Solistul si Tik Tokerul Dragos Popa este aniversatul zilei

Simpaticul Dragoș Popa s-a nascut pe 22 mai 1994 in Zărnești, România si este un formator, jurnalist, coordonator artistic, compozitor și artist român. A debutat în carieră și a intrat în viața publică la vârsta de 16 ani, reușind atunci să atragă atenția presei, dar și a unor personalități marcante ale vieții culturale românești, prin totalitatea rezultatelor obținute în domeniul cultural.

Școala Generală a urmat-o în orașul natal Zărnești, iar mai târziu a fost repartizat la Colegiul Național Economic “Andrei Bârseanu“ din Brașov, urmând profilul de Gastronomie și Artă culinară, cu specializarea tehnician în gastronomie. În paralel cu studiile liceale a fost admis în anul 2011, la Școala Populară de Arte și Meserii “Tiberiu Brediceanu” din Brașov, unde a studiat muzica pop, având ca prim profesor pe Bianca Brașoveanu, artist liric. La începutul anului 2013, își descoperă pasiunea pentru muzica clasică vocală și începe să studieze canto clasic alături de soprana Valentina Mărgăraș, regizor și prim solistă a Operei din Brașov, având ca maestru corepetitor pe pianista Sena Ducariu.

Tot în anul 2013 reușește să obțină cu succes Diploma de Bacalaureat, și se înscrie ca student la Școala de Televiziune “Tudor Vornicu” din București, studiind în cadrul secției Editorial-artistic, dobândind cunoștințe în domeniul jurnalistic, fiind specializat în prezentare și producţie de televiziune şi radio. Aici a fost format de mari personalități din media, precum Mircea Radu, Raluca Moianu, Mihai Tatulici, Vlad Ionescu sau Sorin Ovidiu Balan. În anul 2014, Dragoș Popa s-a înscris la Facultatea de Știinte ale Educației din Brașov, unde a studiat timp de 3 ani pentru licența în pedagogie. Dorința pentru perfecționare în muzica îl determină ca în anul 2016 să susțină o probă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, unde a continuat să studieze cu succes timp de un an, canto clasic, la clasa prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean (bas). În același timp s-a pregătit în particular tot pentru un an de zile, la Școala Privată “mozART”, sub îndrumarea tenorului prof. dr. Liviu Iftene, prim solist al Operei din Brașov. În 2017 i s-a propus continuarea studiilor vocaționale la o instituție mai aproape de orașul natal, și astfel a decis să susțină o proba de aptitudini pentru un program de Masterat, interpretând două arii, la Facultatea de Știinte și Arte din cadrul Universității “Valahia” din Târgovişte, unde a fost admis la buget pe toată perioada studiilor. Și-a finalizat examenul și Lucrarea de Diserație cu nota zece, sub coordonarea celebrei soprane conf. univ. dr. Felicia Filip, obținând astfel titlul de Masterant în domeniul muzical.

În perioada studiilor la instituțiile oficiale, pentru a își exploata calitățile artistice, Dragoș Popa a urmat și lecții de pian cu maestra Galina Tîrnovsky, dar a participat și la alte cursuri de formare susținute de muzicieni recunoscuți, precum belcanto cu soprana Ana Condrea (2012), teorie muzicală cu maestrul instrumentist și compozitor Walter Joze Dionisie (2014), Master-class de canto cu Mihai Trăistariu (2013), Master-class de canto cu Ozana Barabancea (2016), Master-class de tehnică vocala cu prof. dirijor Mihaela Zăiceanu Bob (2017). Fiind pasionat totodată de latura didactică, Dragoș Popa a obținut în anul 2017, titlul de Formator, recunoscut de Ministerul Educației Naționale, dar a urmat și alte cursuri de pregătire psiho-pedagogică, precum curs pentru modalități de predare cu Huw Collingbourne (2014) sau curs de vocalize profesionale cu Eric Arceneaux (2014).

Dragoș Popa a început să studieze muzica în anul 2010, la vârsta de 15 ani, încurajat de cel mai bun prieten. În același an, Dragoș Popa a debutat în postura de solist în cadrul unui spectacol de clasă, în elegantul restaurant Gott din Piața Sfatului Brașov. Prima melodie studiată și interpretată a fost șlagărul “Dacă pleci”, din repertoriul artistului Cătălin Crișan.

La scurt timp după debut, deși nu era pregătit suficient și conștient totodată de competiția ce se afla în spatele oricărui concurs, Dragoș a avut ambiția de a participa la diferite concursuri și festivaluri de muzică, naționale și internaționale. Primul său concurs a fost în cadrul Festivalului Internațional “Steaua Carpaților”, organizat de compozitorul român Mihai Vanica, pe scena Casei de Cultură din orașul Râșnov. A continuat apoi să participe la multe festivaluri de muzică, reușind adesea să obțină diferite premii și distincții, mereu abordând piese dificil de interpretat. A fost criticat pentru felul și tehnica sa de a le cânta, dar și apreciat de public cât și de unii oameni de specialitate din industria muzicală.

În luna august a anului 2010, prin intermediul fundației regale, Dragoș Popa a propus Principesei Margareta a României, un proiect pentru strângere de fonduri cu scopul de a ajuta persoanele cu situație precară care posedă calități artistice să se poată afirma în societate. Deși proiectul nu s-a materializat, Dragoș Popa a primit o scrisoare oficială de apreciere din partea Fundației Principesa Margareta a României. Scrisoare ce l-a determinat să își continue activitatea socio-culturală.

La vârsta de numai 16 ani (2010), Dragoș a reușit să atragă sprijinul Primăriei Orașului Zărnești și astfel a pus bazele Festivalului Național de Muzică “Ecoul Pietrei Craiului”, care s-a dovedit a fi un mare succes și un punct de reper în domeniu, fiind în prezent unul dintre cele mai puternice festivaluri din țară. Dragoș Popa a primit pe atunci, titlul presei: “Cel mai tânăr președinte de festival”.

Datorită activității intense, în anul 2011 a primit o invitație de a conduce un Club Cultural în cadrul Asociației Meridiane Socio-Culturale, acreditată la Parlamentul României, dar și la cel al Europei. În scurt timp a dezvoltat Clubul M.S.C. – Centrul Cultural Virtual Artist pentru Artă. An în care a susținut recitaluri la Parlamentul României, cu participarea unor reprezentanți ai Ministerelor, dar și oficiali ai Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România.

Tot în anul 2011, Dragoș Popa inițiază și coordonează evenimentul “Gala Instituțiilor de Arte”, iar mai apoi se numără printre fondatorii Festivalului Internațional “Hermannstadtfest” din Sibiu.

În anul 2012 primește 4 titluri onorifice. I s-a acordat titlul de Președinte de Onoare al Federației “Star Music” România, iar mai apoi, la vârsta de 18 ani, i s-a propus funcția de Președinte Executiv al Federației. Alături de federație a fost implicat în proiecte pe plan național și internațional. O altă hotărâre îl numește Președinte de Onoare al Asociaţiei Culturale “Toma Popescu”. Dragoș primește și două titluri de “Membru de Onoare”, pentru Fundația “Orfanii” și Asociația “OK-Club România”.

Este anul în care își descoperă pasiunea pentru compoziție și creează prima sa lucrare muzicală, intitulată sugestiv “Scena”, compusă pentru Dominique Simionescu. Astfel devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

popa dragos
popa dragos

În anul 2013, îi este compusă și încredințată piesa “O clipă” (muzică și text: Alina Augusta), și astfel lansează prima sa melodie. Cântecul prezintă amintirea unei povești de dragoste privită din perspectiva unei iubiri neîmplinite, dar totodată existente.

Este totodată anul în care reușeste să dobândească personalitate juridică pentru Centrul “Artist pentru Artă”, ocupând funcția de președinte fondator și astfel, alături de echipa sa, dă startul Festivalului Național Muzical “Lira”, în orașul Tăuții-Măgherăuș din Maramureș.

Datorită meritelor sale, în decembrie 2013, a fost invitat de către cântărețul Mihai Trăistariu, să facă parte din cel mai mare turnet al artistului, “Turneul Vocilor de Nea”. Mai tarziu, în anul 2014, primește Trofeul de Excelenţă “CLASSUS” în domeniul Artelor, în semn de apreciere pentru contribuția sa la dezvoltarea, promovarea și susținerea tinerelor talente ale României, precum și la realizarea și organizarea de proiecte culturale de interes național.

La începutul anului 2015, dă startul unei colaborări cu Televiziunea TVS Brașov. Astfel își face debutul în lumea jurnalismului și a televiziunii, fiind producător și prezentator al emisiunii “Un simplu călător”, având teme principale turismul și cultura, realizând emisiuni în țară și peste hotare. În cadrul postului TV, Dragoș Popa a moderat și emisiuni dedicate unor ediții speciale a știrilor.

dragos-popa
dragos-popa

În anul 2016, Dragoș Popa este invitat în trustul de presă Mix Media Group, unde primește ștafeta de la directorul companiei, celebra jurnalistă prof. dr. Onelia Pescaru, și astfel devine cea mai tânără voce a știrilor Radio Brașov și Super FM, în calitate de prezentator de știri. Tot aici, Dragoș a ocupat și funcția de redactor al unuia dintre cele mai citite publicații din județ, ziarul Brașovul Tău. În aceasta perioadă regăsește dragostea pentru televiziune și moderează “Știrea săptămânii” în cadrul Știrilor Mix TV. Tot în acest an, devine manager de proiect pentru “Învățăturile Ozanei Barabancea” și realizeaza un important MasterClass tematic.

A urmat o perioadă de liniște în ceea ce privește viața publică, timp în care și-a păstrat funcția și activitatea de Manager al Centrului “Artist pentru Artă”, dar și gazdă pentru diverse evenimente și festivaluri.

În anul 2017, se dedică domeniului pedagogic în cadrul Clubului “Art Respect, la Cercul Militar Brașov, iar mai apoi îi este acordat titlul onorific “Arte Magistra” pentru efortul și rezultatele obținute în cadrul clubului, fiind nominalizat și la Gala Premiilor “Art Respect”.

În anul 2018, primește invitația de a face parte din Echipa Etică a primei ediții a Festivalului de Muzică și Teatru “Lumini Sonore” by Ozana Barabancea, iar mai apoi devine coordonator artistic al urmatoarelor ediții și totodată, ia parte la debutul Orchestrei “Lumini Sonore”.

În anul 2019, Dragoș Popa devine colaborator în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, pentru cel mai nou post regional, Radio România Brașov FM. Este prezent la inaugurarea postului în luna martie 2019, realizând primul material.

În anul 2020 este invitat să devină Official TikTok Creator pentru TikTok România. Contribuie cu materiale educative, însumând încă din primele luni peste 7 milioane de vizualizări. Totodată, inițiază online și participă în campanii de promovare a orașelor României.

2021 este anul în care este invitat să se alăture echipei Kiss, Magic și Rock Fm Brașov, iar astfel devine redactor pentru Global Media & PR.  Mai multe detalii pe www.popadragos.ro

Si ei sunt nascuti azi!

Liliana Mocanu din „Las Fierbinti”. Magie Q din „Divergent”, Sean Gunn din “Fetele Gilmore”, Al Corley din “Dynasty”, Beau Kayser din “General Hospital” si “Tinar si nelinistit, Ginnifer Goodwin din “Big Love” si  “Ed”, Brooke Smith din “Crossing Jordan” si “Anatomia lui Grey”, Ann Cusack din “Mesaje de departe”, A.J. Langer din “Eyes”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata