Cum scapi de stresul începutului de an şcolar!

Respiră, respiră, respiră! Vezi un film bun sau citeşte o carte cool! Atât cât ţi-a mai rămas până la începutul şcolii. Iar dacă nu funcţionează nici una, respiră din nou! Asta pentru că respiraţia are efecte nebănuite asupra stării de bine. Desigur, dacă ştii cum să respiri corect!

 

E drept că respiraţia e un act reflex, dar acest act poate fi schimbat în favoarea ta din momentul în care îi conştientizezi importanţa şi ştii cum poţi face asta. Ştii deja că nu-ţi face bine să te enervezi, să stai în tensiune sau să te sperii. Dar de ce ştii? Pentru că în astfel de situaţii respiraţia ta, controlată de sistemul nervos, este perturbată şi nu mai respiri bine (diafragma ta – „muşchiul respiraţiei” – nu mai urcă şi nu mai coboară până la capăt, iar plămânii tăi nu mai primesc destul aer). De aceea, când se iveşte o astfel de situaţie, opreşte-te un pic în loc şi aminteşte-ţi să respiri:

1. Începe inspirând profund şi expirând până la capăt (pe nas). Apoi, repetă. E un exerciţiu simplu, banal chiar, dar cu efecte importante, pentru că le va aduce organelor şi muşchilor tăi oxigenul necesar ca să faţă mai bine solicitării.

2. Dacă eşti în continuare tensionată şi porţi o bluză cu nasturi, deschide unu-doi nasturi de la cămaşă şi fă-te comodă, ca să respiri cu uşurinţă.

3. Aminteşte-ţi să respiri bine în orice poziţie ai fi, pe scaun, în picioare sau în mers.

CUM RESPIRI CORECT

Ca să scapi de tensiunea acumulată din cauza stresului că începe şcoala, ai nevoie să-ţi relaxezi muşchii. Prin metoda Jacobson poţi obţine asta doar respirând şi, în plus, vei fi mai calmă, vei avea mai multă energie şi un mai bun control asupra emoţiilor tale. Iată ce trebuie să faci:

1. Retrage-te într-un loc liniştit, departe de agitaţie şi întinde-te pe spate, cu ochii închişi.
2. Concentrează-te asupra unei grupe de muşchii (muşchii gâtului sau ai spatelui, de exemplu), apoi inspiră adânc şi încordează muşchii respectivi.
3. Ţine-ţi respiraţia o vreme (cât de mult poţi rezista).
4. Expiră puternic relaxând muşchii respectivi.
5. Repetă sau fă acelaşi exerciţiu cu o altă grupă de muşchi. Ideal ar fi să faci exerciţiu cu toţi muşchii corpului, din cap până în picioare. Fă acest exerciţiu câte 30 de minute în fiecare zi. Vei observa în scurt timp rezultatele.

 

Foto: Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata