Spasmofilia, boala adolescenței: cauze, simptome, tratament

Spasmofilia este o complicaţie a hipocalcemiei, care apare ca urmare a unei carenţe de calciu şi de magneziu. Aşa cum sugerează şi numele său, ea se manifestă prin spasme, furnicături şi amorţeli la diferite niveluri ale corpului. Ea apare mai frecvent la femei şi în perioada adolescenţei.

SIMPTOME

Manifestările spasmofiliei sunt asemănătoare cu cele ale altor boli. Din această cauză, o criză de spasmofilie poate fi confundată cu uşurinţă cu o criză de hipoglicemie sau de isterie, ba chiar cu una de epilepsie. De aceea, este foarte important ca diagnosticul de spasmofilie să fie stabilit de un medic.

În general, o criză de spasmofilie este precedată de amorţeală şi de furnicături în mâini şi picioare, de spasme ale ochilor, buzelor sau obrajilor, de respiraţie greoaie şi de senzaţie frecventă de oboseală. La femei apar dereglări menstruale şi tulburări la nivelul aparatului urinar.

În cazul declanşării crizei, lucrurile se pot complica prin încleştarea musculaturii feţei sau mâinilor, spasme ale laringelui sau ale esofagului, cu senzaţia de nod în gât, de sufocare şi hiperventilaţie,  şi slăbiciune musculară, cu imposibilitatea de a sta în picioare. De asemenea, există şi o serie de simptome neuropsihice, precum anxietatea (senzaţia permanentă a unui pericol iminent), care poate culmina cu atacuri de panică, predispoziţia la depresie şi tulburări de somn (insomnie, somn agitat, coşmaruri).

CAUZE

Lipsa de calciu şi de magneziu care determină apariţia bolii poate fi urmarea unui regim alimentar sărac în alimente care conţin aceste minerale sau a unei dereglări a organismului: disfuncţia glandelor paratiroide ori malabsorbţia ( în caz de diaree cronică sau de pierdere prin urină). Glandele paratiroide au rolul de a regla metabolizarea calciului din organism. Pentru că sunt aşezate în apropierea tiroidei, o intervenţie asupra acesteia le poate influenţa activitatea.

TRATAMENT

Tratamentul trebuie să fie adaptat nevoilor personale ale fiecărei persoane. De aceea, se face doar sub îndrumarea medicului. El constă în preparate pe bază de calciu, în combinaţie cu magneziu şi vitamina D. În cazul unei proaste asimilări, el se va face în formă injectabilă. Atenţie însă, preparatele pe bază de calciu nu trebuie administrate în acelaşi timp cu cele pentru scăderea acidităţii gastrice, aceasta fiind necesară pentru o bună absorbţie. De asemenea, se va evita administrarea concomitentă a diureticelor care scad valoarea plasmatică a calciului. Pentru rezultate cât mai bune, tratamentul medicamentos trebuie completat cu o regim alimentar adecvat şi cu un stil de viaţă cât mai echilibrat, cu respectarea programului de odihnă.

În cazul unei crize de spasmofilie, lucrurile pot fi remediate prin administrarea unei fiole de calciu intravenos. O altă metodă rapidă şi eficientă este provocarea unei acidoze respiratorii (se respiră câteva minute într-o pungă fără orificii). Acidoza va avea ca efect ameliorarea simptomelor spasmofiliei prin creşterea concentraţiei calciului ionizat din sânge.

PREVENIRE

– Alimentaţia are un rol foarte important în acest caz. Pentru a preveni apariţia unei carenţe de calciu, trebuie consumate zilnic cât mai multe lactate (mai ales caşcaval şi lapte) şi cât mai multe fructe proaspete.
– La începutul primăverii, când începe să fie resimţită tot mai acut carenţa de minerale şi de vitamine, se recomandă administrarea unor suplimente de calciu şi de magneziu, dar şi de vitamina D.
– Persoanele cu probleme de asimilare a calciului trebuie să facă, la începutul primăverii, cure de 10 zile cu calciu şi magneziu injectabil.
– Trebuie evitate stările de suprasolicitare fizică şi nervoasă, prin respectarea unui regim de viaţă ordonat.
– Mai ales în cazul copiilor, curele de soare, prin stimularea producerii de vitamina D, au rolul de fixa calciul în oase.

Atenţie! Curele de slăbire pe bază de diuretice şi de laxative duc la pierderi masive de calciu!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata