Olarii egipteni care folosesc noroiul Nilului caută să-și protejeze ambarcațiunile
De generații, olarii din satul El Nazla au luat noroi transportat de râul Nil pentru a-și fabrica manual produsele, folosind tehnici despre care se spune că datează din Egiptul Antic.
Dar ei spun că se luptă acum să-și păstreze ambarcațiunile împotriva presiunilor inflației, poluării și modernizării.
Olarii amestecă manual lut, paie și cenușă în ateliere în aer liber înainte de a arde oale în cuptoare tradiționale mari alimentate cu lemn și cauciucuri.
Urnele și bolurile rezultate sunt de culoare maro deschis. „Această ambarcațiune este la fel de veche ca satul în sine”, a spus Hosni Ahmed, în vârstă de 38 de ani, care lucrează de 25 de ani ca olar în sat, situat la aproximativ 100 km sud-vest de Cairo pe un canal alimentat de Nil.
Pe lângă scăderile sezoniere ale producției din cauza luminii mai reduse a soarelui și a ploii mai mari în timpul iernii, sătenii spun că se luptă și cu creșterea prețurilor materiilor prime și cu o scădere a calității nămolului.
„Nilul de astăzi nu ne aduce noroi ca înainte”, a spus fratele lui Hosni, Alaa Ahmed, în vârstă de 31 de ani. „Chiar și atunci când obținem noroiul, acesta nu este curat, plin de ape uzate și gunoi.”
Ei spun, de asemenea, că autoritățile s-au oferit să-și modernizeze ambarcațiunile, sugerând că folosesc cuptoare cu gaz mai puțin poluante și produc diferite sortimente de oale pentru a satisface iubitorii de ceramică și turiștii care vizitează satul.
„Dacă vor să se modernizeze, trebuie să o trateze ca pe o zonă naturală protejată”, a spus Hosni. „Aceasta este moștenire”.