Proiect cultural de promovare a valorilor si folclorului romanesc in tara si in Republica Croatia

Dupa parafare proiectul de colaborare între Novaci și Dugopolije din Cadrul Forumului de Afaceri romano Croat de anul trecut, cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Croația, novancenii se pregatesc sa primeasca in perioada 5/7 Mai a.c. delegatia ofciala a Croatiei la ei acasa. Dr.Ing. Dumitru Leuștean, primar al orașului Novaci, jud. Gorj, România

”Pentru comunitatea novăceană, relatiile dintre orașul Novaci(România) și orașul Dugopoljie din Croația, reprezintă un prilej mult așteptat de a cunoaște poporul croat, modul în care sunt administrate localitățile țării prietene, obiceiurile și preocuparile cetățenilor din acest spațiu geografice european.

Proiectul dintre localitățile Novaci și Dugopolje este de fapt un parteneriat internațional activ, parte a celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre România și Croația, un parteneriat care aduce alături două comunități traiționale din țări diferite, dornice a se cunoaște.

Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea cu prietenii croați deoarece am înteles că municipalitatea Dugopolje este una dintre cele mai dezvoltate municipalități din Croația, care înregistrează o puternică dezvoltare în zone de afaceri cu impact asupra economiei locale și a creșterii populației.

Dorim să împărtășim experiențe în diverse domenii de activitate, care să contribuie la dezvltarea reală a celor două comunități.

Prin acest proiect ne-am propus să contribuim la întărirea și creșterea calității relațiilor diplomatice bilaterale dintre Republica Croația și România prin investiții în reconstrucția a două fântâni sociale tradiționale în Dugopolje (Croația) și Novaci (România) și prin organizarea de evenimente culturale în Croația și România, sau în colaborare cu Uniunea Croaților din România.

Vizita delegației croate la Novaci (România), dorim să devină un exemplu de bună practică pentru alte municipalități din UE, menit a schimba opinii referitoare la diversitatea culturală în spațiul european și de a realiza o colaborare transnațională între aceste două comunități cu bogate tradiții culturale.

Vă așteptăm să cunoașteți adevărata și frumoasa Românie, zona Novaci – Rânca – Transalpina, zonă renumită din punct de vedere turistic în spațiul geografic românesc!”

Monica Ioanitescu, Presedinte ONG Femina

Anda Lupsan, Leader Proiecte Internationale

„La ONG Femina, ne propunem să creăm și să sprijinim inițiative sociale de care beneficiază sectorul antreprenorial, oferind în același timp oportunități de cooperare transnațională, creare de rețele și schimb de cunoștințe și bune practici.’ M.Ioanitescu

„Abordarea noastră transnațională ne permite să conectăm comunitati din țări și culturi diferite, încurajând o comunitate diversă . ” A. Lupsan

Va invitam sa va bucurati cu noi de frumusetiile si voia buna novanceana si in acelasi timp sa descoperiti dansurile traditionale croate.”

Elena Basaraba, Casa de cultura Novaci

„A face parte dintr-un proiect româno – croat, care și –a propus să contribuie la creșterea calității relatiilor dintre România și Croația, este o onoare pentru noi, localnicii orașului Novaci. Prin reconstrucția celor două fântâni sociale tradiționale din cele 2 state europene, în Dugopolje ( Croația) și Novaci(România), simbol al preocupărilor comune pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale de apă ale planetei Pământ, ne-am propus să ne familiarizăm cu geografia și natura problemelor cu care se confruntă fiecare dintre cele două state pe probleme de mediu și de conservare a arhitecturii locale.

Prin organizarea unor evenimente culturale comune în cele 2 localități, întenționăm să stabilim o punte a cunoașterii istoriei, culturii și tradițiilor celor două comunități. Așteptăm cu nerăbdare vizita delegației croate în România cu dorința de a face cunoscută adevărata frumusețe, prea putin cunoscută, a zonei Novaci – Rânca – Transalpina, unde locuiesc oameni harnici, serioși, cu dragoste de neam și țară, care își păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile moștenite din străbuni, unde ținuturile sunt de o rară frumusețe.”

Proiect bilateral intre localitatile Novaci (Romania) si Dugopolje (Croatia), își propune să contribuie la consolidarea și creșterea calității relațiilor bilaterale dintre Republica Croația și România, din localitatile mai sus mentionate.

Cu scopul de a prezenta si împărtășii traditiile culturale și folclorice din municipiul Dugopolje și municipiul Novaci organizatia Femina impreuna cu partenerii vor organiza doua evenimente de promovare culturala si folclorica in lunile mai si iulie a.c, cate unul in fiecare tara.

Totodata, se are in vedere restaurarea a două fântâni, care se afla intr-o stare avansata de deteriorare. Constructia lor va reprezenta un act artistic, realizat de mestesugari locali, realizand astfel un simbol al traditiei, al vietii si al prieteniei dintre doua tari.

Acest parteneriat cultural va deveni la rândul lui, exemplu de bună practică pentru alte municipalități din UE, de a face schimb de diversitatea culturală și pentru a conserva si transmite mai departe traditii, mestesuguri si valori locale, care in ciuda globalizarii, reprezinta esenta fiecarei natiuni.

Hildegard Brandl

Leader Proiect Antreprenoresti

„Parteneriatul dintre Dugopoljie (Croatia) si Novaci (Romania) este un exemplu exceptional prin care se aduce in prim plan importanta conservarii arhitecturii din mediul rural. Este binecunoscut ca la nivel national satele sufera din pricinta degradarii caselor traditionale cat si a elementelor de arhitectura autentic romaneasca, de aceea acest proiect isi doreste sa atraga atentia asupra valorilor pe care Romania inca le detine cu mandrie si pe care este esential sa le aduca la lumina intr-un mod care sa onoreze trecutul.

Pastrarea autenticitatii si a traditilor este parte din coloana vertebrala a turismului romanesc si a dezvoltarii rurale, de aceea intreaga echipa Antreprenoresti-Adopta un sat este onorata sa fie parte din actiuni care lasa in urma lor un impact real si un exemplu de bune practici in satele romanesti.

Novaci si intreaga zona Transalpina este de o reala bogatie prin frumusetea geografică si diversitatea peisajelor, si merita povestita o data prin prisma turismului cat si datorita oamenilor care detin gospodarii si care inca au mestesugul in inima. Romania este o tara cu atatea povesti de suflet, povesti care merita sa fie transmise si celor de peste granitele tarii, asadar aceasta infratire cu Dugopoljie este cel mai frumos mod de a lega o relatie pe termen lung intre cele doua tari.”

Maria Moța

Promotor al locurilor de acasă

E o mare binecuvântare să ai rădăcini adânci, să te fi născut și crescut într-un loc înveșmântat în tradiții și valori care, mai târziu în viață, îți dau curajul și forța necesară de a rezista oricăror încercări ale vieții. Întorcându-te de fiecare dată la ai tăi, chiar și numai cu gândul, sufletul tău se bucură și prinde din nou puteri, oricâte furtuni vei întâlni în cale, nu te doboară. A te dedica celorlalți este cel mai bun sens pe care îl poți avea în viață și e minunat să poți face asta, mai ales să deschizi porți de cunoștere și dezvoltare pentru cei ce ne vor urma. Înfrățirea localităților noastre, Novaci și Dugopoljie, va fi un bun început pentru ambele comunități. Mulțumim tuturor pentru implicare și suport!

Alina Dobrescu

Presedinte Asociatia Romanilor din Croatia

„Unul din rolurile pe care Asociația Românilor din Republica Croația le are la nivel local este de crestere a nivelului de integrare si recunoastere al minorității românesti din tara gazda. Inca de la infiintare, asociatia s-a evidentiat prin activitati diverse, de la evenimente culturale, artistice, sau culinare, pana la proiectii cinematografice, expozitii, ateliere de lectura pentru copii si adolescenti si chiar deschiderea unei biblioteci cu carti in limba romana, disponibile gratuit spre imprumut.

 

In ultimii 5 ani au fost stabilite parteneriate strategice atat cu reprezentantii celorlalte minoritati din Republica Croatia si autoritatile locale, cat si cu reprezentantii minoritatii croate din Romania, alaturi de care se organizeaza anual evenimente de promovare reciproca. Prin prezenta noastra in acest proiect in calitate de partener reafirmam angajamentul pe care asociatia noastra, dar si partenerii acesteia, il au in consolidarea relatiilor dintre cele 2 tari , tari care sunt legate de o lunga istorie comuna. De asemenea, cooperarea dintre orașele înfrățite are un rol important în dezvoltarea Uniunii Europene, inca din 1976 existand un acord de infratire intre Zagreb si Cluj- Napoca, un deschizator de drumuri pentru acest proiect intre Dugo Polje si Novaci. Suntem mandri sa fim martori la scrierea unei mici bucati de istorie.”

Ana-Maria Botica, managing director INSPIRO Digital

INSPIRO Digital își propune să contribuie la promovarea și transmiterea valorilor și scopurilor frumoase în societate, fiind alături de NGO Femina în cadrul acestui proiect.”

Monica Ioanitescu, Presedinte ONG Femina

Anda Lupsan, Leader Proiecte Internationale

Acest eveniment este gratuit, dar în acest sens se încurajează donațiile pentru a susține proiectul Building bridges| Saving water.

https://donorbox.org/building-bridges-saving-water

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata