Înțelegând diferența: panou solar fotovoltaic versus panou solar termic

Asistăm la schimbări majore în peisajul energetic, pe măsură ce tot mai mulți oameni îmbrățișează puterea regenerabilă a soarelui prin intermediul sistemelor fotovoltaice. Acestea sunt în mod clar o soluție inovatoare, durabilă și prietenoasă cu mediul.

Termenii ”panouri solare” și ”panouri fotovoltaice” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, însă ei se referă la două tipuri diferite de tehnologie. Este esențial să înțelegem clar terminologia pentru a face alegeri informate în ceea ce privește sursele noastre de energie. Panourile solare, de obicei, se referă la panourile care absorb căldura soarelui și o utilizează pentru a încălzi apa sau aerul într-o clădire. Pe de altă parte, panourile fotovoltaice sunt cele care transformă energia solară în electricitate. Deci, ambele tipuri de panouri folosesc energia soarelui, dar modul în care energia este captată, transformată și utilizată diferențiază cele două sisteme. Această diferență este esențială, deoarece ea determină în mare măsură aplicațiile practice ale fiecărei tehnologii.

O instalație solară fotovoltaică este un sistem care captează energia solară și o transformă în energie electrică prin intermediul celulelor fotovoltaice. Celulele fotovoltaice funcționează pe principiul efectului fotovoltaic, în care fotonii (particulele de lumină) izbesc un material semiconductor (de obicei siliciu), creând un flux de electroni care produce curent electric. Aceasta poate fi folosită pentru a alimenta diverse dispozitive și aparate din casă, pentru iluminat sau încălzire. Instalarea și conectarea unui astfel de sistem presupun realizarea unor branșamente electrice adecvate. Acesta poate include invertoare pentru a converti curentul continuu produs de panouri în curent alternativ utilizabil, precum și contoare și întrerupătoare de siguranță pentru a asigura funcționarea corectă și în siguranță a sistemului.

În schimb, sistemele solare termice folosesc energia soarelui pentru a încălzi apa, nu pentru a produce electricitate. Acest tip de sistem folosește panouri solare termice, care absorb radiația solară și o transformă în căldură. Aceasta căldură este apoi transferată unui fluid de transfer termic, adesea apă sau un antigel special, care circulă prin sistem pentru a încălzi apa sau spațiul dorit. Spre deosebire de instalațiile fotovoltaice, care pot stoca energia generată pentru utilizare ulterioară în baterii, sistemele solare termice necesită un rezervor de stocare a căldurii pentru a asigura aprovizionarea constantă cu apă caldă, chiar și când soarele nu strălucește.

În urma aspectelor lămuritoare cu privire la diferențele prezentate mai sus, venim cu invitația de a consulta oferte de sisteme fotovoltaice personalizate, propuse de echipa Genersy, și adaptate nevoilor fiecărui client. Ne dedicăm cu pasiune și profesionalism în a ajuta oamenii să facă trecerea la energie verde, oferind servicii de instalare de înaltă calitate.

 

Suntem o echipă de profesioniști, acreditată ANRE și punem accentul pe comunicarea eficientă și transparentă cu clienții noștri, încurajând dialogul și întrebările. Oferim o abordare personalizată și răspuns prompt la întrebările și preocupările clienților. Ne asumăm responsabilitatea de a vă oferi cele mai bune soluții în materie de energie solară și ne implicăm în fiecare etapă a procesului, de la consultanță până la mentenanță post-instalare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata