in ,

Medicul Virgil Musta, reguli esențiale de protecție împotriva coronavirusului

Spălatul pe mâini este îndeajuns pentru a ne proteja complet de virusul ucigaș. Mai trebuie luate și alte măsuri de protecție, pe care medicul din Timișoara care a salvat cei mai mulți bolnavi de virusul contagios, Virgil Musta, ni le va spune.

Virgil Musta manageriază spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde 51 de persoane au reușit să se vindece, din 73 de oameni declarați vindecați de coronavirus din România.

Medicul este de părere că, pentru început, cel mai important este să stăm în casă, deoarece prevenția poate să ne salveze, cu siguranță, viața.

„Sâmbătă, când am fost în piață am văzut că majoritatea persoanelor din piață erau bătrâni, fără mască, niște oameni care se autocondamnă la moarte. Iar asta pentru că ei sunt primii care în momentul în care iau contact cu virusul fac forme grave și sunt candidați la deces. Nu înțeleg, nu au ce face, dar, din păcate, aici trebuie societatea să acționeze. Poate ar trebui ca societatea să acționeze concertat, ca persoanele cu risc să stea acasă, obligatoriu’, a declarat medicul, conform wowbiz.ro.

Este necesar să se poarte măști și mănuși

În plus, medicul declară că am putea trece peste această perioadă doar dacă îi izolăm pe bătrâni, deoarece tinerii se pot vindeca mai ușor, mulți dintre ei fiind chiar asimptomatici.

Medicul Musta indică și purtarea măștii, deoarece niciodată nu poți știi cine este contaminat și cine nu:

„Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, adică puteți să o purtați maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Dacă însă o scoateți sau o umeziți, trebuie să o schimbați. Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi. Dacă nu se găsesc măști, puteți improviza. Puneți în fața gurii și nasului (pe care trebuie să le acoperiți pentru ca protecția să fie eficientă) un șal, fular, guler de schi, baticuri etc. Și nu le purtați tot timpul, ci doar când sunteți într-o zonă în care există posibilitatea să transmiteți sau să primiți virusul. Când ajungeți acasă spălați masca improvizată, iar dacă puteți ar fi ideal să o fierbeți și să o călcați la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe măști improvizate și lăsați masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri’.

Acesta recomandă și utilizarea mănușilor, dar cu mare atenție, deoarece și cu acestea te poți contamina:

„Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Dacă nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zonă”, a declarat el, potrivit libertatea.ro.

Pantofii reprezintă un pericol

Medicul ne mai recomandă să dezinfectăm mânerul ușii de la intrarea în casă sau din încăperile în care se lucrează, să ne dăm mereu jos hainele de stradă și să le lăsăm două zile pe balcon, dacă nu se pot dezinfecta sau călca la temperatură înaltă.

Din nefericire, s-a aflat faptul că noul coronavirus ar rezita și pe sol. Și cum este probabil ca persoanele contaminate să fi scuipat pe jos, cel mai bine ai grijă unde îți pui pantofii:

„Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți și îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAȘI PANTOFI AFARĂ ȘI ÎN CASĂ”,  a mai declarat medicul.

Sursa: viva.ro

Sursa foto: ziaruldevalcea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ai îngrășat de când stai în izolare? Uite ce ar trebui să faci pentru a-ți păstra silueta

Unde poți găsi piese auto la prețuri competitive ?