Editura Bookzone anunță una dintre cele mai importante lansări de carte ale anului

Ediţia în limba română a romanului Cele șapte luni ale lui Maali Almeida, de Shehan Karunatilaka, laureatul prestigiosului Booker Prize din 2022, este disponibilă în librării online şi offline începând cu 24 mai 2023.

„Ceea ce juriul a admirat și apreciat în mod deosebit (în cazul Celor şapte luni ale lui Maali Almeida, n. R.) fost ambiția și îndrăzneala satirică a tehnicilor sale narative. Acesta este un thriller metafizic, o comedie neagră despre viața de apoi, care topește nu doar granițele dintre genuri, dar și dintre viață și moarte, dintre corp și spirit, dintre est și vest. Este o joacă filozofică cu totul serioasă, care îl duce pe cititor în „inima întunecată a lumii”. Și odată ajuns acolo, cititorul descoperă și tandrețea, frumusețea, dragostea, loialitatea și urmărirea unui ideal care justifică fiecare viață umană”, au menţionat membrii juriului, referindu-se la cartea câştigătoare.

Eroul romanului, Maali Almeida, e, după cum se descrie singur, “fotograf de război, cartofor şi aventurier”, şi,în scena introductivă a romanului, descoperă că a murit, fără să ştie cauza sau făptaşul. Motivele ar fi multe. Contextul ar fi războiul civil care a decimat Sri Lanka în anii 80 şi 90; Maali era un personaj fluid în afinităţi, care colabora cu toate facţiunile la fel de înverşunate şi de însetate de putere care alimentau războiul civil, precum şi cu organizaţii din afară; şi pentru că Maali are doar şapte “luni” – adică şapte zile la dispoziţie pentru a elucida misterul, pentru a-şi proteja prietenii şi pentru a da în vileag nişte imagini importante, ritmul naraţiunii este extrem de viu, debordând de suspans şi de întorsături neaşteptate de situaţie, infuzat de un umor delectabil de situaţie şi satiră socială.

“E o deosebită onoare şi o mândrie pentru noi să propunem publicului o incursiune fascinantă în lumea lui Karunatilaka”, a afirmat Florin Enceanu, director general Bookzone. “Nu sunt multe romane moderne care să-ţi amintească de anvergura narativă şi virtuozitatea literară a marilor clasici; dar în mod cert, Cele şapte luni ale lui Maali Almeida aparţine acestei categorii rare şi preţioase, şi suntem entuziasmaţi s-o oferim cititorilor noştri”.

Cartea e definită de critici ca un melanj neaşteptat între „Agatha Christie, Salman Rushdie, Raymond Chandler, John le Carré și Stranger Things” (James Walton, Times UK), iar scriitura lui Karunatilaka e comparată cu a lui Gabriel García Márquez, pe fondul realismului magic, şi cu Nikolai Gogol, prin prisma substratului de satiră socială.

„Această carte e dificil de inclus într-o categorie. Prezintă fantome şi spirite din viaţa de apoi, deci, parţial, e un roman fantasy. Dar, de asemenea, îţi oferă o iniţiere minuţioasă în politica din Sri Lanka. Şi, pe măsură ce naraţiunea prinde ritm, devine un roman poliţist. Rezultatul e o lectură irezistibilă.” – BBC

 

Shehan Karunatilaka s-a născut în 1975 în Sri Lanka şi a studiat literatura engleză în Noua Zeelandă. A lucrat în publicitate şi în presă; a fost basistul trupelor Independent Square, Powercut Circus şi Brass Monkey Band.

A cucerit notorietate internaţională şi nenumărate premii cu primul său roman, Chinaman: The Legend of Pradeep Matthew (2010), inclusiv Gratiaen Prize, Commonwealth Book Prize, DSC  Prize for South Asian Literature şi a ajuns pe lista scurtă a nominalizărilor la Shakti Bhatt Prize.

Cele şapte luni ale lui Maali Almeida, romanul său secund, a impresionat întreaga lume literară, adjudecându-şi Booker Prize, unul dintre cele mai dorite premii literare mondiale.

Booker Prize este unul dintre cele mai importante premii literare din lume, acordat anual unei cărţi publicate în limba engleză. Printre laureaţii ediţiilor predecente se regăsesc nume precum Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood sau Salman Rushdie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata