După BAC la facultate – Cum îți alegi specializarea?

Ai trecut cu brio de BAC, dar urmează o altă etapă și mai importantă în viața ta. Admiterea la facultate care, știm, îți dă mari bătăi de cap.

Been there, done that!, vorba englezului. Știu, ți-ai făcu până acum 1000 de planuri, că o să mergi acolo, că o să faci asta, etc! Praf tot, trebuie să o iei de la capăt… Planurile tale au picat, te-ai răzgândi.

Este decizia ta, nu a celor din jur

Specialiștii spun că există câteva chestiuni de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi specializarea la facultate. În primul rând, explică-le părinților tăi că aceasta este o decizie pe care trebuie să o iei singur. “Dacă părinţii impun copiilor o facultate, iar acesta nu se regăseşte în acel domeniu, riscă să înceapă acea facultate, s-o abandoneze pe parcurs, s-o termine dar să nu profeseze sau, în cea mai nefericită situaţie, să lucreze în acel domeniu, dar să trăiască eşec după eşec. Regăsim aici mulţi licenţiaţi de facultăţi care nu lucrează sau nu evoluează în acel domeniu. Pentru a cunoaşte succesul în carieră, este corect să lăsăm copilul să urmeze calea unde poate fi creativ, unde învaţă şi lucrează cu plăcere ca şi cum s-ar odihni. Veţi fi uimiţi de rezultate”, declară psihologul Maria Verdi, Psiholog-psihoterapeut integrativ.

Fă apel la amintirile din copilărie

Este demonstrat faptul că drumul profesional ni-l alegem încă din prima copilărie. Amintește-ți ce-ți doreai atunci, sigur ai fost întrebat ”Ce vrei să te faci când vei fi mare!”. Ciudat sau nu, acolo este răspunsul. “Admirăm pe cineva bun într-un domeniu, ne dorim să fim ca el. Fiecare copil are un personaj preferat, un model în viaţă. Unele modele sunt preluate din relaţia parentală, alte modele de la personaje ce şi-au pus amprenta în viaţa copilului. Aşa se structurează scenariul personal de viaţă. Personajele preferate din primii ani de viaţă devin modelele noastre de mai târziu. Nu întâmplător, copii urmează cariera unui părinte sau a unei persoane influente. În alte situaţii, când copilul nu a perceput siguranţă, iubire în relaţia parentală, nu doreşte să continue pe aceeaşi cale. Când copilul şi-a aşteptat părintele acasă, iar el stătea multe ore la job, în mintea lui, locul de muncă al părintelui devine concurentul lui. Va evita acea meserie”, afirmă Maria Verdi, în continuare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata