Parchetul ideal pentru fiecare cameră – Află cum să alegi corect!

Când îți amenajezi casa este simplu să visezi! Îți imaginezi un design clasic și atemporal sau un stil modern și minimalist? Orice ai alege, parchetul este un element care se potrivește în ambele situații și care completează cu măiestrie ambientul pentru fiecare cameră în parte.

Parchet Laminat vs. Parchet Masiv: Care este tipul de parchet potrivit pentru tine?

 

Pot să apară multe dubii atunci când te hotărăști ce vrei să folosești pentru pardoseală. Și totuși, ce tip de parchet se potrivește mai bine: parchet laminat sau parchet masiv?

Parchetul laminat este un produs sintetic care pe un suport de HDF are imprimată o imagine cu o foarte înaltă rezoluție care reprezintă lemnul. Pe de cealaltă parte, parchetul masiv poate fi din esențe autohtone precum stejar, fag, salcâm, sau din lemn exotic: mahon, cireș, etc.. Ce avantaje și dezavantaje aduc fiecare în parte?

Parchetul laminat este mai economic prin criteriul prețului, mai ușor de montat, nu necesită să fie refinisat, iar anumite modele pot fi potrivite și în cazul montării peste încălzirea prin pardoseală. Cu toate acestea, nu prezintă calități înalte de izolare termică, iar frigul poate trece mai ușor. Are rezistență mai scăzută la umiditate, iar durata de viață variază între 8-25 ani.

Parchetul masiv prezintă mai multă durabilitate în fața trecerii timpului, oferind garanție pe viață dacă este montat și întreținut corespunzător. Totodată, nu reține praful și mucegaiul, este ușor de curățat, iar lemnul este un bun material care izolează termic. În schimb, parchetul masiv pierde prin costurile de întreținere și prin absorbția umidității.

Alegerea culorii și texturii parchetului pentru fiecare cameră

Armonia pentru interiorul casei tale începe cu alegerea culorilor și texturii parchetului! Aceasta este prima etapă cu care începi schema de decorare pentru fiecare cameră în parte. Iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare.

  1. Bucătăria: durabilitatea este cel mai bun atuu

Podeaua din bucătărie trebuie să fie rezistentă la pete și să ofere flexibilitate atunci când vine vorba de curățenie. Din moment ce bucătăria este spațiul în care se întâmplă cele mai multe experimente culinare, trebuie să te asiguri că alegi materiale ușor de întreținut, rezistente la apă și la zgârieturi. Parchetul laminat este o idee accesibilă și potrivită.

  1. Livingul: farmec și eleganță pentru amintiri alături de cei dragi

Lasă frâu liber creativității atunci când îți imaginezi livingul! Este locul în care creezi cele mai multe amintiri alături de familie și de toți prietenii care vin în vizită. Confortul, preferințele personale și stilul de viață sunt elemente importante pe care să le iei în considerare. Vrei să pui o bibliotecă? Sau vrei să introduci un pian la care cântă copilul? Cea mai bună opțiune este o podea care face față uzurii. Descoperă modele de parchet potrivite.

 

  1. Dormitor: confort pentru momente de liniște

Putem spune că aproape orice este potrivit atunci când alegi podeaua dormitorului. Nu uita că aici este locul în care de cele mai multe ori vei fi desculț și este indicat să alegi o podea moale și caldă, precum parchet stratificat.

 

Sfaturi pentru întreținerea parchetului

Fie că sunt de lemn sau laminate, există câteva reguli generale de curățare și igienizare a parchetelor.

  • Nu folosi materiale de curățenie cu textură dură, abrazivă sau care lasă urme pentru că pot distruge aspectul parchetului
  • Acordă atenție compoziției soluțiilor de curățare pe care le găsești în comerț și evită să le folosești pe cele care au amoniac
  • Ai grijă să storci bine mopul sau lavetele cu care speli și cureți
  • Nu uita că, în special parchetul de lemn, tinde să se umfle atunci când intră în contact cu apa sau când stă într-un mediu cu nivel de umiditate mare. De aceea, menținerea nivelului optim de umiditate la o temperatură constantă între 18°C si 24°C în casă pe tot parcursul anului va mări durata de viață a pardoselii. În acest sens, iți pot fi de ajutor instrumente precum dezumidificatoarele pentru a înlătura umiditatea excesivă
  • Când muți mobila sau vrei să o schimbi, fii atent să nu lași urme pe parchet. O soluție de ajutor este să îl acoperi cu o folie de plastic
  • Dacă vrei să zugrăvești, recomandat este să acoperi parchetul cu cartoane. De asemenea, aerisirea corespunzătoare a camerei în această etapă este la fel de importantă, întrucât nu permite umidității să facă deteriorări
  • Chiar dacă foarte mulți specialiști încurajează pentru un aspect plăcut utilizarea de produse cerate sau care conțin foarte multe uleiuri, în realitate, acestea favorizează adunarea prafului

 

Acestea sunt câteva sfaturi generale pe care le poți lua în considerare atunci când te ocupi de curățarea și întreținerea parchetului. Cu toate acestea, fiecare tip de parchet are specificații proprii pe care trebuie să le cunoști. Urmând acești pași simpli, dar atât de esențiali, te vei bucura mult timp de alegerile făcute.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata