Poluarea ne poate îmbolnăvi psihic? Vezi cum suntem influențați de aerul poluat

Nu este o noutate faptul că pădurile din România încep să dispară puțin câte puțin, parcurile nu mai sunt dorite iar ministrul mediului ne avertizează să purtăm în București măști anti-poluare. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății susține că poluarea duce la apariția de boli psihice. Situația este tragică la nivel mondial, iar cu toții ar trebui să facem schimbări.

De ce ar trebui să contribuim în număr cât mai mare la reducerea poluării? Deoarece poluarea duce la apariția de boli psihice. Pe lângă asta, 13 oameni decedează în fiecare minut din cauza impactului poluării la nivelul întregului organism. Organizația Mondială a Sănătății aproximează date din nou, completând că mai bine de 90% din populația globului respiră un aer care trece de limitele indicate de poluare.

Poluarea poate duce la dezvoltarea bolilor psihice

Am înțeles că poluarea este dăunătoare pentru plămâni și alte organe, însă care este legătura dintre ea și schizofrenia, tulburările de personalitate, tulburarea bipolară așa cum s-a observat la danezi? Sau cu depresia pe tot globul. Care este concluzia unui studiu realizat timp de 40 de ani în mai multe colțuri ale lumii? Că toate aceste boli alăturate cu aerul poluat au o legătură strânsă.

De asemenea, un alt studiu a stabilit că poluarea aerului poate duce la deteriorarea nu doar a fiecărui organ, ci la degradarea celulară. Există și studii care susțin că poluarea ne poate prosti de-a binele, întrucât nivelul de inteligență IQ poate scădea, sau poate duce la apariția demenței.

Cum ne poate afecta poluarea creierul

Însă, cum reușesc particulele de poluare din aer să ajungă la creier? Foarte ușor! Prin două căi: prin nas, adică procesul de respirație și prin fluxul sanguin. Din moment în care aceste particule ajung în creier, formează o inflamare a creierului, lucru care, în mod clar afectează celulele nervoase, dar și stimulează hormonii stresului. Cu toții am auzit de cortizol. Dacă vom adăuga la acesta și componenta genetică foarte importantă a depresiei, vom da piept cu un mix deloc propice pentru sănătatea psihică.

Sursa: elle.ro

Sursa foto: pixabay.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata