Interviu: Paula Hriscu: “Dumnezeu are câte un plan cu fiecare!”

Indragita interpreta Paula Hriscu a revenit dintr-un turneu in America cu o multime de surprize. De aceea am stat de vorba cu solista despre experienta si cum a fost prin orasele in care a plecat, asa ca aflati mai multe detalii din interviul urmator.

Bravonet: Te-ai întors de curând din turneul din America, unde ai concertat într-un tur de forță în 11 orașe. Practic ai descoperit America pe propria ta piele, fiind prima dată când ai calcat pe pământ american. Este așa cum ți-ai imaginat-o sau ți-a întrecut așteptările?
Paula Hriscu: Sunt cu zâmbetul pe buze de fiecare dată când îmi amintesc și realizez că am fost în America. A fost cea mai frumoasă experiență din viața mea de până acum, aș retrăi acele momente de 1000 de ori și cred că nu m-aș sătura vreodată. Nu pot să spun că e un vis împlinit pentru că nu m-am gândit sau visat că voi ajunge să văd America. Niciodată nu mi-am dorit nimic chiar și legat de muzică, dar cred că Dumnezeu are câte un plan cu fiecare, iar tu ca om nu trebuie decât să trăiești fiecare moment pe care El l-a scris pentru tine și să urmezi pașii Lui mulțumindu-i în fiecare zi pentru tot. Nu întodeauna ajungi ceea ce îți dorești, soarta omului e scrisă înainte de a se naște… De cele mai multe ori în viață, la un moment dat, se întâmplă o schimbare, iar ceea ce ți-ai dorit capătă o altă formă de trai și de fapt misiunea ta e alta. Pentru mine America înseamnă „regăsirea mea”. Am avut o perioadă mai grea înainte de a pleca, pierderea tatălui meu vitreg mi-a întristat sufletul foarte mult și îmi pierdusem inspirația, tristețea Mamei și-a pus amprenta și mai tare, iar eu am simțit că mă scufund într-un întuneric din care nu mai puteam să ies.

in america
in america

Cum e pandemia la americani? I-ai găsit speriați? Ce restricții există acum acolo?
Paula Hriscu: Din punct de vedere pandemic a fost mai relaxat. Oamenii au acceptat situația și se conformează regulilor care sunt impuse, dar cu toate astea ei sunt foarte optimiști, cu zâmbetul pe buze și cu speranța că totul va fi bine. Masca se folosește doar în unele spații publice, în aer liber nu, însă igiena este la tot pasul.

Cum te-au primit românii de acolo și cum i-ai găsit tu pe ei?
Paula Hriscu: Românii ne-au primit cum au știut ei mai bine. Modul în care se pregăteau îmi amintește de poveștile bunicii. Îmi povestea că atunci când în sat se ținea o nuntă, toți sătenii săreau în ajutor. Fiecare familie gătea câte ceva tradițional și ducea la locul unde se petreceau și sărbătoreau mirii. În America, românii au gătit și ne-au omenit cu ce au avut mai bun (sarmale, cozonaci, fripturi etc), au respectat preparatele tradiţionale așa cum au fost învățați în scumpa lor țară. Ba mai mult, câțiva au venit îmbrăcați în portul popular specific zonei din care au plecat. La fiecare locație în care am ajuns, românii au fost excepționali, dornici să-și astâmpere dorul de casă și curioși despre fiecare din noi cei care am avut momente de oferit. Au jucat și au cântat cu noi, am trecut prin diferite stări împreună: am râs și am și plâns câteodată, emoțiile pe care le-am simțit în timpul aplauzelor au fost o vindecare și bucurie pentru sufletul meu. I-am simțit cum au savurat fiecare vers cântat.

paula hriscu la statuai libertatii
paula hriscu la statuai libertatii

În ce condiții au avut loc aceste concerte – care este acum în America numărul limită de spectatori admiși la un concert? Măștile sunt obligatorii? Concertele sunt doar pentru cei vaccinați?
Paula Hriscu: Aceste concerte au fost organizate în funcție de numărul de locuri la masă. A existat doar o locație în care s-a intrat doar pe baza certificatului verde, însă la celelalte concerte au avut acces și nevaccinații. Masca nu a fost obligatorie.

Ce le-ai cântat și care a fost piesa la care ai avut cel mai bun feedback? Ai avut vreun bis?
Paula Hriscu: Programul meu era împărțit în două sau trei momente.
Le-am dus cântece din repertoriul meu în primul rând, că doar prin muzica mea oamenii m-au cunoscut. Foarte mulți știau versurile cântecelor mele și erau bucuroși să mă vadă și să mă cunoască, ceea ce pe mine m-a impresionat și emoționat până la lacrimi. Toate cântecele mele au fost plăcute, iar răspunsul lor era prin aplauze, fluierături și lacrimi câteodată. Nu știu să vă spun care a fost cel mai iubit cântec, fiecare cântec a avut locul lui în sufletul lor. Atunci când am cântat doina „Dorul mândrului” era momentul în care publicul era atât de cuminte și trăia fiecare notă, dar și cântecul religios „Ce folos” a avut un moment glorios în care publicul s-a ridicat în picioare, iar aplauzele nu se mai terminau. Cred că atunci a fost cel mai emoționant moment pentru mine și pentru toată lumea, s-au scurs lacrimi pe fața lor și eu am plâns, mulți au simțit să mă îmbrățișeze și să îmi mulțumească pentru moment. E un sentiment pe care nu-l pot descrie, e pur și simplu magic. Cântecul „Mama” a fost foarte bine primit și iubit. Le-am fredonat și din vestitul colind „M-o trimis mama la capre ” moment în care s-a râs datorită faptului că schimbasem versurile, de ex : „M-o trimis mama în state ” … M-am bucurat și am trăit fiecare moment cu ei, iar eu le mulțumesc tuturor pentru faptul ca și-au făcut timp să vină să ne asculte și să petreacă alături de noi.

paula hriscu si crocodilul
paula hriscu si crocodilul

Ce te-a impresionat cel mai tare în această experiență?
Paula Hriscu: Tot mi-a plăcut și chiar dacă am avut momente neplăcute în sensul în care poate eram un pic irascibilă, și asta fiind din cauza oboselii, mă amuzam, treceam foarte ușor peste asta. Mi-a plăcut foarte mult în Nashville, este un oraș superb, dar cel mai mult mi-a plăcut muzica și stilul vestimentar. Muzica country, pe lângă jazz, e ceea ce ascult în general atunci când am timp, iar faptul că am avut ocazia să văd și să ascult live country music, a fost wow… am fost în al nouălea cer… chiar m-am simțit ca în filme în acele baruri în care oamenii se distrau pe acest gen de muzică. Muzeul de muzică „Rock and Roll Hall of Fame” din Cleveland m-a impresionat enorm și am savurat fiecare moment petrecut acolo. Nu m-am gândit că o să ajung să vizitez NASA, o experiență unică. Nu îl pot uita pe „Michael” puiul de aligator și vedeta ținutului din Louisiana. Niagara cu acea cascadă spectaculoasă… Toate locurile au fost extraordinare și de neuitat.

Ce parte a Americii ți-a plăcut cel mai mult și unde te-ai muta în America?
Paula Hriscu: Cred că Nashville, Tennessee, dar mi-a plăcut și Miami, Chicago, Washington DC…Vedeți? E greu să spun care, oricât aș sta să mă gândesc, toate orașele mi-au plăcut dar, dacă ar fi să mă mut în America, aș alege Nashville în acest moment.

La ce proiecte lucrezi în prezent? Pregătești ceva special pentru Sărbătorile de iarnă / Crăciun?
Paula Hriscu: Lucrez la cel de-al doilea album care sper că până la începutul anului îl voi termina. Obstacolele și necazurile din ultima perioadă m-au făcut să stagnez o perioadă pe parte de compoziție, dar toate au un scop până la urmă și nu e întodeauna după cum ne dorim. Am învățat să nu îmi mai fac planuri, să las lucrurile să decurgă și să meargă de la sine. Cu răbdare, calm și încredere în Dumnezeu voi duce la bun sfârșit tot ce am de făcut legat de muzică. Si da, am ceva special pentru luna decembrie și abia aștept să vedeți și voi. În curând…

Link piesa la care a primit cele mai multe aplauze in America:

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata