Ești neliniștită să-ți vizitezi medicul ginecolog? Iată de ce nu ar trebui să eviți să mergi la control în timpul pandemiei

Cu toții am fost vinovați de renunțarea la programări medicale în ultimul an – la urma urmelor, suntem în mijlocul unei pandemii globale! Dar când scrisoarea NHS vă vine prin ușă, invitându-vă la un test de frotiu, nu ezitați să ridicați telefonul și să rezervați o întâlnire.

Anxietatea COVID-19 în legătură cu vizitarea chirurgiei medicului de familie și teama de a „pierde” timpul prețios al lucrătorilor cheie sunt frecvente – dar nu ar trebui să vină în detrimentul propriei sănătăți sexuale.

În urma Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, medicul ginecolog și obstetrician Shree Datta, care lucrează pentru marca de asistență medicală intimă INTIMINA UK, a declarat de ce să-ți faci testul de frotiu este mai vital ca niciodată. Citiți mai departe pentru a afla răspunsurile ei la unele dintre cele mai frecvente întrebări …

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin se dezvoltă atunci când celulele de pe colul uterin, care se află la baza uterului, devin din ce în ce mai anormale. În timp, aceasta se dezvoltă într-o tumoare, care se poate răspândi în structurile vecine, cum ar fi vezica urinară sau intestinul. Colul uterin are două tipuri diferite de celule – scuamoase și glandulare, deci dacă apar anomalii, acestea se pot dezvolta în două tipuri diferite de cancer.

Ce este un test de frotiu?

Puteți face testul de frotiu la cabinetul de familie sau la o clinică de sănătate sexuală sau ginecologie, în mod ideal atunci când nu sunteți la menstruație. Personalul medical vă va asigura că vă simțiți confortabil și vă introduce ușor un specul în vagin pentru a vă vizualiza colul uterin, care se află la baza uterului. Când inspectăm colul uterin, verificăm dacă există nereguli sau anomalii la suprafața acestuia. Vom lua un eșantion de celule care vă căptușesc colul uterin folosind o perie mică și le vom trimite la laborator. Una peste alta, luarea unui frotiu durează în jur de 5-10 minute.

Cât de des ar trebui să faceți un test de frotiu?

În Anglia, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, veți fi chemat pentru un test de frotiu la fiecare 3 ani. De la vârsta de 50 de ani, vi se va cere să faceți un test de frotiu la fiecare 5 ani până la vârsta de 65 de ani.

Dacă aveți simptome precum sângerări anormale sau secreții vaginale, merită să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă aveți nevoie de col test de frotiu, chiar dacă nu sunteți datorat pentru unul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata