Sărbătoarea Paştelui în programe speciale La TVR 3

Din toate colțurile țării, transmisiunile studiourilor teritoriale însoțesc bucuria Învierii Domnului și mesele în familie. Slujbele din catedrale, concertele, rețetele și emoția pascală ne bucură sufletul în programele TVR 3 din aceste zile.

În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor Mântuitorului, TVR 3 propune telespectatorilor săi o ediție specială a emisiunii „Cântec şi poveste”, de la ora 15.00, realizată de studioul teritorial Cluj. Invitată este Paula Hriscu, o voce minunată a cântecului popular transilvan, dar și a pricesnelor, a cântecelor de strană cu mesaj profund religios. Dialogul purtat cu Alexandru Pugna, realizatorul emisiunii, este unul încărcat de emoție sinceră și trăiri spirituale, datorate încercărilor vieții ce au fost trecute de tânăra interpretă prin credință, nădejde și iubire.

Tot vineri, de la ora 17.00, urmărim „Cer și Pământ”, un concert de muzică sacră oferit de studioul teritorial din vestul țării. Concertul din cadrul Festivalului de muzică veche Timișoara este susținut de Ensemble Masques: Sophie Gent, vioară barocă, Louis Creac’h, vioară barocă, Kathleen Kajioka, violă barocă, Octavie Lalonde, violoncel baroc, François Leyrit, contrabas baroc, Olivier Fortin, clavecin, orgă, conducerea muzicală. Din program, lucrări de J.S. Bach și G.P. Telemann.

La TVR 3, în transmisiune directă de la Blaj, celebrăm Paştele şi alături de credincioşii greco-catolici: vineri, 14 aprilie, în Sfânta și Marea Vineri, de la ora 19.00, Prohodul Domnului; sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 23.00, canonul Învierii Domnului; Slujba din Duminica Sfintelor Paști, 16 aprilie, ora 8.50.

Duminică, 16 aprilie, de la ora 10.00, în transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj, trăim împreună Liturghia de Paști, la „Spirit şi credinţă”. Tema Pastoralei de Paști din acest an a Mitropolitului Andrei este „Pacea vine de la Hristos Dumnezeu” („Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu.” – Ioan 14, 27).

Emisiunea „Vine Cluju’ pe la noi” ne invită la două ediții speciale de Paști și ne aduce bucuria sărbătorilor, cu ouă roșii şi cozonac, dar mai ales cu muzică și voie bună: pe 16 și pe 17 aprilie, în prima și a doua zi de Paști, de la ora 13.30.

„Sarea în bucate” de la TVR Timișoara ne arată cum se petrece Sărbătoarea Paștelui în Ținutul Pădurenilor. Echipa emisiunii a pregătit pentru duminică, 16 aprilie, de la ora 17.30, o ediție specială, cu bucate făcute cu pricepere de gazda Rodica Vinca. Friptura de miel în pătură de aluat și plăcintele pădurenești cu scrob fac deliciul mesei de Paşti. Alin Ienciu și ansamblul Leleșana întrețin atmosfera.

Petrică Miulescu Irimică și Felicia Stoian ne invită alături de ei „Acasă de Paște”, luni, de la ora 18.00, tot la TVR 3. Programul cuprinde obiceiuri din Săptămâna Mare, poezii și cântece cu Georgiana Necșa, Dana Ivan, Doriana Talpeș, Florin Boita, Dorinel Gavriluț Pîrvoni, Cristian Tomoni și Petrică Miulescu Irimică, alături de ansamblul folcloric din Jebel, județul Timiș.

Pentru toți cei care iubesc folclorul românilor, pentru cei care știu să petreacă și să se bucure, luni seară, de la ora 20.00, TVR 3 are o invitaţie la o petrecere de pomină la Hanul lui Manuc, acolo unde hangiul Ovidiu Homorodean și hangița Irninis Miricioiu își așteaptă mușteriii. ​Vor poposi la hanul de poveste „Din Arhiva TVR” invitați din toate colțurile țării: Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Constantin Enceanu, Aneta Stan, Viorica Flintașu, Valeria Arnăutu, Marioara Man Gheorghe, Saveta Bogdan, Ștefan Deaconița, Grigore Gherman, Nicoale Datcu, Brândușa Covalciuc, Marian Mexicanu, Mirel Bria și Taraful Domnesc, Elisabeta Turcu, Daniela Cernea, Polina Gheorghe, Ansamblul Artistic „Ciocârlia” sub bagheta lui Cornel Turcitu și mulți alții. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata