Daniel Radcliffe din “Harry Potter” implineste 33 de ani

Daniel Jacob Radcliffe s-a născut pe 23 iulie 1989 în Londra, Anglia. Este fiul actorului Alan Radcliffe și al directoarei de casting Marcia Gresham. Deși a dorit să devină actor de mic, cu greu i-a convins pe părinți să-l lase să-și urmeze visul. A fost încurajat de colegi să joace în 1999 în adaptarea britanică pentru TV a romanului lui Charles Dickens Oliver Twist, dar părinții lui s-au opus acestei apariții. Însa când șansa a răsărit din nou, culmea, tot pentru un roman al lui Dickens, de această dată David Copperfield (BBC, 1999), părinții lui au fost de acord.

Peste 3 ani el a apărut în producția de succes The Tailor of Panama/ Omul nostru din Panama, unde a jucat alături de Pierce Brosnan, Geoffrey Rush și Jamie Lee Curtis. Pe platourile de filmare de la Tailor of Panama, Jamie Lee Curtis a vorbit cu mama lui Daniel și i-a spus că el ar putea fi un Harry Potter perfect. După un casting la care au participat zeci de actori, Daniel a fost ales de regizorul Chris Columbus pentru rolul mult-râvnit al micului vrăjitor. Premiera cinematografică a filmului Harry Potter and the Philosopher’s Stone/ Harry Potter și Piatra Filozofală a avut loc pe 16 noiembrie 2001, pelicula având un succes extraordinar (încasări de 317 mil. $ numai în SUA).

La scurt timp a ajuns o vedetă internațională datorită rolului lui Harry Potter. În februarie 2002 Daniel a fost nominalizat și a câștigat Premiul pentru debut oferit de Variety Club. De asemenea, a primit premiul Sir James Carreras pentru performanțe deosebite (debut în rolul lui Harry Potter) la Ceremonia de la The Variety Club Showbusiness din 2002. A fost votat persoana anului de către revista Time Kids. Tot în 2002 a jucat în partea a doua a seriei de succes a lui J.K. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets/ Harry Potter și Camera Secretelor tot în regia lui Chris Columbus. După o pauză de 2 ani, a revenit pentru partea a treia din serie, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban/ Harry Potter și Prizonierul din Azkaban, regizat de această dată de Alfonso Cuarón.

În 2005 a jucat într-un film pilot de 30 de minute produs de BBC și intitulat This Way Up, alături de Roger Moore. Tot în 2005, a apărut în partea a patra din seria de succes, Harry Potter and the Goblet of Fire/ Harry Potter și Pocalul de Foc, care a debutat spectaculos: 101 mil. $ în primele 3 zile de rulare în SUA.

Are 2 câini Border Terrier pe nume „Binka” și „Nugget”. Un lucru interesant este că nu i-au plăcut de la început cărțile cu Harry Potter. A încercat să citească primul volum din serie pe când avea 8 ani, dar nu a reușit să-l termine. L-a citit însa până la capăt atunci când a trebuit să joace în film. În timpul liber îi place să se joace la Playstation, să asculte muzică (formațiile lui favorite fiind R.E.M. și U2), să scrie sau să faca sport. Aleargă adesea și îi place să joace fotbal. Deși este unul dintre cei mai bogați copii-vedetă, Daniel duce o viață normală. Și-a făcut o mulțime de prieteni pe platourile de filmare de la Harry Potter, incluzându-i pe colegii săi Rupert Grint și Emma Watson. Unora dintre ei le joacă și feste pe platouri. De exemplu, lui Robbie Coltrane (Hagrid) i-a luat celularul și i-a schimbat meniul în turca, amuzându-se copios în timp ce Robbie încerca să-l pună la loc în engleză.

Daniel a declarat că va juca în toate părțile din Harry Potter (care vor fi 8 la numar).

Daniel Radcliffe este cunoscut și pentru suportul lui dat unor fundații de caritate, printre care Damelza House Children’s Hospice din Sittingboure, Kent, unde și-a rugat fanii să doneze, în locul cadourilor aniversare. În februarie 2005 el și-a pus un tricou cu Echipa Hogwarts pe care și-a semnat un autograf și l-a oferit la licitație pentru a strânge fonduri cu intenția de a ajuta victimele Tsunamiului din 2005. Tricoul lui a făcut parte din Licitația de haine „Tsunami” care a strâns bani pentru reconstruirea Organizației Sri Lanka. Daniel a purtat tricoul în timpul filmării lui Harry Potter și Pocalul de Foc. Aceste tricouri au fost distribuite numai membrilor echipei. Tricoul lui a strâns 520 de lire ($811.80). Daniel a devenit un pasionat al cricket-ului și a participat la primul meci demonstrativ Anglia vs. India cu ocazia implinirii a 18 ani. La sfârșitul zilei s-a așezat la coadă pentru a obține autografele lui Sachin Tendulkar și britanicului Andrew Strauss.

Radcliffe a urmat cursurile școlii Sussex House School, o școală numai de băieți; urmând apoi City of London School. A obținut nivelurile A în cele trei AS-levels, dar pe urma a întrerupt cursurile școlare.

Daniel a declarat ca este ateu dar și că este „mândru deoarece este evreu”. În noiembrie 2000, Daniel Radcliffe a publicat o serie de poezii sub numele Jacob Gershon. Într-o publicație din 2009 a revistei „Attitude” Radcliffe a anunțat că susține Partidul Democrat Liberal, fiind una din putinele vedete care au făcut-o.

Nume real: Daniel Jacob Radcliffe · Locul naşterii: Fulham, London, England, UK · Data naşterii: 23.07.1989 (32 ani) · Ocupaţie: Actor · Constituţie: subţire · Înălţime: 168 cm · Culoarea ochilor: albaştri · Culoarea părului: castaniu · Zodia: Rac · Etnie/rasă: albă · Liceul: City of London School, Sussex House School · Religie: ateu · Țara: Marea Britanie

Si ei sunt nascuti azi

Solista Lora – Laura Petrescu si actrita in „Pup-o ma 2”, Dan Badea de la „iUmor”, Imanol  “Velo de novia” si “Clase 406”, Stephanie March din “Law&Order: Special Victim’s Unit” si “Conviction”, Charisma Carpenter din “LAX”, “Miss Match”, “Angel”, “Buffy, spaima vampirilor”, “Charmed” si “Veronica Mars”, Eriq La Salle din “ER” si “Another World”, Rob Stewart din “Sweting Bullets”, “Nemuritorul”, “Amazon”, “G-Spot” si “1-800 Missing”, Woody Harrelson din “Will & Grace”, “Cheers”, “Frasier” si “Ellen”, Edie McClurg din “Al 7 lea cer”, Paul Wesley din Fallen si „Jurnalele vampirilor” si Ronny Cox din “Stargate SG1”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata