Modalitati prin care-ti poti incalzi caminul mai usor

In apropierea sezonului rece sau chiar in toiul acestuia, cu totii ne dorim pentru caminul nostru mai mult confort si mai multa caldura. Daca doar bunatatea sufletului si caldura familiei ar fi fost suficient sa avem o casa minunata, ca-n povesti, oamenii nu ar mai fi cautat (probabil) solutii adecvate, sigure si performante de incalzire.

Orice camin si orice cladire, indiferent de dimensiunea si destinatia acestora, au nevoie de energie si de caldura. In functie de preferinte, nevoi, buget, confort sau nivel de siguranta, aceste sisteme de incalzire pot fi diferite si alese astfel incat ele sa reprezinte intru tocmai cerintele vizate. Este foarte important sa-ti faci o imagine de ansamblu si sa privesti realist fiecare cerinta in parte, caci poti influenta semnificativ rezultatul final.

De ce aspecte sa tii cont

In primul rand de conditia constructiei si de materialele utilizate. Cladirile vechi pot necesita diferite reparatii astfel incat sa te asigur ca nu vei avea pierderi sau parte de incidente neplacute, indiferent de modalitatea de incalzire pe care o alegi. Este foarte important sa stii daca constructia are izoletie interioara si/sau exterioara sau daca exista fisuri. Un certificat energetic iti poate oferi toate detaliile necesare. Conform legislatiei in vigoare, orice cladire/institutie care se supune unui proces de vanzare/cumparare trebuie sa detina acest document care denota performanta imobilului. Informatii despre performanta energetica a cladirii poti obtine si prin efectuarea unei termografii, cunoscuta si sub denumirea de termoviziune.

 

In legatura cu cele mai bune modalitati de incalzire exista numeroase solutii. Poti apela la diferite modalitati, de la instalarea unor centrale termice, pana la sobe, sisteme de incalzire prin parchet, resouri sau incalzirea cu aeroterme si aparate de aer conditionat. Vei gasi si aici tipuri de seminee, care reprezinta o alta modalitate extrem de populara atat de incalzire, cat si de design.

Centralele termice sunt ideale pentru locuintele mici sau chiar si pentru birouri de cladiri. Pot fi alegerea ideala si pentru case mai mari sau vile. Avantajul centralelor termice este acela ca ofera confort deplin utilizatorilor spre deosebire de sistemul vechi si clasic de incalzire (sobele).

Incalzirea prin parchet este o modalitate moderna prin care se pot incalzi locuintele. Aceasta modalitate de incalzire permite distribuirea uniforma a caldurii in intreaga incapere.

In cazuri exceptionale, in cazurile unde nu exista un sistem central de incalzire se pot folosi aerotermele sau resourile. Aerotermele sunt adecvate si pentru incaperile izolate si pentru incaperi calduroase, in timp ce ele pot fi un adevarat dezastru pentru amplasamente situate la sol-demisol sau cele foarte reci. In astfel de situatii, acestea nu doar ca vor avea un efect de incalzire mai lent, dar pot favoriza in mediile umede aparitia mucegaiului.

Spre deosebire de aparatele de aer conditionat care pot fi utilizate atat in sezonul rece, cat si in cel cald, cu variatii de temperatura cald-rece, la alegere, exista o serie de aeroterme care functioneaza strict pe modulul cald, dar la temperaturi extrem de reduse.

Extrem de populare dar si atractive din punct de vedere ochiometric vor fi semineele. Acestea pot avea atat rol pur decorativ, cat si sa fie cu adevarat functionale, incalzind un perimetru vast si transformand orice incapere intr-un spatiu cozzy. Nu uita ca gasesti aici tipuri de seminee si inspiratie privind alegerea celor mai bune sisteme de incalzire.

Sursa: News24.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata