David Garrett concertează pe 18 august, la București și va cânta la o vioară care valorează 3,5 milioane de euro

Celebrul violonist David Garrett, artistul care a intrat în Guinness Book ca fiind unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, fascinează scenele lumii în concertele susținute în cadrul turneului „ICONIC” 2023 ce promovează cel mai recent material discografic de muzică clasică și va urca pe scena Arenelor Romane din București, pe 18 august, începând cu ora 20:00.

 

Cunoscut pentru tehnica, virtuozitatea și talentul său unic de a aborda numeroase stiluri muzicale, violonistul David Garrett readuce în prim plan muzica clasică prin reinterpretarea unor compoziții muzicale rare, semnate de virtuozi legendari, precum Franz Schubert, Antonio Vivaldi, Fritz Kreisler, Wolfgang Amadeus Mozart și mulți alții, în acompaniamentul colegilor săi de scenă, Franck van der Heijden (chitară), Rogier van Wegberg (bas).

Printre acestea se numără și lucrarea românească „Hora Staccato” semnată de virtuozul Grigoraș Dinicu, o piesă care primește reacții extraordinare din partea publicului, indiferent de naționalitate. Acest moment muzical fiind răsplătit de fiecare dată prin aplauzele îndelungi ale spectatorilor aflați deja în picioare.

 

„Acest concert în varianta de trio poate părea destul de neconvențional pentru o performanță clasică. Cu toate acestea, de fapt, combinația dintre vioară și chitară are o tradiție mult mai lungă în istoria muzicii decât vioara și pianul. Franck, Rogier și cu mine considerăm această combinație incredibil de interesantă și, odată cu viitoarele concerte, vrem să vă arătăm cât de bine se potrivesc și se armonizează aceste instrumente unele cu altele.” – explică David Garrett.

 

În urmă cu aproximativ un an, David Garrett a devenit proprietarului unei viori Guarneri del Gesù fabricată în anul 1734 la Cremona, de lutierul Bartolomeo Giuseppe Guarnerius, valoarea acesteia fiind de 3,5 milioane de euro. Pentru achiziționarea acestei instruent valoros, excentricul artist a renunțat la una dintre locuințele sale din New York.

David Garrett și-a făcut acest cadou cu prilejul zilei sale de naștere, când a împlinit vârsta de 42 de ani, și îl va însoți pe scena Arenelor Romane, în concertul de pe 18 august.

 

„Sunt deosebit de încântat să vă prezint noua mea vioară pe scena Arenelor Romane din București: un Guarneri del Gesù din 1734, deținut cândva de marele virtuoz Gaetano Pugnani. Unul dintre principalele motive pentru care am achiziționat acest instrument minunat, care nu a mai fost utilizat de mult timp, a fost de fapt acest turneu – ca să vi-l pot prezenta.

Cred că sunetul unei viori Guarneri poate exprima toată vulnerabilitatea și fragilitatea, tot ceea ce este uman – în timp ce un Stradivarius sună întotdeauna oarecum supraomenesc. Mai ales cu repertoriul meu actual – „ICONIC”, care este plin de emoții și sentimente puternice, acea atingere umană fragilă este mult mai importantă pentru mine decât sunetul supraomenesc al unui Stradivarius. De aceea, consider că noua mea vioară Guarneri del Gesù este perfectă pentru concertele „ICONIC”– și sper să vă bucurați să o ascultați la fel de mult pe cât îmi place mie să o cânt.” – a mărturisit David Garrett.

Deși sunt mai puțin populare în comparație cu instrumentele delicate și atent finisate ale lui Stradivarius, viorile Guarneri de Gesù au fost preferate de-a lungul timpului de marii violoniști ai

vremurilor, precum Paganini, Brodsky, Heifetz, Stern, Kreisler și Zukermann, pentru aspectul neșlefuit, pentru forța și intensitatea sunetului lor. Biletele pentru concertul ICONIC de la București sunt disponibile în rețeaua EVENTIM.RO și pot fi achiziționate la prețuri variabile în funcție de categoria de loc.

Succesul incontestabil al concertului „ICONIC” nu se reflectă numai prin numărul impresionant de bilete vândute până la acest moment, în numai câteva luni de la debutul turneului, ci și prin concertele sold-out susținute în peste 40 de locații, pe mai multe continente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata