 de bărbați americani au fost chestionați și monitorizați privind numărul de ore petrecute în mașină și în fața televizorului, de-a lungul a 21 de ani.

 

Deși inițial niciunul nu avea probleme cardiovasculare, la final s-a constatat că cei care-și petreceau 23 de ore pe săptămână stând pe scaun sau pe canapea aveau un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inimă cu 82% mai mult decât în cazul celor care nu depășeau 11 ore pe săptămână făcând aceste activități.

Probleme ale coloanei vertebrale, a mușchilor și articulațiilor

Statul pe scaun este principalul responsabil pentru apariția problemelor lombare, ale mușchilor și ale articulațiilor. După 60 de minute petrecute fără pauză pe scaun, coloana lombară devine rigidă, iar mobilitatea este afectată. Dacă mai stai și pe un scaun incomod sau ai o poziție incorectă crește riscul de a-ți periclita sănătatea discurilor lombare și de apariție a deformărilor de coloană, printre care cele mai răspândite sunt cifoza și lordoza. Dacă nu ai încotro, comandă acum corsete lombare astfel încât durerile de spate să nu necesite administrarea constantă de antiinflamatoare.

 

De asemenea, timpul îndelungat petrecut la calculator coduce la scăderea capacității mușchilor, iar musculatura slăbită face ca greul să fie dus de zona lombo-sacrală a coloanei, și așa solicitată de poziția de șezut.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata