Cum să îți organizezi colecția de viniluri? Trucuri și idei practice

Muzica a devenit o parte importantă a vieții cotidiene și datorită dezvoltării tehnologice te poți bucura de ea oriunde, având la dispoziție o multitudine de aplicații, radiouri și arhive media care îți permit să asculți ceea ce îți place.

Cu toate acestea, înregistrarea analog a revenit în atenția iubitorilor de muzică, discurile de vinil înregistrând vânzari record la nivel internațional. Din cauza particularităților discurilor de vinil, precum formatul acestora și a materialului din care sunt confecționate, este necesar ca acestea să fie utilizate cu atenție, atât atunci când sunt ascultate, dar și când sunt depozitate.

Colecționezi discuri de vinil și vrei să le depozitezi în condiții optime, astfel încât să te bucuri de o cât mai bună protecție a discurilor? Vei descoperi în acest articol câteva trucuri și idei practice care să te ajute:

 

  1. Fă o selecție a discurilor de vinil

Înainte de a trece la organizarea propriu-zisă a întregii tale colecții de discuri, este necesar să studiezi fiecare vinil în parte și să decizi dacă acela îți mai aduce bucurie sau nu. Vei descoperi astfel, că deții și anumite discuri care nu îți mai sunt pe plac, ori pe care poate nu le-ai ascultat niciodată, așadar, este recomandat ca pe acestea să le excluzi din colecție și să iei în calcul vânzarea lor. Atunci când ai viniluri de vânzare, discuri care nu îți mai sunt pe plac, este recomandat să nu le arunci, ci să apelezi la serviciile unui anticariat. În acest fel, vei primi o sumă de bani pe discurile care doar stăteau degeaba, pe care o vei putea folosi pentru a cumpăra altele și pentru a reda o nouă viață acelora care nu îți mai erau pe plac.

 

  1. Depozitează corespunzător discurile de vinil

Întrucât vinilurile sunt confecționate dintr-un material fragil, casant și care poate fi afectat de sursele de căldură, este necesar să le depozitezi corespunzător. După ce ai contactat anticariatul care se deplasează la domiciliul tău și cumpără discurile de vinil care nu îți mai sunt necesare, vei avea mai mult spațiu pentru acele viniluri pe care ai decis să le păstrezi și pentru cele care urmează să facă parte din colecție. Este necesar să le depozitezi în rafturi special concepte pentru formatul lor, pe verticală. În cazul în care nu deții un astfel de raft, te poți folosi și de lădițe din lemn, care sunt o alternativă potrivită. De asemenea, acestea trebuie sa fie ferite de sursele de căldură și de razele directe ale soarelui.

 

  1. Nu arunca discurile de vinil deteriorate

Zona în care îți depozitezi colecția de viniluri poate fi decorată cu acele discuri deteriorate, care nu mai pot fi ascultate. În plus, copertele acestora pot fi înrămate. Dacă nu deții suficient spațiu, le poți oferi cadou, întrucât de cele mai multe ori sunt la fel de importante ca discurile. Dacă ai înclinații pentru proiecte de lucru manual, poți confecționa diferite obiecte din discurile de vinil respective, sau poți să le folosești pentru decorarea unui perete.

 

  1. Îngrijirea discurilor de vinil

Ca să te bucuri cât mai mult timp de vinilurile preferate, este nevoie să le acorzi o îngrijire sporită. Acestea trebuie să fie șterse de praf periodic și, dacă ai posibilitatea, pentru a proteja coperta, trebuie să fie ținute individual în huse de plastic. De asemenea, este recomandat să folosești și soluții speciale pentru a curăța discurile de vinil.

 

  1. Ține cont de categorii și de artiști

Organizarea colecției de discuri de vinil are ca scop și identificarea mai rapidă a unui anumit disc pe care vrei să îl asculți. În funcție de criteriile de care vrei să ții cont atunci când îți organizezi vinilurile, cele mai folosite sunt acelea care au în vedere genul muzical și artiștii. Însă, poți organiza discurile de vinil în oricare modalitate este pe placul tău și care îți permite să le identifici rapid.

 

  1. Experiența de a cumpăra discuri de vinil

Așa cum mulți pasionați de muzică înregistrată analog declară, discurile de vinil lansate în perioada de glorie a acestui format au o calitate a sunetului superioară. Așadar, atunci când cumperi viniluri second-hand, trebuie să acorzi atenție stării discului, copertei și, dacă este posibil, trebuie să îl asculți înainte de a-l plăti. Majoritatea anticariatelor care comercializează discuri de vinil îți pun la dispoziție și un pick-up la care să încerci discurile care sunt de interes pentru tine.

O colecție de viniluri bine organizată va contribui la îmbunătățirea stării tale de spirit și te va ajuta să identifici mai ușor discul pe care vrei să-l asculți pentru a te relaxa. Prin renunțarea la acele discuri de vinil care nu îți mai aduc bucurie, vei păstra pe rafturi doar vinilurile care sunt reprezentative pentru gusturile tale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata