Sfaturi despre cum trebuie găurită şi tăiată gresia şi faianţa

Datorită rezistenţei şi uşurinţei în întreţinere, faianţa şi gresia sunt printre cele mai populare materiale folosite pentru acoperirea pereţilor, a podelelor şi a altor suprafeţe. În plus, sunt disponibile într-o gamă largă de modele, culori şi preţuri şi arată incredibil de bine. Există mai multe metode de a tăia faianţa, în funcţie de grosimea şi forma plăcilor. Cele mai populare metode de tăiere a faianţei sunt tăierea manuală şi tăierea cu ajutorul unui dispozitiv specializat, numit fierăstrău circular.

 

Dacă eşti interesat despre metodele de tăiere a plăcilor de gresie şi faianţă, atunci acest articol este exact ceea ce îţi trebuie!

 

Cum pregăteşti gresia/faianţa pentru găurire şi tăiere?

Pentru a găuri sau a tăia faianţa sau gresia, trebuie mai întâi să le pregăteşti. Acest lucru presupune să te asiguri că plăcile sunt curate și perfect uscate. Dacă plăcile sunt umede, se pot crăpa sau rupe atunci când le găureşti sau le tai. De asemenea, trebuie să te asiguri că suprafaţa pe care vei lucra este perfect curată şi uscată.

 

De ce unelte ai nevoie pentru a da o gaură în gresie/faianţă?

În primul rând, trebuie să ai grijă să alegi carote faianţă de dimensiuni potrivite. O carotă prea mare va crea o gaură mai mare decât doreşti, iar una prea mică nu va crea o gaură destul de mare. Totodată, nu uita ca siguranţa este pe primul loc şi că trebuie să te protejezi de accidente purtând mânuşi şi ochelari de protecţie în timpul operaţie de găurire a faianţei sau a gresiei.

 

Ce paşi trebuie să urmezi pentru a găuri gresia şi faianţa?

Acesta este un proces relativ simplu care necesită doar câteva scule și un pic de răbdare. Pentru a face o gaură în faianţă cu o carotă, trebuie să urmezi următorii paşi:

 • Asigură-te că suprafaţa de lucru este curată şi uscată.
 • Alege o carota potrivită pentru gaura dorită.
 • Puneţi carota pe suprafaţa de lucru şi apas-o uşor pentru a o fixa.
 • Ţine carota cu o mână şi cu cealaltă roteşte-o uşor, în sensul acelor de ceasornic. Nu te grăbi în timpul procesului de găurire pentru a evita supraîncălzirea carotei şi stricarea plăcilor de gresie sau de faianţă.
 • Continuă să roteşti carota până când găureşti placa de faianţă sau de gresie.
 • După ce ai făcut gaură, trebuie să cureţi suprafaţa de praf cu un aspirator sau cu o cârpă umedă.

 

De ce unelte ai nevoie ca să tai gresia/faianţa?

Indiferent de metoda pe care o vei utiliza pentru a tăia faianţa sau gresia, asigură-te că ai la îndemâna următoarele unelte:

 • O maşina de tăiat gresie şi faianţă de calitate;
 • O bandă de măsurat;
 • Un creion;
 • O pereche de ochelari de protecție;
 • O pereche de mănuși de protecţie.

 

Ce paşi trebuie să urmezi pentru a tăia o placă de gresie/faianţă?

Când tai o placă de faianţă sau gresie, trebuie să ai grijă să nu o crapi sau să o rupi. Dacă utilizezi un tăietor manual de faianţă, poziţionează plăcile astfel încât linia pe care vrei să o tai să fie aliniată cu lama. Marchează încet faianţa/gresia cu lama, aplicând o presiune uniformă. Odată ce ai marcat placa, aplică presiune pe mânerul maşinii de tăiat. Acesta va rupe faianţa de-a lungul liniei pe care tocmai ai marcat-o. Repetă procesul până când ai tăiat toată faianţa şi gresia de care ai nevoie.

Nu grăbi procesul de tăiere a faianței şi gresiei. Este important să îţi faci timp pentru a te asigura că măsurătorile sunt exacte şi să te asiguri că respecţi normele de siguranţă. Foloseşte întotdeauna mănuși și ochelari de protecție şi manevrează cu atenţie maşina de tăiat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata