Obiceiuri și tradiții de tăierea moțului

Tăierea moțului este un moment cu o semnificație profundă în multe comunități atunci când vine vorba despre primul an de după Botez al unui copil.

Acest obicei este un act marcat de simbolism care se transmite din generație în generație cu toate că nu este un obicei creștin.

Tăierea moțului nu este numai legat de transformarea fizică a copilului ci și de tradiții bogate și povești captivante despre viitorul copilului, numărându-se printre cele mai importante obiceiuri de botez în rândul românilor. Printre cei mai importanți invitați la botez sunt nașii iar aceștia sunt și cei care duc la îndeplinire acest obicei de tăiere a moțului.

Deși, biserica nu recunoaște acest obicei ca atare, se practică pentru a face o previziune în ceea ce privește viitorul copilului. Totodată, acest obicei, este un prilej de distracție și pentru care, merită să se adune cei mai apropiați membri ai familiei și prietenii.

 

Cele mai răspândite obiceiuri legate de tăierea moțului

 

Deși acest obicei are o istorie adânc înrădăcinată în cultura românească, este printre puținele care nu s-a pierdut. Tradiția tăierii moțului spune că șuvița de păr a bebelușului trebuie să fie prinsă cu o panglică albastră sau roșie.

Cu toate acestea, șuvița de păr se taie de către preot în biserică în momentul botezului. Tradiția spune că șuvița de păr trebuie lipită de o monedă de argint și se prinde cu ceară picurată de la o lumânare sfințită. Unii oameni, consideră că șuvița de păr trebuie să fie tăiată sub formă de cruce iar ceara trebuie să provină de la lumânarea care a fost folosită la botez.

Din tradiția de botez mai face parte și ruperea turtei sau colacului în patru bucăți, deasupra capului copilului. În unele zone ale țării, ruperea turtei sau colacului se face doar la fetițe.

Apoi, se pun pe o tăviță o serie de obiecte dintre care copilul alege trei și astfel se poate spune care va fi viitorul acestuia.

Nașii sunt considerați părinții spirituali ai copilului și totodată, sunt responsabili pentru achiziționarea hăinuțelor pentru acest eveniment la fel ca în cazul Botezului.

Părinții organizează petrecerea și, totodată trebuie să ofere un cadou nașilor și să păstreze pe durata evenimentului lumânarea de botez.

 

 

Printre obiectele utilizate pentru îndeplinirea acestui ritual se utilizează o tăviță pentru moț.

Ce sunt și ce semnifică tăvițele pentru moț?

 

Tăvițele pentru moț mai sunt cunoscute și sub denumirea de tăvițe pentru botez sau tăvițe de tuns. Acestea, sunt realizate cu măiestrie și sunt decorate cu motive tradiționale specifice culturii pe care o reprezintă. Se realizează din materiale precum lemn, argint sau ceramică. Cu toate acestea, indiferent de materialul din care sunt realizate, o tavita mot este un suvenir prețios și este păstrat de părinți cu mare drag mult timp după tăierea moțului.

Tăvițele pentru moț au o importanță deosebită deoarece simbolizează trecerea copilului într-o nouă etapă de viață și încheagă legătura acestuia cu tradițiile și valorile familiei și comunității. În unele culturi, tăvițele pentru moț sunt decorate cu simboluri sau versete sacre, evidențiind importanța acestui moment atât de important.

 

Ce tipuri de obiecte se pun pe tăvița pentru moț?

Organizarea evenimentului, reprezintă prima parte a ritualului iar, în a doua parte se aleg o serie de obiecte care vor fi așezate pe această tăviță moț. Conform tradiției, în funcție de cele trei obiecte pe care le alege copilul de pe tăviță, simbolistica acestora va fi cea după care se va ghida copilul în viață.
Obiectele care se așează pe tăvița pentru moț sunt variate și câteva exemple pot fi: pix, carte, bani, chei de mașină, oglindă, verighetă, farduri, parfum, icoană, stetoscop, obiecte muzicale și nu numai. Tăierea moțului la vârsta de un an, este un obicei simplu din popor, care nu este consemnat în nici o carte de cult ale bisericii ortodoxe dar reprezintă un motiv pentru părinți și nași să organizeze o petrecere de bun venit pe lume a copilului.

Conform tradiției, copilul nu este tuns până la vârsta de un an cu excepția șuviței de păr pe care o taie preotul la botez. La tăierea moțului, nașa va folosi o foarfecă și va tăia părul copilului. Moțul tăiat se păstrează într-o cutie specială, ca și amintire.

Invitații vor sosi cu multe cadouri pentru bebeluș iar unii dintre ei vor întreba părinții ce să aducă mai exact. Mulți părinți fac liste de dorințe de unde vor putea să aleagă invitații ce să le aducă.

Însă, dacă nu există o astfel de listă, obiceiul este acela de a dărui bebelușului, haine, jucării, bijuterii sau chiar plicuri cu bani.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata