De ce este important dușul zilnic?

În țări cum ar fi SUA, Italia, Germania, România sau multe altele, oamenii au tendința de a se spăla zilnic pe corp. Însă atunci când nu ne vedem nevoiți să părăsim locuința pentru zile întregi, nu te-ai întrebat și tu care mai este rostul de a ne face duș în fiecare dimineață și seară? Așadar, mai mulți specialiști au sărit în ajutorul nostru pentru a ne lămuri și a ne spune că dușul zilnic are foarte multe beneficii pentru sănătate.

Cu siguranță ai mai auzit și tu faptul că dușul sau baia zilnică nu sunt tocmai mereu recomandate. Conform ccercetătorilor de la Universitatea Harvard din SUA, săpunul antibacterian poate omorî bacteriile benefice și facilitează dezvoltarea unor microorganisme mai puțin blânde pentru noi, în vreme ce apa caldă poate elimina aceste microorganisme normale. Aceștia formează niște anticorpi care ne protejează și care conferă sistemului nostru imunitar un impuls benefic. Așadar, de ce să ne spălăm zilnic corpul, cu toate că nu ieșim din casă?

Un duș zilnic ne ajută să ne păstrăm mintea sănătoasă

În întreaga lume, pandemia de coronavirus a dus la o creștere accelerată de cazuri de depresie și stări de panică. Experții în psihoterapie susțin că, dacă nu te confrunți cu probleme dermatologice, un duș zilnic te poate ajuta mai mult decât să îți facă rău. Pentru început, păstrarea unei rutine îți va conferi un scop zilnic și te va ajuta să uiți de momentele de plictiseală ce pot duce la apariția anxietății și a depresiei. În plus, jeturile de apă, fie ele calde sau reci, au un impact bun asupra stării tale de spirit, întrucât te vei simți mai energică, mai plină de viață și mai relaxată după un duș sau o baie.

Potrivit revistei americane de specialitate Psihologia Azi (Psychology Today) specialiștii din Virginia au aflat că baia cu apă rece reprezintă o modalitate sigură de combatere a depresiei. Acest lucru se datorează faptului că temperatura mică a apei activează sistemul nervos simpatic și duce la eliberarea de noradrenalină în creier. De asemenea, un duș rece de circa 3-4 minute, ajută la ghidarea sângelui de la zonele periferice către vasele sanguine profunde, stopând inflamația și facilitând circulația sângelui. De asemenea, acestea măresc rata metabolismului, lucru ce duce la o ardere mai eficientă a grăsimilor. S-a mai aflat și faptul că expunerea frecventă a corpului la apă rece fortifică impresionant imunitatea.

Apa caldă ține loc de jogging

La polul opus, apa caldă prezintă și ea câteva avantaje. Dacă cumva ți se pare greu să ții pasul cu exercițiile fizice atunci când nu poți să ajungi la sală sau să ieși în aer liber, o baie caldă poate să îți ofere exact aceleași beneficii. Asemeni efortului fizic, apa caldă poate reduce inflamația și să ridice nivelul de oxid nitric din sânge, reducând tensiunea arterială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata