Reguli de care trebuie să ții cont atunci când călătorești cu copii mici în mașină

Șoferia poate reprezenta o activitate pe care o cel mai probabil și tu o faci cu cea mai mare plăcere zilnic, dar și o activitate care te ajută să capeți o dexteritate și o atenție aparte. Din momentul în care ți-ai format o familie și apar primii membri juniori, trebuie să ai grijă că cei mai mici se află în cel mai sigur mediu atunci când plecați la drum.

Chit că ne referim la drumuri scurte până la supermarket sau poate în concedii în alte regiuni, trebuie să ții cont de toate regulile care îi pot proteja pe cei mici, însă și pe tine, în mașină. Privește câteva sfaturi:

Instalează un scaun corespunzător și sigur

Legislația din România sugerează clar că toți copiii cu înălțimea de până la 135 de centimetri pot fi transportați numai în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță potrivite. Acestea înseamnă scaunele speciale pentru copii, care se instalează prin intermediul sistemului Isofix. Isofixul te va putea ajuta să folosești un scaun pentru copii fără să mai fie nevoie să îl înconjori cu centura de siguranță. Atunci când vrei să îți iei o mașină, caut-o pe aceea care are eticheta cu numele pe bancheta din spate, iar atunci când alegi scaunul pentru copil trebuie să vezi dacă este omologat pentru utilizarea sa prin sistemul Isofix. Reține că scaunele trebuie modificate în funcție de vârstă, înălțime sau masa corporală a copilului tău.

Să nu lași vreodată copilul singur în mașină

Părinții aleg să apeleze la această acțiune atunci când trebuie să meargă rapid la câteva cumpărături mici ori la farmacie sau la magazin. Cu toate că aceste activități nu durează mai mult de 5 minute, copilul nu trebuie lăsat singur și nesupravegheat în mașină. Mai ales în sezonul cald, temperatura din mașină se mărește mult mai repede decât ar părea. În plus, copiii sunt mult mai sensibili la căldură, iar temperatura lor corporală se poate mări de trei-cinci ori comparativ cu adulții.

Blochează ușile și geamurile electrice

Sistemele utilizate de geamurile mașinilor moderne sunt ideale pentru șoferi și pasageri dar, din ultima categorie iau parte și copiii. Pentru aceștia, geamurile și ușile sunt reale pericole. Ori că sunt tentați să le deschidă sau că o fac fără să vrea, aceștia se pot alege cu răni sau pot face accidente în trafic. În ceea ce privește geamurile electrice, activează opțiunea care te lasă să le controlezi doar din față și blochează ușile încă dinainte să pleci din parcare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata