O mamica poate fi si cel mai bun profesor de matematica

A deveni mama nu este deloc simplu, dintr-o data o femeie se trezeste in postura in care nu trebuie sa fie doar femeie si sotie, ci si tovaras de joaca, asistenta, prietena cea mai buna, confident si odata cu primii ani de scoala, profesoara. Trecerea de la gradinita sau de la stat acasa la primul an de scoala este un soc nu doar pentru cei mici, ci si pentru parinti. Activitatile trebuie sa se schimbe, la fel si programul, timpul liber si timpul de joaca se reduc datorita aparitiei temelor pentru acasa si este normal ca cei mai multi copii sa se razvrateasca. Exercitiile de matematica de clasa I pot parea simple pentru parinti, insa pentru micuti aceasta este prima intalnire cu stiintele exacte si vor avea nevoie de indrumare.

Cum se gestioneaza trecerea de la gradinita la scoala?

Multe mamici incep sa se simta nesigure pe rolul propriu odata cu trecerea catre invatamantul primar. Dintr-o data, micutii trebuie responsabilizati, au mai putin timp de joaca, performantele le sunt masurate in calificative si multi copii nu reactioneaza bine la acest tip de presiune.

Este bineinteles o frustrare si pentru parinti care pe de o parte nu sunt inca pregatiti sa gestioneze astfel de probleme si pe de alta parte se tem ca pasirea cu stangul in sistemul educational poate avea repercusiuni pe termen lung. Aceasta problema nu trebuie tratata superficial, insa nici nu trebuie supraestimata. In realitate secretul consta in gasirea unei cai de mijloc, in descoperirea modului de a face scoala si materiile de studiu sa para o joaca. Mamicile copiilor ce abia au intrat in scoala primara trebuie sa se transforme in profesoare si trebuie sa o faca diferit fata de sistemul de invatamant ce are nevoie disperata de reforma.

In mediul online, schimbarea in ceea ce priveste modul de studiu si abordarea unor teme precum exercitii de matematica clasa I sau teste la limba romana este cu cativa pasi inaintea sistemului clasic de invatamant. Site-uri precum www.123edu.ro demonstreaza ca exista oameni care au inteles cat de important este ca studiul sa nu fie prezentat copiilor drept o corvada, ci dimpotriva, ceva amuzant, o joaca. Mamicile se pot folosi de aceste ajutoare acasa, combinand pasiunea micutilor pentru navigatul pe internet cu partea practica a metodelor de studiu online.

Un alt tip de exercitii de matematica clasa I

Pentru multi copii, matematica este materia care le pune cele mai mari dificultati inca de la prima confruntare chiar si cu notiunile simple ale acesteia. Problema este ca matematica este o stiinta exacta, iar pana la primul an de scoala micutii s-au intalnit prea putin cu stiinte exacte sau reguli stricte. Mamicile sunt intotdeauna sfatuite sa dezvolte creativitatea micutilor cu jocuri fara prea multe reguli si cu activitati bazate pe imaginatie si inventivitate. Este de inteles deci, de ce copiii se simt pierduti atunci cand intalnesc pentru prima data o stiinta exacta, precum este matematica.

Pentru a face tranzitia cat mai usoara, matematica trebuie prezentata ca o joaca, doar cu ceva mai multe reguli. Site-urile educative pentru copiii de scoala primara disponibile in mediul online ofera intocmai aceasta alternativa, interfete special concepute pentru a atrage si a pastra atentia celor mici, exercitii colorate, interactive si distractive. Retinerea pe care copiii o au fata de matematica este de fapt teama de esec, pentru ca aceasta pare o provocare mult prea mare si de multe ori prea plicticoasa. Odata ce mamica reuseste sa capteze atentia micutilor cu jocuri si software-uri distractive care integreaza concepte de matematica si odata ce copiii devin tot mai priceputi la acestea, matematica nu va mai parea o corvada si realizarea temei la matematica va fi mai simpla ca oricand.

Trebuie totusi mentionat ca mamicile care sunt determinate sa se ocupe personal de transformarea educatiei micutilor in ceva ce lipseste sistemului de educatie din Romania se confrunta adesea si cu multe capcane. Nu trebuie cazut in nici o extrema, micutii trebuie sa inteleaga notiuni precum responsabilitatea, astfel ca temele pentru acasa trebuie tratate ca o activitate ce poate fi distractiva insa nu ca o joaca in mijlocul careia copilul se poate plictisi si renunta. Nici nu trebuie exagerat cu procentul in care se folosesc dispozitive conectate la internet pentru trezirea atentiei celor mici, timpul petrecut pe internet, chiar si rezolvand exercitii matematica clasa I trebuie intotdeauna echilibrat cu jocuri interactive, in mod special in aer liber.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata