Durerea cervicală – ce este, cum se manifestă și ce tratament se impune?

Viața modernă, precum și statul vreme îndelungată la birou sunt principalele cauze ale apariției durerii cervicale. Durerile având aceste cauze se pot trata rapid prin modalități de calmare a durerii, prin modificarea activităților rutiniere și efectuarea de exerciții fizice având ca scop întărirea musculaturii gâtului și a spatelui.

Durerea cervicală cauzată de leziuni, cum ar fi căderile sau apariția herniei de disc, pot fi ameliorate în decurs de câteva luni, cu tratament medicamentos, kinetoterapie și fizioterapie. Urmarea întocmai a acestor pași ajută persoanele să nu recurgă la o procedură chirurgicală complexă, care poate cauza alte complicații.

Totodată, este important de menționat faptul că netratată durerea se cronicizează și chiar pot conduce la apariția altor afecțiuni asociate cu îmbătrânirea organismului – îngustarea canalului spinal sau spondiloza cervicală.

Cum se manifestă durerea cervicală?

Durerea cervicală este însoțită, cel mai adesea, de:

  • Durere localizată între baza craniului și porțiunea superioară a umerilor;
  • Durere radiantă la nivelul spatelui și al brațelor;
  • Durere care se agravează cu fiecare mișcare;
  • Mobilitate limitată la nivelul capului și al gâtului;
  • Cefalee – de cele mai multe ori, această durere de cap ascuțită poate dura până la câteva luni;
  • Senzația de amorțeală, slăbiciune la nivelul brațului, senzația de arsură la atingerea pielii brațului sau mâinii;
  • Amețeală persistentă, tulburări auditive și vizuale;
  • Alterarea capacității de concentrare;
  • Iritabilitate și tulburări de somn.

 

De asemenea, trebuie menționat faptul că netratarea durerii cervicale curente se cronicizează, iar activitățile zilnice sunt mai dificile; calitatea vieții scade considerabil, iar printre efectele cele mai pregnante se pot număra oboseala cronică, depresia, anxietatea.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc ai durerii cervicale sunt, de regulă, încadrați în două categorii: nemodificabili și factori care pot fi ținuți sub control. În prima categorie apare vârsta înaintată (persoanele trecute de vârsta de 50 de ani au o probabilitate mai ridicată ca discurile intervertebrale să se degenereze), leziunile recurente sau bolile care afectează oasele și țesuturile moi de la nivelul gâtului și al spatelui (aici sunt incluse poliartrita reumatoidă, stenoza cervicală spinală sau scolioza).

În cea de-a doua categorie, respectiv factorii de risc ce pot fi ținuți sub control se numără evitarea pozițiilor greșite de la calculator sau din timpul somnului (o bună soluție ar fi achiziționarea unei perne multifunctionale de pe ortosan.ro), stresul, munca fizică, obezitatea, fumatul și consumul de alcool și sedentarismul.

Există un tratament eficient?

Cu siguranță, da! Câtă vreme pacientul merge la medicul specialist din timp, expectativa curativă este mult mai bună. Durerea cervicală este evaluată, de regulă, cu ajutorul anamnezei și a examenului fizic, la care pot fi adăugate teste imagistice (radiografie, RMN sau CT), electromiograma și testele de conducere nervoasă.

În cazul durerii cervicale acute este necesară aplicarea unei pungi cu gheață la nivelul mușchilor dureroși, a cremelor sau gelurilor cu efect antiinflamator și a diverselor medicamente antialgice, antiinflamatorii (doar la recomandarea medicului).

În cazul durerii cervicale cronice, procesul de vindecare este mai accentuat și implică efectuarea de exerciții fizice de întindere și de întărire a musculaturii cervicale, evitarea mișcărilor care pot duce la apariția durerii, masarea gâtului, a scalpului, a umerilor și a spatelui pentru relaxarea, ameliorarea durerii și reducerea tensiunii de la nivel muscular, precum și ședințe de recuperare specifice, la recomandarea medicului curant.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, acesta este rareori aplicat pentru tratarea durerilor cervicale. Se ia în considerare doar când apare compresia rădăcinilor nervilor spinali sau a măduvei spinării, în cazul unui traumatism grav, a tumorilor sau infecțiilor.

 

O altă modalitate de tratament a durerilor cervicale este prin terapii complementare și alternative, cum ar fi yoga (ajută la adoptarea unei poziții corecte), masaj (prin aplicarea presiunii controlate se reduce tensiunea și durerea și se îmbunătățește circulația sangvină) și acupunctura.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata